Bezbednost u Africi na dnevnom redu samita

Izvor: VOA, 06.Avg.2014, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bezbednost u Africi na dnevnom redu samita

Jedan od ciljeva Samita afričkih lidera u Vašingtonu jeste jačanje strateških odnosa koje su Sjedinjene Države uspostavile u Africi u vreme kada se taj kontinent suočava sa nizom bezbednosnih pretnji.

Od formiranja baza za dronove do obučavanja afričkih vojnika, Sjedinjene Države su u poslednjih nekoliko godina proširile spektar bezbednosnih odnosa sa Afrikom. Cilj je da se pomogne afričkim vladama u borbi protiv ekstremističkih grupa poput Boko Harama u Nigeriji, >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << al-Šababa u istočnoj Africi i onih u regionu Sahel.

Glavne teme samita u Vašingtonu su trgovina i investiranje zarad stvaranja onoga što predsednik Obama vidi kao nove odnosa sa Afrikom.

Obama je saopštio da su američke kompanije rešene da ulože 33 milijarde dolara u Afriku i dodao da je bezbednost ključ za prosperitet.

"Moraćemo da pokrenemo razgovore o sigurnosti i miru jer budućnost pripada onima koji grade, a ne onima koji uništavaju. Veoma je teško privući poslovna ulaganja, veoma je teško sagraditi infrastrukturu i veoma je teško održati duh malih privrednika u sred konflikta”, rekao je američki predsednik.

Američka vojska je osnovala svoju Afričku komandu 2007. godine, ali je njenu bazu uspostavila na udaljenom mestu – u Nemačkoj. Komanda nadgleda operacije pomoći afričkim vojskama pri transportu vojnika, u istragama i razmeni obaveštajnih podataka.

Postoje veliki razlozi zašto Amerika mora da ubrza napore za veće angažovanje na tom kontinentu – više od pružanja minorne vojne saradnje i humanitarne pomoći.

“Strategija ostaviti mali trag je definitivno bila uspešna. Međutim, ne smemo da zaboravimo da Kina svake godine obavi 200 milijardi dolara trgovine sa Afrikom, a da Sjedinjene Države urade pola od toga. Dakle, što Sjedinjene Države budu više uključene u taj region, to će sve više afričkih zemalja očekivati oslonac od Amerike, i to ne samo u diplomatskom, već i u ekonomskom i vojnom smislu”, kaže analitičar iz "American Enterprise Institute"-a, Majkl Rubin.

Američka administracija već decenijama govori o potrebi da se Afrikanci izvuku iz siromaštva kao i o važnosti tog kontinenta. Sada kada je Afrika dom sve više demokratija u razvoju i šest od 10 svetskih ekonomija koje se najbrže razvijaju, predsednik Obama se nada da će pokazati da su Sjedinjene Države ozbiljne u pogledu uspostavljanja partnerstva sa čitavim regionom.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.