OPTUŽILA SVEŠTENIKA Na nas sirotinju drugačije gleda nego na one koji maju

Izvor: Blic, 04.Maj.2015, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPTUŽILA SVEŠTENIKA Na nas sirotinju drugačije gleda nego na one koji maju

Ova tri prsta kojima se krstim i kad kažem “bože pomozi” su ista kao i kod onog koji ima i kod onog koji nema novaca. Pa zbog čega da nas sirotinju sveštenik drugačije gleda nego one koji imaju - ogorčena je Mirjana Ercegovčević (46) iz Dublja kod Šapca.

Ona tvrdi da ih je lokalni paroh Uroš Živković izostavio prilikom osveštanja vodice za Uskrs i to samo zbog toga što nemaju da mu plate. Sveštenik Uroš Živković odbacuje optužbe, ali potvrđuje da mu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ercegovčevići duguju novac za usluge.

Živković: Duguju pet-šest hiljada dinara

Živković tvrdi da mu Ercegovčevići duguju oko pet-šest hiljada dinara za proteklih nekoliko godina.

- Ne mogu ja da radim za džabe i nisam dužan to da radim. Ima ovde porodica kojima ne naplaćujem, koje su zaista u teškoj materijalnoj situaciji. Starim, nemoćnim i bolesnim ne naplaćujem, a Mirjana i Zoran su mladi i zdravi i mogu da zarade - kaže sveštenik.

- Mi novca nemamo, radimo u nadnici i sve što tamo zaradimo to nam je. Tačno je da u poslednje dve godine nismo plaćali svešteniku kad dođe da sveti vodicu za slavu i Uskrs - kaže Mirjana koja u domaćinstvu živi sa bratom Zoranom (51).

Ona kaže da je bila neprijatno iznenađena i povređena kada pred Uskrs sveštenik nije posetio njihovu kuću.

- Sveštenik nije došao da nam sveti vodicu za Uskrs. Zbog čega samo našu kuću da zaobiđe? Kad je pre nekoliko dana došao da sveti vodicu za našu slavu - Đurđevdan, pitala sam ga, a on je odgovorio: „Dokle ja vama da radim za džabe?“ Rekla sam mu da nisam znala da se vera plaća“, a on drsko odgovorio da je to baš tako - priča Mirjana.

Iako teško žive, pomoć, ne traže ni otkoga.

- Ne tražim pomoć, ali zar je moguće da tako malo razumevanja za nas ima sveštenik? Svesna sam ja svoje situacije, ali boli kad vas drugi zbog toga ponižavaju – dodaje Mirjana.

Sveštenik Uroš Živković odbacuje ove optužbe i dodaje da nije dužan da radi za džabe.

- Nije tačno da nisam išao da svetim vodicu za Uskrs. Tri puta sam dolazio i nisam ih zatekao kod kuće. Otišao sam kod njih i pred slavu, a Mirjana je pokrenula tu priču kada sam završio obred osveštanja -kaže sveštenik Živković i dodaje da Ercegovčevići i nisu neki vernici.

- Nikada ih nisam video u crkvi. Dok neko ne ide na liturgiju, ne posti, ne pričesti se, ne mogu da ga prihvatim kao vernika - kaže on.

On dodaje da sveštenici iako nemaju platu moraju da plaćaju penziono, ivalidsko, zdravstveno osiguranje. Očekuje da Ercegovčevići isplate dug, ali ne njemu već kao dobrovoljan prilog crkvi. Tek tada će, kako kaže, ponovo otići da im sveti vodicu.

Živković dodaje i da je vladika šabački Lavrentije rekao sveštenstvu da ne idu kod onih koji im ne plaćaju.

Cena osveštenja vodice za slavu je 1.500 dinara, a za Uskrs 500 dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.