Uskršnji post
Uskršnji post

Ovaj post se naziva još i Sveta četrdesetnica, ili Časni post.
Uz ovaj post crkva vezuje i post strasne sedmice, u spomen stradanja i smrti Gospoda Isusa Hrista. Za pravoslavne vernike počeo je višenedeljni veliki Vaskršnji i časni post, koji se završava praznikom vaskrsenja Isusa Hrista, koji se svake godine u Srbiji proslavlja u radosti i miru.

Tokom ovog posta vernici ne jedu meso, sir, jaja, ribu ni ulje. Samo se subotom i nedeljom razrešava po običaju ulje i vino.
Razrešenje na ulje i vino se dešava još i na Obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja i na Mladence. Riba se jede samo na Blagovesti i na praznik Cveti.

Prve nedelje časnog posta provodi se ponedeljak i utorak bez ičega, ko ne može jede hleb i tečnost, i to posle večernje službe, i sve po dozvoli duhovnika veliki četvrtak jede se jednom i to posle svršetka Svete liturgije koja počinje u 14 časova.

Na veliki petak se ne jede ništa dok na veliku subotu jede se hleb i voda. Ukoliko neko ne može da ispoštuje pravila posta, odlazi se do crkve i savetuje se sa sveštenikom na koji način je najbolje postiti.
Nikako ne treba smetnuti s uma da post nije samo hrana, već dela i način na koji se odnosite prema bližnjima. Neka vam dobra dela budu prirodan gest, a praštanje način života.

Otac Tadej je savetovao da se tokom posta obavezno ponavlja molitva i čitaju knjige. Voljno uzdržavanje od jela, pića, loših misli, dela i reči u svim kulturama je poznat kao post.

Post kao generalno uzdržavanje od količine i vrste hrane u pravoslavlju ima i još elemenata, a to je uzdržavanje od loših dela i reči. Samo uzdržavanje od hrane, pomaže mentalnu, emotivnu, i misaonu mirnoću u duši. Posteći stalno i redovno, čovek stiče smirenost i mir, čisti svoje telo od nagomilanih zaliha hrane, isceljuje se od otrova, i obnavlja imunitet.

Mnogo je važnije da se postom regeneriše vaše emotivno i duševno stanje, koje je savremenim i brzim životom kao i stalnim pritiscima, strahovima, i psihozama raznim napadnuto od strane društva, medija, novina, interneta, vaših očekivanja, i strasti koje su vas obuzimale. U tom smislu je potrebno da uz post redovno se i moli, kao i činiti dobra dela milosrđa, pomirenja i praštanja. Uz Vaskršnji post se vezuje praznik i spomen na stradanje i smrt Gospoda našeg Isusa Hrista, tim danima se strogo pazi na hranu i posna jela, postoje knjige gde se nalaze veliki broj posnih recepata, a ko posti mora redovno da ide na liturgije kao i da misli u miru i da prašta svima.

U našem narodu je poznato da većina ljudi posti uglavnom prvu i poslednju sedmicu posta i to na vodi samo.

Međutim svako može izabrati bilo koju sedmicu, u toku posta, koja bi trebala da se isposti na vodi, i te nedelje se možete i pričestiti.
Pri kraju ovog posta, nadovezuje se post Strasne sedmice, tako da je ukupno trajanje posnog perioda 48 dana, pa je zato ovo najduži post u toku godine, i završava se jednim od najvećih praznika Vaskrsenjem. Veliki post se naziva još i zbog velike važnosti kao i zbog dužine trajanja. Časni post zato što obuhvata vreme stradanja Hristovog i njegovog razapinjanja na Časni krst, i velika četrdesetnica jer je ukupno trajanje posta četrdeset dana.

Post nije gladovanje, ni zapostavljanje trpeze i hrane, na kojoj u dane posta nema hrane životinjskog porekla, već je pre svega moralni i etički čin kao i izraz stvarne ljubavi prema Bogu i Sinu Božjem, koji je svojim primerom i stradanjem i životom u veri uspostavio vrednosti hrišćanstva.



Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Danas je počela CVETNA NEDELJA - Prema NARODNOM VEROVANJU, za RADOST treba brati OVO CVEĆE

Danas je počela CVETNA NEDELJA - Prema NARODNOM VEROVANJU, za RADOST treba brati OVO CVEĆE

Običaji i verovanja na Cvetnu nedelju, šestu sedmicu uskršnjeg posta - u ovoj sedmici obeležavaju se tri važna praznika!

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Apr.2024, 16:43

Detaljnije >>

Čekaju nas DVA VELIKA PRAZNIKA naredne nedelje - Ispoštujte ove običaje, izbegavajte sledeće poslove u kući i domaćinstvu

Čekaju nas DVA VELIKA PRAZNIKA naredne nedelje - Ispoštujte ove običaje, izbegavajte sledeće poslove u kući i domaćinstvu

Do Uskrsa su nam ostale još dve nedelje, a naredna nedelja je pretposlednja pred ovaj veliki praznik i pretposlednja nedelja uskršnjeg posta.

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Apr.2024, 17:46

Detaljnije >>

Ideja za posni ručak: Ćufte od bijelog pasulja i pečuraka

Vaskršnji post uveliko traje, zbog čega vam i danas nudimo posni recept za ručak. Ovog puta, ukoliko ste se već zaželeli ćufti, naročito...

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Apr.2024, 12:13

Detaljnije >>

Posna štrudla sa makom i višnjama: Sjajna poslatica za vaskršnji post (RECEPT)

Posna štrudla sa makom i višnjama: Sjajna poslatica za vaskršnji post (RECEPT)

Posna štrudla sa makom i višnjama je idealna poslastica za sve koji se pridržavaju vaskršnjeg posta, ali i za ljubitelje slatkiša.. Ukoliko volite štrudlu sa makom ili orasima, sigurni smo da će te i ovaj kolač uvrstiti u vaše omiljene recepte. Potrebno je:. 3-5 gotovih kora za pitu. 400 g mlevenog maka. 200 g višanja. 1 kesica vanilin šećera. 300 g šećera. voda. šećer u prahu.

Izvor: Svet plus, 17.Apr.2024, 14:16

Detaljnije >>

Vaskršnji post je u toku: Oprez sa tunjevinom ako ima ova tri slova!

Vaskršnji post je u toku: Oprez sa tunjevinom ako ima ova tri slova!

Vaskršnji post je u toku i mnogi konzumiraju ribu iz konzerve jer im je tako najlakše, ipak, oprez sa tunjevinom ako na konzervi ima ova tri slova kao oznaku.. Razmišljali ste o zdravstvenim aspektima svog obroka, zar ne? Pogotovo kada je u pitanju izbor između tunjevine i sardine. Tunjevina može sadržavati malu količinu žive, a svi znamo koliko je toksična ta supstanca za nas ljude. Srećom, ribe uopšteno imaju niske nivoe ovog metala. Ali, problem nastaje kada...

Izvor: Svet plus, 17.Apr.2024

Detaljnije >>

BEZ JAJA I MLEKA - Posno čudo, raskošan kolač čiji ukus će vas raspametiti

BEZ JAJA I MLEKA - Posno čudo, raskošan kolač čiji ukus će vas raspametiti

S obzirom da je u toku Uskršnji post, svi smo u potrazi za alternativnim, posnim receptima naših omiljenih jela.

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Apr.2024, 20:19

Detaljnije >>

5 uslova da bismo primili svetu tajnu pričesti (VIDEO)

Vaskršnji post se smatra najstrožijim i stoga se svetoj tajni pričesti pristupa sa velikom strepnjom.

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Apr.2024, 16:19

Detaljnije >>