Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Okt.2014, 09:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inicirana nova banka za Aziju

Kina i 20 drugih azijskih zemalja potpisale su danas sporazum o formiranju međunarodne banke za Aziju kojoj se protivi Vašington, jer je vidi kao nepotrebnog rivala postojećim institucijama kao što je Svjetska banka.

Predstavnici 21 zemlje potpisali su memorandum o razumijevanju u Pekingu o formiranju Azijske infrastrukturne invesiticione banke (Asian Infrastructure Investment Bank).

Nova banka odražava i želju Kine da ohrabri investicije u regionu  i nezadovoljstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << američkom, japanskom i evropskom dominacijom Svjetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Azijske razvojne banke.

Nova banka finansiraće gradnju puteva, željeznica, elektrana i telekomunikacijskih mreža u Aziji, navodi AP.

U ovom projektu učestvuju Indija zajedno sa Singapurom, Vijetnamom, Filipinima i Mongolijom, ali ne i  američki saveznici kao što su Japan, Južna Koreja i Australija.

Kineski predsjednik Si Đinping predložio je formiranje banke prije godinu dana na skupu azijsko-pacifičkih zemalja, a Kina je saopštila da će obezbijediti većinu ako ne i cjelokupan početni kapital od 50 milijardi dolara.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.