Odlaganje posete je bilo neophodno

Izvor: RTV Pink, 20.Okt.2014, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlaganje posete je bilo neophodno

Odlaganje posete albanskog premijera Edija Rame Beogradu je bilo neophodno, jer isticanje drona sa zastavom takozvane "velike Albanije" na fudbalskoj utakmici Srbije i Albanije predstavlja uvredu, ocenili su danas profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Simeunović i politički analitičar Dragomir Anđelković.



Simeunović je u Jutarnjem programu TV Pink rekao da je odlaganje posete albanskog premijera Beogradu mudro, jer isticanje tog drona predstavlja najveću >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV Pink << provokaciju i uvredu. Profesor FPN je ukazao na stav međunarodne zajednice, koja je želela "da se sve i dalje odvija kao da se ništa nije desilo", uprkos tome što je moglo da bude izazvano krvoproliće na utakmici visokog rizika, koja, prema njegovim rečima, uopšte nije ni trebalo da se odigra. Simeunović smatra da će teško doći do nekog logičnog izvinjenja albanske strane, ali da se može očekivati da će sastanka biti, jer to traže spoljni faktori i da postoji pritisak međunarodne zajednice i na srpsku i albansku stranu da bude tog sastanka. Profesor FPN je ukazao da su "Albanci u ofanzivi" i da, zbog projekta "velike Albanije", razloga za brigu imaju i Crna Gora i Makedonija i Grčka. Anđelković je u istoj emisiji rekao da je Srbija odlaganjem posete Rame Beogradu uputila poruku da ni sa kim neće razgovarati o nakaradnim projektima kao što je takozvana "velika Albanija". On je istakao da je vlada otkazala posetu, jer nije dopustila da Srbija bude ponižena, ali da, sa druge strane, "nije dala povoda da mi budemo proglašeni za nekoga ko ne želi da razgovara". Anđelković je ocenio da Srbija "može da dobije neko vreme da se stvari razjasne i treba da nastavimo sa evropskim strukturama da pričamo o tome ko je kriv, da se te stvari preciziraju". "Poslali smo poruku da Srbija nije ničija moneta za potkusurivanje, ali je spremna da razgovara", dodao je Anđelković, ukazujući da Srbija nastoji, koliko je god to moguće, da normalizuje odnose sa Albanijom. Premijeri Srbije i Albanije, Aleksandar Vučić i Edi Rama, složili su se u telefonskom razgovoru da zvanična poseta albanskog premijera Srbiji bude odložena za 10. novembar.
Pogledaj vesti o: Utakmica Srbija Albanija

Nastavak na RTV Pink...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV Pink. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV Pink. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.