Uskršnje farbanje jaja u Savezu slepih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Apr.2017, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskršnje farbanje jaja u Savezu slepih

Povodom najradosnijeh praznika, Uskrsa u Savezu slepih u Novom Sadu održana je akcija tradicionalnog farbanja jaja.

Jedan od najlepših i najradosnijih običaja kod nas je farbanje jaja za Uskrs. Već nekoliko godina, članovi Udruženja slepih i slabovidih okupljaju se da pokažu svoja umeća i na tradicionalan način farbaju jaja.

Prema rečima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Gorana Vukovića, predsednika Saveza slepih i slabovidih, ovo dešavanje je finansijski podržano od strane grada Novog Sada, i jedna je od njihovih najzanimljivih akcija.

"Danas smo se skupili u Gradskoj organizaciji slepih u našim prostorijama, kao i prethodnih godina naše slepe žene će farbati jaja koje ćemo kasnije odneti u Svratište, to je već kažem višegodišnja tradicija. Moram pohvaliti naše žene jer one su jedan deo najaktivnijih u našoj Gradskoj organizaciji slepih tako da ovom prilikom ih je mali broj koliko njih bude kad imamo neke veće akcije", kaže Goran Vuković, predsednik Saveza slepih i slabovidih.

Članice Udruženja slepih i slabovidih pune volje i vedrog duha, šaraju Uskršnja jaja, pokazujući da poštuju svoje običaje i tradiciju. Jedna od takvih je i Dragica Gajiski, koja tom dešavanju prisustvuje od kada je organizovano.

"Svake godine za Uskrs farbamo jaja za decu koja se nalaze na ulici. Trudimo se da to bude lepo da se deca zadovolje, i nama je to drago ako je njima lepo i deca se mnogo raduju ako vide ta jaja", kaže Dragica Gajiski, članica Saveza slepih i slabovidih.

S obzirom na to da postoje različite tehnike šaranja jaja, poput bojenja i ručnog šaranja, Saveti Bajin, članici Saveta slepih i slabovidih, to nije predstavljalo problem.

"Pa sad snalazimo se kako znamo, nešto pročitamo dobro nešto ne, evo ja sam kao pročitala ova jaja sa gelom kako. Ja mislim da će da uspe opet će se neko dete radovati. Evo ovo je zlatno jaje neko će se baš obradovati što je tako", kaže Saveta Bajin, članica Saveta slepih i slabovidih.

Ovakvo druženje je jedan od načina da se ukaže na humanost i pozitivnost članova udruženja. Svojim trudom, oni pokazuju da ne postoje prepreke da se na uspešan način napravi Uskršnja korpa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.