Izvor: Vostok.rs, 27.Maj.2017, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zemlje G7 spremne da pojačaju sankcije Rusiji zbog Ukrajine

Zemlje G7 spremne su da pojačaju sankcije Rusiji zbog Ukrajine, ukoliko to bude potrebno. Istovremeno, ova grupa je spremna da sarađuje s Rusijom radi rešavanja regionalnih kriza, bez obzira na nesuglasice, navedeno je u završnoj deklaraciji samita G7 održanog u italijanskom gradu Taormini.

„Sankcije mogu da budu ukinute kada Rusija ispuni svoje obaveze. Mi smo, takođe, spremni da preduzmemo dodatne ograničavajuće mere kako bismo povećali troškove za Rusiju, ukoliko to bude potrebno“, navedeno je u završnoj deklaraciji samita G7 održanog u italijanskom gradu Taormina.

G7 je pozvala Rusiju i Iran da utiču na Damask kako bi se prekinula borbena dejstva u Siriji, dodajući da očekuje da će odluke donete tokom međusirijskih pregovora u Astani dovesti do realne deeskalacije sukoba.

„Bez obzira na naše nesuglasice s Rusijom, želimo da sarađujemo s njom radi rešavanja regionalnih kriza i zajedničkih problema, kada je to u našem interesu“, navedeno je u dokumentu.

G7 je ocenila da je postignut napredak u potiskivanju DAEŠ-a u Siriji i Iraku i dodala da će biti nastavljeno oslobađanje Mosula i Rake od terorista.

„Velika sedmorka“ je, istovremeno, pozvala države Bliskog istoka da igraju veću ulogu u uništavanju DAEŠ-a u Irak, Siriji i Jemenu.

U deklaraciji je posvećena pažnja i sajber-bezbednosti. Zemlje G7 izrazile su spremnost da sarađuju u borbi protiv sajber-napada, kako bi smanjile njihov uticaj na infrastrukturu.

Deo deklaracije posvećen je i krizi na Korejskom poluostrvu. Zemlje G7 pozvale su Severnu Koreju da poštuje rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i da potpuno obustavi svoj nuklearni program.

U italijanskom gradu Taormina okupili su se lideri Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije, SAD, Japana i Kanade.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zemlje G7 spremne da pojačaju sankcije Rusiji

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Maj.2017

Lideri su rekli da su spremni da "preduzmu dalje restriktivne mere kako bi povećale troškove Rusije ako njene akcije tako zahtevaju".. Lideri Grupe sedam najrazvijenijih zemalja saopštili su danas da su spremni da pojačaju sankcije prema Rusiji zbog Krima, u zavisnosti od akcija Moskve... Foto:...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.