Zarobljeni Rusi priznali da su vojni obaveštajci

Izvor: Vesti-online.com, 22.Maj.2015, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zarobljeni Rusi priznali da su vojni obaveštajci

Dvojica Rusa zarobljenih na istoku Ukrajine priznali su da su vojnici na obaveštajnom zadatku, saopštio je Oebs pošto se s njima sastao u Kijevu, dok Moskva tvrdi da su oni bivši vojnici.

Tokom susreta s posmatračkom misijom Oebsa u Ukrajini, održanog bez prisustva ukrajinskih vlasti u vojnoj bolnici u Kijevu, "dvojica muškaraca su priznala da su pripadnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << jedne jedinice ruskih oružanih snaga", ističe Oebs u saopštenju.

Zamenik načelnika Oebsa za Ukrajinu Aleksander Hag rekao je da je posetio zatvorenike, koji su rekli da su ranije bili u Ukrajini na izviđačkim misijama iz Rusije.

- Bili su naoružani, ali nisu imali naređenje da napadnu, a jedan od njih više puta je naglasio da ruski vojnici ne učestvuju u borbama u Ukrajini - navodi se u izveštaju Oebsa.

- Jedan je rekao da je od svoje jedinice dobio naređenje da ode u Ukrajinu na tri meseca. Obojica su potvrdila da su zarobljeni 16. maja na liniji vatre na istoku Ukrajine - dodao je Hag.

Rusko ministarstvo obrane u ponedeljak je odlučno demantovalo da vojnici pripadaju aktivnom sastavu vojske, objašnjavajući da "u trenutku zarobljavanja više nisu pripadali ruskim oružanim snagama". Rusi kažu da su uhapšeni možda bili mučeni kako bi priznali ukrajinske optužbe.

- Ovi ljudi su bili u vojnoj službi u jedinici ruske vojske i imaju vojnu obuku - rekao je kratko portparol ruskog ministarstva Igor Konačenkov.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.