Bez suđenja policajcu iz Fergusona

Izvor: B92, 05.Mar.2015, 00:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez suđenja policajcu iz Fergusona

Američko Ministarstvo pravosuđa neće krivično goniti bivšeg policajca Darena Vilsona zbog ubistva nenaoružanog tamnoputog tinejdžera Majkla Brauna u Fergusonu.

Kako se navodi nije bilo dokaza da je policajac lagao tokom svedočenja u kojem je rekao da je bio uplašen za svoj život.

Ministarstvo je saopštilo u izveštaju da nije bilo pouzdanih dokaza da je Braun podigao ruke u vis na zahtev policajca Vilsona, ali je okrivilo grad Ferguson zbog rasne pristrasnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u primeni zakona, prenela je agencija AP.

U izveštaju je navedeno da su tamnoputi građani nesrazmerno u odnosu na belce na meti preterane policijske sile, neosnovanih kontrola u saobraćaju i kazni za sitne prekršaje, kao što je hodanje sredinom ulice.

Pažnja saveznih vlasti biće usmerena na Ferguson, gde je dužnost lokalnih vlasti da isprave rasne predrasude za koje se veruje da su duboko ukorenjene u policiji i u zatvorima.

Ubistvo Brauna izazvalo je seriju protesta i nereda, ali je bilo povod za započinjanje nacionalnog dijaloga o policijskoj upotrebi sile i njihovog odnosa prema manjinskim zajednicama, a Vislon je u međuremenu napustio policijsku službu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.