Izvor: Blic, 28.Sep.2016, 20:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZVANIČNO POTVRĐENO Kijev ostaje predaleko, BiH ne ide na Evrosong!

Bosna i Hercegovina neće imati svog predstavnika na Evrosongu, takmičenju za najbolju pesmu Evrope koje će se održati naredne godine u Kijevu u Ukrajini.

Osnovni razlog neučešća je taj što BHRT još nije pronašao način za naplatu RTV takse.

Lejla Babović, koordinatorica projekta BiH na Evrosongu, kaže da se BiH nije prijavila za učešće na Evrosongu zbog opšte poznatih razloga.

- >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Mi od 1. jula nemamo zakonsku osnovu za prikupljanje pretplate, još uvek životarimo i ne možemo se prijaviti za tako visokobudžetni događaj. Trebamo imati razvijenu muzičku scenu, imati nekog mladog spremnog na dobar društveni život, spremnog za komunikaciju i dostupnog 24 sata. Mi smo pomalo daleko od toga. Javni servis nema novac da to finansira. I posledne učešće je najviše na mišiće odrađeno uz pomoć ličnih prijatelja - kazala je Babović.

Ona dodaje da je BiH imala rok za prijavu do 15. septembra.

- Nismo se prijavili. Oni će do kraja novembra izbaciti listu zemalja učesnica i do tada smo mogli nešto uraditi. Nama su uvek pomerali rok. Ali, gledajući ovu našu situaciju, teško da će Parlament BiH u oktobru doneti bilo kakvu odluku vezanu za naplatu pretplate - kaže Babović.

Ona je istakla da je nažalost situacija takva.

- Možda je bolje da malo stanemo, da se presaberemo, da se malo muzičari organiziraju. Evrosong je čitava mašinerija, nije to doći i otpevati tri minute pesme. Javni servis mora imati stabilan izvor finansiranja. Kada imamo to, onda možemo govoriti o nabavci kvalitetnih programa i dodatnoj komercijalizaciji, dodatnim prihodima što može činiti bazu za učešće na tako velikim projektima - kaže Babović.

BiH nije imala predstavnicu u periodu od 2013. do 2015. upravo zbog finansijskih problema u kojima se nalazi Javni servis.

Ove godine na nastupu u Štokholmu BiH je takmičenje završila u polufinalu sa pesmom "Ljubav je" koju su izveli Dalal, Deen, Jala i Ana Rucner.

Najbolji plasman BiH je imala pre deset godina. Te 2006. godine u Atini Kada je Hari Varešanović otpevao pesmu "Lejla" i bio treći u velikom finalu.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

BiH neće učestvovati na Eurosongu

Izvor: Cafe.ba, 28.Sep.2016

Bosna i Hercegovina neće imati svog predstavnika na Eurosongu, takmičenju za najbolju pjesmu Evrope koje će se održati naredne godine u Kijevu u Ukrajini.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.