Zavrtanje slavina za gas, mere i kontramere

Izvor: RTS, 09.Avg.2014, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zavrtanje slavina za gas, mere i kontramere

Posle najave ukrajinskog premijera da bi ta zemlja mogla da zaustavi tranzit ruskog gasa, zemlje uvoznice pune skladišta. Ministar Aleksandar Antić poručuje da resorno ministarstvo i Vlada prate situaciju i spremaju više scenarija kako bi se eventualno obezbedile nedostajuće količine tog energenta.

Skladišta gasa širom Evrope intezivno se pune. Iako je Rusija već prošlog meseca povećala isporuke gasovodima "Severni tok" i "Jamal", tu su kapaciteti ograničeni.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Imajući u vidu da je potražnja za gasom prošle godine porasla za trećinu, ako se slavine u Ukrajini zavrnu, gasna kriza je neizbežna.

"Nemamo ni razvijenu infrastrukturu, u smislu skladišta gasa koji bi mogli da čine rezervu za zimski period, jer imamo i veću potražnju tokom zimskih meseci. Više se troši gas i za grejanje i za mnoge druge potrebe. To može napraviti i problem u smislu cene koja može do kraja godine porasti", objašnjava analitičar Nikola Bulajić.

"Srbijagas" sa ruskim partnerom napunio je skladište u "Banatskom Dvoru", a to znači da zaliha ima za oko dva meseca. Ministar energetike poručuje da će gasa biti za građane i sve prioritetne potrošače.

Stručnjaci, ipak, ističu da je dodatni problem što zemlje Balkana nisu međusobno povezene gasovodima kako bi se u kriznim situacijama pomagale.

"Ne bi bilo loše biti priprvan za najoštriju zimu. Imamo ta iskustva iz devedesetih godina, iz 1999. i 2001. godine. Ceo sistem mora na izvestan način biti pripravan za najgori scenario", ističe saradnik Oksford instituta Aleksandar Kovačević.

Srbija i ceo region ima samo jedan pravac snabdevanja iz Mađarske, pa je gradnja "Južnog toka" neophodna. Iz "Gasproma" poručuju da je gasovod potreban Evropi i da gradnju neće zaustaviti.

"Mi smo rešeni da nastavimo izgradnju 'Južnog toka' kako je planirano i nadamo se da će taj proces nesmetano da se odvija. Evropa može da ima samo koristi od ovog projekta, jer je on kreiran da poveća sigurnost njenog snabdevanja gasom i da zameni rute prenosa gasa", kažu iz "Gasproma".

Ipak, Bugaska je taj projekat zamrzla dok se se ne usaglasi sa evropskim propisima. U kompaniji OMV, koja je nosilac posla trase kroz Austriju, ističu da sankcije Unije Rusiji neće ugroziti gradnju gasovoda.

"'Južni tok' nije samo važan ekonomski projekat, on je i važan politički projekat", kaže profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić.

Pored "Južnog toka" i još jednog kraka "Severnog toka", koji se već gradi, ruski predsednik je još u aprilu najavio još jednu trasu gasovoda "Jamal" preko Poljske i Mađarske.

Dodatne količine gasa Evropi treba da donese i gasovod TAP koji bi prolazio iz Azerbejdžana.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Koliko je Evropa spremna za gasnu krizu

Izvor: RTS, 09.Avg.2014

Posle najave ukrajinskog premijera da bi ta zemlja mogla da zaustavi tranzit ruskog gasa, zemlje uvoznice pune skladišta. Ministar Aleksandar Antić poručuje da resorno ministarstvo i Vlada prate situaciju i spremaju više scenarija kako bi se eventualno obezbedile nedostajuće količine tog energenta...Skladišta...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.