Vatrogasci: Požar izazvale sveće

Izvor: B92, 03.Maj.2016, 21:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vatrogasci: Požar izazvale sveće

Njujork -- Požar u kojem je na Uskrs izgorela Saborna crkva Svetog Save u Njujorku, izazvale su neugašene sveće, kaže komesar njujorške vatrogasne službe Danijel Nigro.

On je rekao da je sveće koje su još tinjale čuvar stavio u kutiju, prenosi "Njujork dejli njuz".

"Požar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je posledica nesrećnog slučaja", rekao je Nigro.

Gradski zvaničnici kažu da ne postoji neposredna opasnost od rušenja zidova crkve, ali inspektori će pratiti situaciju.

Crkveni zvaničnici, kako se navodi, razmatraju da li se bilo koji deo te građevine iz sredine 19. veka može sačuvati.

Zvanično je potvrđeno da požar u kojem je izgorela Saborna crkva Svetog Save u Njujorku nije podmetnut, izjavila je ranije za RTS konzul Srbije u Njujorku Mirjana Živković.

Živkovićeva je rekla da je posredstvom Ambasade Republike Srbije u Vašingtonu upućena nota Stejt departmentu sa zahtevom da se svi rezultati istrage uzroka stave na uvid Konzulatu.

"Očekujemo da to bude odmah po završetku istrage", dodala je ona.

Osim toga, istoričar Dušan Bataković izjavio da je "Njujork post" pogrešno interpretirao njegove izjave o požaru u crkvi na Menhetnu povezavši ih sa slučajem Stepinac.

Međutim, on je ostavio mogućnost da požari u tom i u još tri pravoslavna hrama tokom Uskrsa nisu slučajnost.

"Toliko hramova u istom danu, to se nikada nije desilo, ali ne znam... da vidimo šta će istraga da pokaže", rekao je on.

Američki tabloid "Njujork post" objavio je da srpska zajednica strahuje da požari, koji su zahvatili srpsku pravoslavnu Crkvu Sveti Sava na Menhetnu i još tri pravoslavne crkve u Australiji i Rusiji, predstavljaju koordinisan napad na religiju i da su podmetnuti u znak osvete zbog blokiranja kanonizacije hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca.

Crkva, poznata i kao Kapela Trojstva, sagrađena je sredinom 19. veka po nacrtu arhitekte Ričarda Updžona i građena je u gotskom stilu.

Nekada je pripadala Protestanskoj crkvi, ali ju je vladika Nikolaj Velimirović, uz pomoć vernika, otkupio za potrebe srpske zajednice.

Hramu su vremenom dodavani vizantijski elementi i ona je postala arhitektonski dragulj Njujorka.

Od prvih dana 1944. godine, kada je osveštana, crkva u Njujorku postala je srpski pravoslavni misionarski centar. U njoj su organizovane i kulturne, obrazovne i društvene aktivnosti.

Od 1968. godine crkva Svetog Save nalazi se na listi njujorških znamenitosti.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vatrogasci: Neugašene sveće izazvale požar u srpskoj crkvi

Izvor: Blic, 03.Maj.2016

Požar u kojem je na Uskrs izgorela Saborna crkva Svetog Save u Njujorku, izazvale su neugašene sveće, izjavio je danas komesar njujorške vatrogasne službe Danijel Nigro...A box of candles caused the massive inferno that destroyed a 160-year-old Manhattan church https://t.co/RONG9ZeoIN pic.twitter.com/GuBLapX2hx..On...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.