Amerikanci u čudu: Otkud IS-u toliko Toyotinih automobila? (VIDEO)

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Okt.2015, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci u čudu: Otkud IS-u toliko Toyotinih automobila? (VIDEO)

VAŠINGTON - Američki antiteroristički zvaničnici zatražili su od "Toyote" da objasni na koji način je veliki broj njihovih automobila završio u rukama Islamske države (IS).

U propagandnim snimcima Islamske države Iraka i Sirije vidi se veliki broj "Toyotinih" automobila, drugog najvećeg proizvođača na svijetu, a najčešće su to terenska vozila i pik-apovi.

Iz "Toyote" su odgovorili da ne znaju na koji način je IS došao do ovih automobila, naglašavajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << da podržavaju istragu američkih zvaničnika kako bi se spriječilo da dobra sa Zapada završe u rukama terorista.

"Mi smo upoznali 'Toyotine' lance snadbijevanja na Bliskom Istoku o ovome, ali i o proceduri po kojoj je 'Toyota' dužna da štiti integritet lanca snadbijevanja", rekao je "Toyotin" direktor za javne politike i komunikacije Ed Luis.

"'Toyota' ima striktnu politiku da ne prodaje vozila za potencijalne kupce koji mogu da ih koriste ili modifikuju za paravojne ili terorističke aktivnosti", rekao je Luis i dodao da kompanija nema mogućnost da prati vozila koja su ukradena ili su preprodana uz pomoć posrednika, prenose srpski mediji.

"Toyotini" automobili su, na video snimcima IS-ove kampanje u Iraku, Siriji i Libanu napunjeni teškim naoružanjem gdje iz kabina vire teroristi.

Irački ambasador u SAD rekao je da vjeruje da su teroristi, pored starih kamiona, stekli na hiljade novih "Toyotinih" automobila u posljednjih nekoliko godina.

"To je pitanje koje sam postavio našim komšijama, kako i na koji način su dospjeli u ruke IS-a i odakle dolaze", kaže ovaj ambasador.

IS-ovi propagandni snimci pokazuju kako teroristi patroliraju ulicama u Siriji u starijim i novijim "Toyotinim" automobilima.

Dok prelaze u Libiju u dugim karavanima blistaju novi "Toyotini" lend kruzeri. U kolonama terorista može se vidjeti da je više od dvije trećine automobila upravo iz "Toyotinih" fabrika, a osim nje, u manjem broju su i "Mitsubishi", "Hyundai" i "Isuzu".

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.