Izvor: Nezavisne Novine, 20.Jun.2017, 21:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerika ne razmatra odštetu za intervenciju na Kosovu

BEOGRAD - Zamjenik ambasadora SAD u Beogradu Kurt Doneli izjavio je da SAD ne razmatraju pitanje odštete za intervenciju na Kosovu i Metohiji, ali da je cilj Vašingtona da bude partner i pomogne Beogradu da vrati svoje mjesto u Evropi i da bude važan i bogat član EU.

On je dodao da Amerika i NATO u potpunosti poštuju politiku vojne neutralnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Srbije, koja ima dosta dobrobiti i koristi od svog odnosa sa NATO.

"Neki od najbližih saveznika SAD imaju istu takvu politiku, poput Švedske i Austrije", rekao je Doneli, navodeći da Srbija treba da odluči koju će ulogu da igra, a ne NATO.

On je, na skupu Srpskog instituta i Istraživačkog centra za odbranu i bezbjednost o temi "Amerika, Srbija i borba protiv terorizma", rekao da su u ovom momentu rizici Rusija i svjetski terorizam, prenijeli su beogradski mediji.

Doneli je istakao da su svjesni opasnosti da teroristički napadi mogu da se dese i u Srbiji, dodajući da je NATO partner Srbije u razmjeni informacija o terorističkim napadima.

"Veze između naše dvije zemlje su duboke i dugotrajne. Preživjele su dva svjetska rata, a postojale su i prije toga", naveo je on.

Doneli je ocijenio da je Srbija, 100 godina poslije Prvog svjetskog rata, u poziciji da vrati mjesto u Evropi koje je imala prije jednog vijeka.

"SAD žele da pomognu Srbiji da sprovede reforme, da ojača ekonomiju, uspostavi institucije i dobre odnose sa susjedima i sa EU, da bude važan partner u Evropi i svijetu", rekao je Doneli.

On je dodao da SAD već nekoliko godina rade sa Srbijom na tome da se poboljšaju vojni odnosi, te ocijenio da često postoji greška u shvatanju odnosa Srbije i Alijanse.

Doneli je dodao da su se SAD, nakon Drugog svjetskog rata, posvetile tome da spasu Evropu gladi, izbjegličke krize i kompletnog kolapsa koji je uslijedio.

On je rekao da je za vrijeme "hladnog rata" NATO pokušavao da održi mir između Zapada i Istoka, te da se EU razvila kao način da se zadrži mir i prosperitet u zapadnoj Evropi.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.