Marija Veljković: Naš život je porodična slagalica

Izvor: Story, 25.Apr.2015, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marija Veljković: Naš život je porodična slagalica

Glumica i voditeljka kviza Slagalica opisuje kako će sa suprugom provesti Uskrs što je prilika da na naslednike prenesu deo tradicije koju poštuju, otkriva šta je u njihov dom pre 10 meseci unelo rođenje drugog deteta i koliko imaju vremena za sebe

Marija Veljković sa porodicom, foto: Petar Đorđević

Dovoljno je da provedete samo nekoliko časova u drutšvu glumice i voditeljke Marije Veljković >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << (33) i arhitekte Milana Milovanovića (37),  kao biste osetili pravu porodičnu atmosferu koja vlada u njihovm složnom i nasmejanom kolektivu kojim gospodare njihovi naslednici Rosa i Đurađ. I dok dvoipogodišnjeg dečaka krase neverovatan šarm i neumorna energija pa je onaj koji postavlja najviše pitanja i priređuje simpatične nestašluke, desetomesečna Rosa već sada pokazuje osobine prave devojčice koja uživa u presvlačenju, nošenju ukrasa za kosu, ali i fotografisanju. Voditeljka nagledanijeg kviza u Srbiji koji se emituje na RTS-u Slagalica i njen izabranik svakim svojim gestom, rečenicom i ponašanjem pokazuju da im porodični život i te kako prija. Ali, uprkos mnogobrojnim obavezama, kako i sami ističu, ne zapostavljaju vreme rezervisano samo za njih, a koje ih vraća u period kada su počeli da se zabavljaju pre skoro deset godina. U doba kada je njegovanje pravih tradicionalnih vrednosti postala retkost, Marija sa svojim suprugom dokazuje da je uprkos svemu i dalje moguće sačuvati porodicu od svih negativnih uticaja, i otkriva detalje njihove svakodnevice.

Story: Šta za vašu porodicu predstavlja Uskrs, i na koji način obeležavate najveći hiršćanski praznik?

- Želimo da naša deca odrastaju u duhu tradicije, pa samim tim veoma poštujemo sve praznike koji okupljaju porodicu i trudimo se da ih obeležimo kako to običaji nalažu. Uskrs ćemo proslaviti kod Milanovih roditelja. Trudimo se da Đurađ i Rosa od nas naslede ljubav prema prazničnim danima i onome šta oni simbolizuju.

Story: Pridržavate li se tradicionalnih vrednosti i u vaspitavanju dece?

- Naravno! Čini mi se da se danas sve se prebrzo dešava, pa i naši životi, ali uprkos svemu naša deca moraju da prihvate određene vrednosti, cene i poštuju starije od sebe, porodicu i prijatelje. Znam da živimo u eri interneta, kompjutera i mobilnih telefona, ali volela bih da sutra imaju kulturu čitanja knjiga, da pogledaju neki stari film, međusobno razgovaraju, a ne da se sve svodi na sredstva moderne komunikacije.

Story: Uspevate li da ih sačuvate od svih novih tehnologija?

- Nije izvodljivo, niti to želim. Ali, umerenost mora da postoji. Normalno je da Đurađ zna šta su kompjuter i mobilni telefon, on već uveliko barata svim tim terminima, ali uprkos svemu tome ima i vreme rezervisano za dečje aktivnosti. Ne želim da u životu moje dece postoji samo kompjuter na kojem bi do besvesti gledali crtane filmove. Kada smo mi bili mali postojao je jedan crtać dnevno na televiziji, i to je u redu. Užasava me to što je deci danas sve dostupno na internetu, zbog čega roditelji moraju da ih kontrolišu.

Story: Rosa i Đurađ imaju lepa tradicionalna imena. Kako ste ih izabrali?

- Bilo je pregovora, šalu na stranu, najvažnije je bilo da se Milan i ja složimo oko toga. Za Rosu smo se odlučili u poslednjem trenutku, dok smo za Đurađa od početka znali da će se tako zvati. U početku mi je bio problem kako da ga dozivam, ne mogu da kažem: Đurđo, dođi ovamo, što i jeste pravilno, ali ispravno je i da mu se obraćam sa: Đurađe. Kažu nam uglavnom da smo izabrali lepa imena, što mi je uvek drago da čujem.

Story: Da li je Đurađ prihvatio Rosu kao novu ravnopravnog člana porodice?

- Jeste, ali postoji još vremena da dođu u fazu kada će se svađati i tući, što je negde i normalno kao deo sestrinske i bratske ljubavi. Za sada je mazi, pazi, ljubi i njoj se prvoj ujutru obraduje. Verovatno je to i do njegovog karaktera, a s druge strane tokom trudnoće sam ga svakodnevno pripremala kako će dobiti sestru, i zaista sam ponosna na to kako je prihvatio Rosin dolazak u naš dom.

