Fidel Kastro: Ne verujem SAD, ali podržavam otopljavanje odnosa

Izvor: Večernje novosti, 27.Jan.2015, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fidel Kastro: Ne verujem SAD, ali podržavam otopljavanje odnosa

HAVANA - Bivši kubanski lider Fidel Kastro po prvi put je komentarisao otopljavanje odnosa između Kube i Sjedinjenih Američkih Država, pri čemu je podržao pregovore sa zvaničnim Vašingtonom, ali ipak nije izrazio veće oduševljenje dogovorom kojeg su 17. decembra postigli njegov mlađi brat i aktuelni predsednik Kube Raul i predsednik SAD Barak Obama."Ne verujem politici SAD niti sam sa njima razgovarao, ali to ne znači >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << da odbacujem mirno razrešenje sukoba ili opasnosti od rata", navodi se u saopštenju Fidela Kastra (88), a preneo je Rojters."Bilo kakvo mirno rešenje problema između SAD i naroda Latinske Amerike, koje ne podrazumeva upotrebu sile, treba primeniti u skladu sa međunarodnim normama i principima", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu glasnika kubanske Komunističke partije "Granma".Kastro je dodao: "Uvek ćemo se zalagati za saradnju i prijateljstvo sa svim narodima sveta, uključujući i naše političke protivnike."SAD i Kuba su prošle nedelje održali istorijske pregovore na visokom nivou, za koje se očekuje da će rezultovati ponovnim uspostavljanjem diplomatskih odnosa između te dve zemlje, koje je 1961. godine prekinuo Vašington.Fidel Kastro je preuzeo vlast u revoluciji 1959. godine, a većinu svojih 49 godina provedenih na čelu Kube je proveo u sukobu sa SAD, čije vlasti su mnogo puta pokušale da ga svrgnu sa vlasti, ali bezuspešno.Kastro je 2008, zbog lošeg zdravlja, prepustio vlast svom mlađem bratu Raulu, za kojeg je u saopštenju rekao: "Predsednik Kube je preduzeo značajne korake u skladu sa ovlašćenjima koja mu je dala Komunistička partija Kube".
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Oglasio se i Kastro: Ne verujem u politiku SAD-a, ali podržavam pregovore

Izvor: Vesti-online.com, 27.Jan.2015

Bivši, dugogodišnji lider Kube Fidel Kastro prvi put se oglasio povodom odluke svoje zemlje da ponovo uspostavi diplomatske odnose sa SAD, napisavši da podrzava te pregovore iako nema poverenja u politiku Vašingtona...Kastro, 88-godišnji revolucionar, nije komentarisao razgovore kubanske vlade sa...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.