Zbog odnosa Rusije i Zapada trpi i turizam

Izvor: Blic, 21.Dec.2014, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog odnosa Rusije i Zapada trpi i turizam

Zahlađenje odnosa Rusije i Zapada zbog ukrajinske krize i veliki pad rublje osetili su i na francuskim Alpima, u jeku skijaške sezone.

Hotelijeri, taksisti i najveći ski centri u francuskim zimskim odmaralištima kažu da će priliv ruskih turista, koji su prethodnih godina dolazili u velikom broju, ove sezone osetno opasti, zbog ekonomske krize u Rusiji, sankcija Zapada i pada cene nafte.

Vrednost ruske valute je ove sedmice dostigla rekordno nizak nivo, 80 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rubalja za dolar. Cena nafte, najvažnijeg izvora prihoda ruske ekonomije, skoro je prepolovljena u odnosu na 107 dolara po barelu, koliko je koštala ovog leta.

Nove okolnosti će sprečiti i ruske bogataše, ali i one iz srednje klase, da zimski odmor provedu u inostranstvu.

Zbog zategnutih političkih odnosa Rusi će verovatno biti manje zainteresovani za putovanja u zemlje EU, dok će pad rublje i cene nafte imati veliki udar na novčanike ruskih turista.

Mnogi Rusi će, prema oceni nekih analitičara, ostati kod kuće iz patriotskih razloga i, umesto da otputuju u inostranstvo, zimski odmor će provesti u ruskom odmaralištu Sočiju, gde su bile održane zimske olimpijske igre.

Ruski turisti su prethodnih godina bili na četvrtom mestu stranih posetilaca u francuskim alpskim odmaralištima, posle Britanaca, Belgijanaca i Holanđana. Brojniji su bili od Nemaca i Švajcaraca.

- Ove godine smo imali manje rezervacija od ruskih klijanata. Možemo povući paralele s onim što se ovog leta događali na primorju, gde su takođe bili manje pristuni - izjavila je direktorka marketinga konsultantske firme "Comete Conseil", čiji su klijenti mnogi gradovi na francuskim Alpima.

Rusi čine mali deo ukupnog broja turista u Francuskoj i drugim alpskim zemljama, daleko ih je manje od domaćih turista, ali su, poznati kao veliki potrošači, bili dobrodošli u ski centrima koja su želela da prošire biznis.

Takođe, kalendar verskih praznika i odmora dovodi Ruse u evropska skijališta početkom januara, kada se većina zapadnih turista vraća na posao, tako da to hotelijerima i ski centrima produžava sezonu za dve nedelje i omogućava dodatnu zaradu.

Manje ruskih turista bilo je i u Austiji, Nemačkoj, Kipru i Engleskoj.

Najpopularnija zimska destinacija među ruskim turistima poslednjih godina bila je Austrija. Ruska aviokompanija Aeroflot ove sezone je ukinula letove koje je godinama imala od Moskve do Insbruka svake sedmice.

U nemačkom regionu Gornja Bavarska u septembru je zabeležeo 20 odsto manje turističkih poseta Rusa u odnosu na pre godinu dana. Portparol hotela Cugšpice (Zugspitze) u Garmiš-Partenkirhenu, jednom od najpopularnijih ski centara medju bogatim Rusima, kaže da ako se rezervacije za decembar značajno ne povećaju, ruskih turista će u tom hotelu biti 40 odsto manje.

Broj Rusa koji su posetili Kipar ove godine opao je za 20 do 25 odsto, izjavio je šef udruženja hotelijera Haris Loizides.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Turizam trpi zbog odnosa Rusije i Zapada

Izvor: Radio 021, 21.Dec.2014

Zahlađenje odnosa Rusije i Zapada zbog ukrajinske krize i veliki pad rublje osetili su i na francuskim Alpima, u jeku skijaške sezone...Hotelijeri, taksisti i najveći ski centri u francuskim zimskim odmaralištima kažu da će priliv ruskih turista, koji su prethodnih godina dolazili u velikom broju,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.