Uskršnji običaji u svetu: Od karnevala do sakupljanja slatkiša

Izvor: BKTV News, 18.Apr.2014, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskršnji običaji u svetu: Od karnevala do sakupljanja slatkiša

Uskrs ili Vaskrs je najveći hrišćanski praznik kojim se proslavlja Isusov povratak u život-vaskrsenje. Pripreme za Uskrs se razlikuju od zemlje do zemlje, a tradicionalno počinju na Veliki četvrtak, dan pričešća i nastavljaju se Velikim petkom. Evo kako se u nekim zemljama proslavlja ovaj veliki praznik.

Nemačka
U okolini nemačkog grada >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Magdeburga, dečaci na Uskrs bivaju lupkani po zadnjici kako bi se iz njih isteralo loše ponašanje i nevaljalštvo. Ovaj običaj je ranije bio veoma zastupljen u Škotskoj, gde postoji izreka ”Istučen kao Isus”.
Austrija
Poslednji četvrtak pred Uskrs se u ovoj evropskoj zemlji naziva Zelenim četvrtkom, kada svi vernici jedu zeleno povrće, a ovaj dan simbolišu jaja obarbana u zelenu boju.
Finska i Švedska
U ovim skandinavskim zemljama postoji jedan neobičan i, za mališane, veoma zabavan običaj. Naime, deca odevena kao veštice, skupljaju slatkiše od vrata do vrata u zamenu za ukrašene grane vrbe. Ova neobična tradicija predstavlja svojevrsnu kombinaciju običaja blagosiljanja kuća grančicama i skandidanvske veštičje tradicije.
Meksiko
Ova zemlja, u kojoj je hrišćanstvo veoma zastupljena religija, karakteristična je po izuzetno religioznom obeležavanju Uskrsa. Naime, meksički vernici u četvrtak pred ovaj praznik odlaze u sedam crkava i u svakoj od njih mole se za oprost grehova. Na Veliki petak simbolično obeležavaju stradanje Isusovo, a subotom organizuju paljenje lutke od kartona koja simboliše Judu.
Jevreji
Gde god živeli u svetu, za Jevreje je Uskrs izuzetno važan praznik koji se provodi u krugu porodice kada se vernici podsećaju egzodusa tokom svoje istorije. Za vreme praznika, oni konzumiraju hranu čiji je značaj simboličan: beskvasni hleb i jaja.
Rusija
Na dan ovog velikog praznika, Rusi odnose korpe hrane na grobove dragih preminulih osoba. Tu provode veći deo dana odajući poštu pokojniku.
Zemlje Južne Amerike
U mnogim gradovima ovog kontinenta, Uskrs je prilika za karneval! Vernici uživaju u muzici i konfetama i slave ovaj radosni praznik.
Amerika
Mališani na Uskrs traže jaja skrivena u dvorištima, a za ovu priliku i Bela kuća otvara svoje kapije za zabavnu potragu za jajima..
Bugarska 
U susednoj državi najstarija žena u porodici prvim ofarbanim crvenim jajetom pomiluje po licu svako dete u porodici i time priziva mališanima zdravlje i sreću. Nakon nedeljne crkvene službe, Bugari bacaju jaja prema zidu crkve.
Izvor: Yumama.com

Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.