Bela kuća: Referendum u Italiji-posledice će se tek videti

Izvor: B92, 06.Dec.2016, 01:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bela kuća: Referendum u Italiji-posledice će se tek videti

Vašington -- SAD održavaju značajne odnose sa Italijom, a posledice ishoda referenduma o ustavnoj reformi tek će se videti, saopštila je Bela kuća, javlja Rojters.

"Ne treba preširoko govoriti o potencijalnim posledicama ovakvog ishoda", rekao je portparol Bele kuće Džoš Ernest na konferenciji za novinare, upozorivši da ne treba praviti suviše uska poređenja sa zemljama u kojima je populističko raspoloženje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navelo Britance da istupe iz EU, a Amerikance da izaberu Donalda Trampa za predsednika.

"Svaka zemlja je drugačija. Postoje neke šire tendencije koje su vredne analize, ali postoji i opasnost od prekomernog uprošćavanja tih analiza", zaključio je Ernest.

U Italiji je juče održan referendum o ustavnim promenama koji je imao za cilj jačanje centralne vlasti i radikalnu promenu parlamenta kroz smanjenje i ograničavanje moći Senata.

Italijanski premijer Mateo Renci je na konferenciji za novinare u Rimu rekao da preuzima punu odgovornost za ubedljiv poraz na referendumu.

On se javnosti obratio nakon što su objavljeni preliminarni nezvanični rezultati, prema kojima je protiv ustavnih reformi koje je Renci predložio glasalo između 57 i 61 odsto glasača, dok je "za" bilo između 39 i 43 odsto.

Renci, posle dve i po godine vladavine, večeras će i zvanično predati ostavku predsedniku Italije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.