Story: Jeste li Milan i vi ponosni na to kako ste se snašli u ulozi roditelja?

- Nisam razmišljala o tome da li sam ponosna, ja samo uživam u tome, kao i Milan. Volim da čujem savete u vezi s roditeljstvom, bez obzira  na to da li oni dolaze od naših vršnjaka, Rosinih i Đurađovih baka i deka, ili starijih ljudi koji imaju unuke. Volim da pročitam i knjige na tu temu, pa onda izabarem nešto, ili ništa, zavisi od toga šta mi leži. Mi kao roditelji posedujemo intuiciju, i najviše se na nju i oslanjamo, naravno nismo sujetni da prihvatimo tuđe savete.

Story: Koji su najveći roditeljski izazovi s kojima ste se do sada susreli?

- Verujem da je najveći izazov taj da svoju decu vaspitaš tako da jednog dana budu normalni i dobri ljudi, i od početka nam je to glavni cilj. Posle određenog vremena vidiš kakvo ti je dete, i onda radiš na određenim stvarima. Želja mi je da sutra, kada porastu, budu  svestrani čime god se bavili kao glavnom profesijom.

Story: Da li je Đurađ svestan toga čime se bavi njegova mama?

- On zna šta ja radim – voditeljka sam kviza Slagalica, idem u pozorište gde igram predstave, ali verujem da još nije svestan toga da je reč o javnoj profesiji. Uživa u tome da slaže slagalice u čemu je veoma dobar, i kada ga zateknem kako se tako zanima, upitam ga šta radi, a on mi obično odgovori: Radim posao u kvizu Slagalica, kako bih zaradio pare da ti kupim poklon.

Story: Pored svih prednosti i čari roditeljstva, dragoceno je i vreme koje provodite upućeni samo na sebe i svog supruga.

- Skoro sam počela da vežbam, i tih sat, sat i po vremena veoma mi prija, što će razumeti svi roditelji. Vreme koje izdvojiš samo za sebe, bilo da je to vežbanje, čitanje novina, kafa s prijateljima, pomaže vam da se kući vratite s potpuno novom energijom i da imate više strpljenja za svoju decu. A u poslednje vreme Milan i ja kuburimo s vremenom rezervisanim samo za nas. To je zbog toga što je Rosa još uvek mala, pa se nadam da će se i to uskoro promeniti.

Story: Koliko se promenio vaš odnos od kada ste po drugi put postali roditelji?

- Još sa dolaskom Đurađa u naš život, delimo vreme na ono kada smo roditelji, i na ono kada smo Milan i Marija. Desi nam se da nas dvoje, koji se inače često držimo za ruke i razmenjujemo nežnosti po ceo dan, setimo kako se tog dana uopšte nismo poljubili, pa odmah ispravimo grešku. Život nam je kao slagalica! Sve se oko nas menja, a mi u te novonastale situacije uplivavamo kako znamo i možemo.

Story: Sve češće se stiče utisak kako se danas brak shvata i previše olako, pa smo svedoci i većeg broja razvoda. U čemu je tajna dugotrajnosti vaše veze?

- Čini nam se da se danas sve poremetilo. Kod mene se prvo desilo zabavljanje, pa zajednički život, kako bismo shvatili možemo li da se volimo sa svojim vrlinama i manama. Nakon toga smo stupili u brak, a i kada nam se i taj period života učinio kako treba, onda smo odlučili za potomstvo. Verujem da je u svakoj vezi najvažniji korak za zajednički život, jer tek tada možete da vidite kako funkcionišete s nekim, dok je brak samo papir i žurka za prijatelje i porodicu.

Story: Da vam je neko pre deset godina rekao gde ćete biti danas, šta biste mu rekli?

- Pa da mi je neko rekao da ću za dve godine dobiti dvoje dece, rekla bih mu: Ma, vaaaži, mislim stvarno! To je nešto što bi mi delovalo potpuno neverovatno.

Story: Može li da se desi troje dece u četiri godine?

- Mislim da neće, zaista bih želela još jedno dete, ali sada nije momenat. (Smeh)

Story: Uspevate li da se sada kao porodična žena posvetite karijeri?

- Sve mogu da ukombinujem. Tokom obe trudnoće radila sam skoro do porođaja, i na posao se vratila tri meseca kasnije. Jedna od prednosti moje profesije jeste ta što zbog nje ne mora da trpi porodica, jer nemam uobičajeno radno vreme, ali je naravno važna podrška najmilijih. Radujem se novim projektima, trenutno sam izuzetno srećna zbog predstave Metar i po do Cezara u režiji Vesne Stanković, i gostovanjima koja nas uskoro očekuju, ali i to što je Slagalica neprikosnoveni TV format u Srbiji.

Izvor: Danilo Mašojević

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.