Janković: Srbija neće biti zemlja fantomki i straha

Izvor: Radio 021, 10.Dec.2016, 21:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković: Srbija neće biti zemlja fantomki i straha

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je večeras u Novom Sadu da Srbija nije i neće postati "zemlja fantomki i straha", jer ima građane koji to neće dozvoliti.

"Nema van Srbije - ni u Briselu, ni u Pekingu, ni u Vašingtonu, ni u Moskvi - ljudi koji će da skinu grčeve sa naših lica, to možemo samo mi ovde", rekao je Janković, nakon što mu je uručena nagrada "Dobar primer Novog optimizma" u Novom Sadu.

Poverenik za informacije od javnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << značaja Rodoljub Šabić kome je takođe uručeno priznanje, ocenio je da je ideja o demokratiji u Srbiji redukovana na ideju o višepartijskom sistemu.

"U takvom društvu vodi se bespoštedna borba bez ikakvih ograničenja u političkoj areni, a građani su kolateralna šteta. Kad vam neko kaže da će vas usrećiti tako što će napraviti aranžman sa nekim stranim partnerom a da neće da vam pokaže ugovor, on vas vuče za nos", kazao je Šabić.

Advokat Slobodan Beljanski rekao je da je autoritarna vlast smatra Jankovića i Šabića konkurentnim i subverzivnim.

"Ovo je društvo u kome rukovodeći princip nije zakonitost, već politički oportunizam, u kome se reputacija stiče dodvoravanjem, u kome se spletkama i ruženjem a ne argumentima uklanjaju kritičari, u kojem se karijere grade ne uz pomoć znanja i sposobnosti, već zahvaljujući pripadanju ili priklanjanju partijama na vlasti. Kritikovati takvo društvo znači neprestano stavljati na kocku i sopstvenu sigurnost", kazao je Beljanski.

Prema njegovim rečima, ćutanje je jedan od uzroka dobrovoljnog ropstva, pored navike i nastojanja tiranina da zaglupljuje podanike.

"Poluinteligentni nisu u stanju ništa da stvore, ali uživaju u činjenju zla drugome. Videli smo to nedavno u Skupštini Srbije, kada su kudili Jankovića i Šabića. A Janković i Šabić su jedan od razloga da Srbija dobija prelazne ocene u putu ka EU", rekao je Beljanski.

Pokret Novi optimizam 12 godina dodeljuje priznanje "Dobar primer Novog optimizma", povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava.

Autor: Beta
Pogledaj vesti o: Vašington,   Moskva

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šabiću i Jankoviću u Novom Sadu uručena nagrada "Dobar primer Novog optimizma"

Izvor: Blic, 10.Dec.2016

Nagrada "Dobar primer Novog optimizma" uručena je večeras u Novom Sadu zaštitniku građana Saši Jankoviću i povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljubu Šabiću...Primajući nagradu Janković je istakao da je došao sa osmehom na licu i zavhalio prisutnima...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.