Foreign Affairs: Vučićevo političko repozicioniranje je verovatno samo pragmatizam

Izvor: SEEbiz.eu, 13.Sep.2015, 00:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Foreign Affairs: Vučićevo političko repozicioniranje je verovatno samo pragmatizam

WASHINGTON - Prelazak na umerenu politiku je omogućio premijeru Srbije Aleksandru Vučiću da zadobije posebno mesto u politici Srbije, kao i da dobije ličnu pažnju i podršku globalnih sila, kaže u najnovijoj analizi politike premijera Srbije ugledni časopis Foreign Affairs.

Na kraju Hladnog rata, izgledalo je da će linija između tzv međunarodne levice i desnice nestati. Ali to se nije desilo. U stvari, kako Rusija ponovo potvrđuje svoje sfere uticaja, a SAD i evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << sile grade svoju koaliciju, globalna politika je polarizovanija više nego u bilo kom trenutku od 1989. godine, navodi časopis.

Nekoliko zemalja na evropskoj periferiji, kao što su Grčka, Mađarska, Makedonija i Slovenija, naginju ka Rusiji. Nekoliko drugih država mami ekonomski napredak koji Rusija obećava preko svog revitalizovanog energetskog projekta Balkanski tok. Dakle, to što je Srbija, tradicionalni saveznik Rusije, izgleda spremna da ide na Zapad, za zapadne lidere je dobrodošlo iznenađenje. Ipak, ostaje da se vidi, da li će ovi rani signali postati stvarnost, navodi se u analizi.

Tokom junske posete Vašingtonu srpski premijer je govorio o svom planu da izgradi partnerski odnos sa Sjedinjenim Državama i Evropom. Tokom govora u Školi za napredne međunarodne studije Univerziteta John Hopkins, Vučić je objasnio da je za njega ekonomski oporavak Srbije prioritet.

Od prelaska iz komunističkog sistema ka tržišnoj ekonomiji, privreda Srbije je doživela jak pad tokom ratova 1990-ih, a teško je pogođena posledicama krize iz 2008. koja je zahvatila čitav region. Vučić je rekao i da će stvaranje "otvorenog i dinamičnog društva" biti centralna komponenta njegovih reformi, pored ekonomske reforme.

U svom govoru je ponovio i ono što je tokom prošle godine u više navrata rekao svojim evropskim kolegama: da planira da se Srbija pridruži Evropskoj uniji.

Govoreći o pristupanju Srbije EU, Vučić je govorio o ekonomskim reformama koje je pokrenuo, uključujući i mere štednje i smanjenje penzija.

U svetlu grčke krize, od presudnog značaja su njegovi pokušaji da obuzda potrošnju, povede borbu protiv korupcije, obnovi pravosudni sistem nacije, i promoviše zemlju kao obećavajuću priliku za poslovanje, ocenjuje Forin afers.

Sa novom prozapadnom spoljnom politikom Vučić je u Evropi već proglašen za čoveka koji je "Beograd izvukao iz hladne senke." Vučićeve planove za novu Srbiju su takođe toplo prihvatile i Sjedinjene države.

Foreign Affairs uprkos tome poziva zapadne vlade da zastanu, pre nego što u potpunosti prihvate Vučića.

Vučić je u Vašingtonu oprezno naglasio korake koje je preduzeo da normalizuje odnose Srbije sa susedima.

Tokom govora u Vašingtonu, govorio je o svom prvom putovanju u Bosnu u svojstvu šefa srpske države, u maju 2014. godine, i o poseti Hrvatskoj povodom inauguracije novog predsednika te zemlje u februaru.

Srbija je bila u ratu sa obe zemlje, a Vučić je napomenuo i sastanak sa albanskim premijerom Edijem Ramom u Tirani, u maju prošle godine, koja je značila prvu posetu jednog srpskog šefa države Albaniji za skoro 70 godina.

Vučićeva poseta Vašingtonu ovog leta bila je od presudnog značaja: ona je značila prvu zvaničnu posetu jednog srpskog šefa države SAD u poslednjih 16 godina.

Govoreći pred američkim diplomatama, on je objavio da Zapad "neće imati problema sa Srbijom u vezi bio kog njenog suseda", a da je njegov cilj da nacija "bude pouzdan partner Sjedinjenim Državama".

Nastojao je da ubedi publiku da će preokret unutrašnje i spoljne politike Srbije, posle decenija lošeg upravljanja, biti herkulovski zadatak.

Sada Vučićeva vlada od Svetske banke čeka na odobrenje 74 miliona dolara kredita za reformu javnog sektora, a on ima dosta razloga da naglašava svoja reformska punomoćja i prodobije prijatelje na Zapadu.

U stvari, Vučiću je potrebna strana podrška, uprkos činjenici da je njegova popularnost u Srbiji mnogo veća od njegovih protivnika; u anketi rađenoj prošlog januara, oko 53 odsto Srba je reklo da ima poverenje u svoje vođstvo, dok je rejting drugih političara bio jednocifren.

Foreign Affairs smatra da je srpski premijer ipak uhvaćen u borbu za vlast sa sadašnjim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, saosnivačem SNS, koji je izgubio vlast u stranci, i bivšim premijerom Ivicom Dačićem, koji je bio predsednik vlade pre Vučića, a sada mu raportira. Takođe, u senci čeka i Vojislav Šešelj, Vučićev bivši kolega iz radikalne stranke, a sada politički rival, koji je, pošto je pušten iz Haškog tribunala iz zdravstvenih razloga, još jednom preuzeo kormilo SRS i obećao da će politički srušiti Vučića i ostale bivše saveznike koji su ga napustili.

Zapadni lideri osećaju da je on potencijalni bedem protiv radikalnih glasova u Srbiji, i zato, ocenjuje časopis, mogu biti manje skloni da pažljivo pogledaju kako on vodi zemlju.

Foreign Affairs podseća u tom kontekstu da je Srbija, koja je navodno na putu ka članstvu u EU, odbila da se pridruži sankcijama EU prema Rusiji

Na pitanje zašto se Srbija nije pridružila evropskim sankcijama, Vučić je rekao: "Mi ne možemo nametnuti sankcije: moramo da jedemo. To ne znači da igramo na obe strane".

Ali ipak, kontradiktorni signali su baš stvorili ovakav efekat, ocenjuje časopis. List podseća i da je u oktobru prošle godine, Putin doputovao u Beograd da potpiše sporazume sa Srbijom o trgovini a između ostalog i vojnoj i tehničkoj saradnji.

Kada je Putin stigao u Beograd, bio je pozvan na vojnu paradu kojom se obeležavalo i učešće Sovjetskog Saveza u oslobođenju Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata.

Nasuprot tome, kada je ovog leta pozvan na proslavu 4. jula u američku ambasadu u Beogradu, Vučić je odbio da odloži sednicu parlamenta, što je sprečilo vladine zvaničnike da prisustvuju prijemu.

Prelazak na umerenu politiku je omogućio Vučiću da zadobije posebno mesto u politici Srbije, kao i da dobije ličnu pažnju i podršku globalnih sila. Njegovo drastično političko repozicioniranje, u zemlji i inostranstvu je verovatno samo pragmatizam. Kreatori američke politike treba da budu jednako pragmatičan kada je u pitanju Vučić, i da budu malo više skeptični prema njegovom geopolitičkom stavu, zaključuje Foreign Affairs.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.