Amerika ukida poluvekovni embargo prema Kubi

Izvor: Politika, 17.Dec.2014, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerika ukida poluvekovni embargo prema Kubi

Vašington i Havana otvaraju ambasade, razmenjuju zatvorenike, razgovor između Kastra i američkog predsednika prvi put posle pola veka

Vašington je najzad odlučio da okonča hladni rat sa susednom Kubom četvrt veka posle pada Berlinskog zida i 54 godine pošto je uveden američki embargo prema karipskom ostrvu. Amerika će uspostaviti pune >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << diplomatske odnose sa Kubom i otvoriti u Havani ambasadu SAD prvi put posle više od pola veka.

Ukidanje sankcija, koje je u dvadesetak rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih nacija svake godine oštro osuđivao ceo svet (sem Izraela i SAD) ipak će se dešavati postepeno. Amerika će prvo olabaviti propise o putovanjima na Kubu i povećati sumu koju kubanski Amerikanci mogu da šalju svojoj familiji na dve hiljade dolara umesto sadašnjih 500 dolara svaka tri meseca. Amerikanci će moći da putuju na Kubu i da odande donesu robu vrednu 400 dolara , pa će tako prvi put posle pola veka u SAD ući u ograničenim količinama originalne kubanske cigare koje se prodaju kao najkvalitetnija roba u celom svetu sem u Americi. Potpunu slobodu turističkih putovanja na Kubu moći će da odobri samo američki kongres u kome sede i neki kongresmeni koji se tvrdokorno protive svakom napretku u kubansko-američkim odnosima.

Tajni pregovori oko uspostavljanja odnosa počeli su još pre osamnaest meseci u Kanadi, uz svestranu podršku argentinskog pape Franje koji je u Vatikanu organizovao konačni susret zvaničnika iz Havane i Vašingtona, otkriva „Njujork tajms”.

Kuba je juče oslobodila Amerikanca Alana Grosa, osuđenog na petnaest godina zatvora zbog špijunaže, dok su SAD na slobodu pustile tri kubanska obaveštajca. Oslobađanje Alana Grosa, koji je u kubanskom zatvoru proveo pet godina, bio je jedan od glavnih preduslova za otopljavanje odnosa između dve susedne zemlje. Razmena zarobljenika se dogodila nekoliko sati pre najavljenih govora Baraka Obame i Raula Kastra. Zaokret u američko-kubanskim odnosima dugo je najavljivan, ali je led počeo ubrzano da se topi u poslednjih nekoliko meseci, kada je čak i „Njujork tajms” objavio tri uvodnika u kojima se zalaže za ukidanje embarga i hvali hrabrost i požrtvovanje kubanskih lekara i njihove spremnosti da se otisnu u Afriku kako bi lečili obolele od ebole. 

Amerika je uvela sankcije Kubi ubrzo pošto je na ostrvu zbačena diktatura i izvedena revolucija (1959) pod vođstvom Fidela Kastra i njegovog mlađeg brata Raula koji je i danas na vlasti.

Raul Kastro i Barak Obama su se sinoć, tačno u podne po njihovom vremenu a 18 časova po evropskom, svako iz svoje prestonice, Havane i Vašingtona, obratili govorima kako bi o ovom istorijskom događaju obavestili svoje zemljake i ceo svet. Pre toga dvojica lidera su razgovarali telefonom čitav sat, što je, koliko se zna prvi razgovor između jednog američkog predsednika i Raula ili Fidela Kastra za poslednjih pola veka.

Govoreći iz Bele kuće, Obama je objavio kraj politike koju je pregazilo vreme i koja se pokazala kao neuspešna tokom više decenija

On nije precizirao kada će se tačno uspostaviti puni diplomatski odnosi, ali je rekao da će se promene dogoditi što je brže moguće i podsetio da su takvi odnosi odavno uspostavljeni sa Kinom i Vijetnamom.

Raul Kastro je u isto vreme i gotovo istim rečima objavio uspostavljanje odnosa sa SAD iz Havane. I Kastro je, kao i Obama, zahvali papi Franji na pomoći i podršci da se obnove razgovori između dve zemlje.

Poseban naglasak stavio je na oslobađanje „kubanskih heroja” Herarda Ernandesa, Ramona Labanjina i Antonija Herera, koji su bili osuđeni zbog špijunaže u SAD. Oni su se na Kubu vratili u isto vreme kada je Alan Gros sleteo na američko tlo. 

Raul Kastro je takođe istakao da „moramo da naučimo da civilizovano živimo jedni pored drugih uprkos razlikama”. Ali Havana se nije odrekla nijednog jedinog revolucionarnog principa na koje je Vašington bezuspešno pokušavao da ih natera, tvrdi kubanski lider.

Vrhunac krize između dve zemlje nastupio je još aprila 1961, kada su se invazione snage, pripremane i naoružane u SAD iskrcale na južnoj obali Kube u Zalivu svinja. Nešto kasnije za Kubu je vezan i najdramatičniji momenat hladnog rata u oktobru 1962. godine, kada je zbog sovjetskih projektila na Kubi umalo došlo do nuklearnog rata. Napetost dve supersile prevaziđena je pošto je sovjetski lider Hruščov pristao da povuče projektile. Dogovor je predviđao da SAD takođe povuku projektile stacionirane u Turskoj, što nikada nije sprovedeno.

Ekonomske štete od sankcija SAD, Kuba je nedavno procenila na 975 milijardi dolara. Vašington je s druge strane uporno istrajavao u blokadi ostrva, iako je više puta čak i od strane tamošnjih zvaničnika potvrđeno da su sankcije kontraproduktivne i da ne dovode do rezultata.

Zorana Šuvaković

objavljeno: 17.12.2014

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.