Izvor: Nezavisne Novine, 06.Apr.2016, 07:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerika u strahu: Stavićemo veto na isporuke ruskog oružja Iranu

VAŠINGTON - SAD neće dozvoliti isporuke Iranu ruskih lovaca Su-30 i sistema PVO S-300, jer smatraju da ovakve isporuke treba da dobiju odobrenje SB UN, izjavio je zamjenik sekretara Tom Šenon tokom rasprave u senatskom komitetu za naoružanje.

„Spremni smo“, odgovorio je na direktno pitanje na ovu temu.

U komitetu su posebno bili zainteresovani za lovce Su-30.

„Ovakve isporuke bez odobrenja SB su zabranjene“ i „mi nećemo dati odobrenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << za njih“, rekao je on.

Osim toga, Šenon je izjavio da moguća isporuka ruskih S-300 Iranu takođe izaziva zabrinutost Vašingtona.

„Očigledno, mi želimo da Iran ima napredne lovce i kopnene sisteme. Međutim, svim sredstvima ćemo se protiviti sistemima koje Iran može da iskoristi u ofanzivne svrhe“, rekao je Šeron.

RUSIJA: EMBARGO NE POSTOJI

Rusija nije podnosila zahtjev SB UN o isporuci lovaca Su-30 Iranu, izjavili su u Ministarstvu odbrane Rusije. U Moskvi smatraju da američka prijetnja da će blokirati u SB UN isporuke ruskih lovaca Su-30 Iranu ima spekulativni karakter.

„Embargo na oružje Teheranu više ne postoji. Uspostavljen je novi poredak koji omogućava isporuke oružja Iranu i koji se odnosi na sedam kategorija registra UN o konvencionalnom naoružanju. U ove kategorije ulaze, između ostalog, vojni avioni, udarni helikopteri, ratni brodovi, ariljerisjki sistemi, rakete itd.

Formalno, njihove isporuke takođe nisu zabranjene, ali odgovarajući zahtev treba da odobri SB UN“, saopštili su u Ministarstvu odbrane Rusije.

(NN/novosti)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Obamin embargo neće sprečiti Rusiju da Iranu proda naoružanje

Izvor: Vesti-online.com, 06.Apr.2016

Bela kuća je odlučila da "pokaže zube" i planira da u Savetu bezbednosti UN blokira prodaju ruskih lovaca Su- 30 i sistema protivvazdušne odbrane S-300 Iranu, piše Vašington post, ali i izražava sumnju da će akcija SAD u Ujedinjenim nacijama sprečiti tu transakciju...U tekstu pod nazivom...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.