Iran kupuje 100 aviona od Boinga

Izvor: VOA, 19.Jun.2016, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran kupuje 100 aviona od "Boinga"

Američki proizvođač aviona "Boing" postigao je sporazum sa Iranom da proda toj zemlji 100 putničkih aviona, saopštila je iranska Uprava za civilno vazduhoplovstvo. Taj sporazum je jedan od ukupno tri koja je Iran postigao sa zapadnim proizvođačima aviona, da kupi oko 200 letelica, od kada je u januaru ove godine Vašington ukinuo ekonomski embargo Teheranu. "Imamo 250 aviona u zemlji, od kojih 230 treba da se zamene", izjavio je Ali Abedzadeh, direktor Uprave za civilno vazduhoplovstvo Irana. On je međutim dodao da ne postoji raspored za isporuku aviona. "Najveći deo iranske civilne flote je u katastrofalnom stanju, ali "Boing" još čeka konačnu dozvolu američkog Sekretarijata za finansije", dodao je Abedzadeh. Procenjuje se da je ugovor sa "Boingom" vredan 17 milijardi dolara, i ukoliko se ostvari, biće to prvi put da je Iran kupio avione od "Boinga" još od Islamske revolucije 1979. godine. U januaru, Iran je postigao preliminarni sporazum sa evropskim proizvođačem aviona "Erbasom" da kupi 118 aviona, ali i taj dogovor čeka na dozvolu američkog Sekretarijata za finansije, jer je više od 10 odsto materijala, koji Erbas koristi za pravljenje aviona, američkog porekla.  
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Iran naručuje 218 aviona od Boeinga i Airbusa

Izvor: Capital.ba, 20.Jun.2016, 07:01

TEHERAN, Usljed dugogodišnjih sankcija iranska nacionalna aviokompanija Iran Air pretrpjela je ogromne gubitke. Ipak, nakon ukidanja sankcija prije nekoliko mjeseci Iran je postigao dogovore s kompanijama za proizvodnju aviona Airbus i Boeing, što će biti snažan podsticaj za razvoj iranskog vazduhoplovstva. Prije...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.