Južna Koreja i SAD sledeće nedelje o raketama

Izvor: Akter, 12.Feb.2016, 09:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Južna Koreja i SAD sledeće nedelje o raketama

Zvanični Seul će već sledeće nedelje započeti razgovore sa SAD o postavljanju američkog raketnog odbrambenog sistema u Južnoj Koreji, kao odgovor na lansiranje severnokorejske rakete prošle nedelje, saopštili su danas južnokorejski zvaničnici

Oni ukazju da je Seul istovremeno obustavio električnu energiju industrijskom kompleksu Kesong koji vodi zajedno sa Pjongjangom.

Razgovori Seula i Vašingtona >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << će biti usmereni na postavljanje sofisticiranog američkog odbrambenog sistema kratkog i srednjeg dometa THAAD u Južnoj Koreji, izjavio je za Rojters jedan neimenovani južnokorejski zvaničnik odbrambenog sektora, koji je želeo da ostane anoniman.

SAD i Južna Koreja tvrde da je, lansirajući raketu dugog dometa sa satelitom 7. februara, Severna Koreja prekršila rezolucije Ujedinjenih nacija.

Južna Koreja je u sredu takođe obustavila rad industrijskog kompleksa Kesong, za kaznu Severnoj Koreji zbog lansiranja rakete i nuklearne probe prošlog meseca.

Pjongjang je juče nazvao taj potez Seula "objavom rata" i proterao južnokorejske radnike. Oko 280 Južnokorejanaca, koliko ih je radilo u Kesongu, sinoć je žurno napustilo taj kompleks, a povlačenje je okončano u 23,05 sati po lokalnom vremenu.

Nekoliko minuta pre ponoći je Seul obustavio snabdevanje Kesonga električnom energijom, kao i vodom, saopštilo je južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje.

Industrijski kompleks Kesong, koji se nalazi u Severnoj Koreji uz samu granicu sa Južnom Korejom, radio je više od deset godina i bio je poslednje mesto redovne saradnje između dve Koreje.

SAD, Japan i Južna Koreja se zalažu za uvođenje oštrijih sankcija protiv Pjongjanga zbog nuklearne probe i lansiranja rakete.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Južna Koreja želi američki antiraketni sistem

Izvor: RTS, 12.Feb.2016

Zvanični Seul će sledeće nedelje započeti razgovore sa SAD o postavljanju američkog antiraketnog sistema THAAD na svojoj teritoriji, rekao je za "Rojters" neimenovani zvaničnik iz južnokorejskog odbrambenog sektora. . ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.