Vučić iznenađen izjavom Kirbija, podseća koliko je puta jasno rekao poštuje teritorijalni integritet Ukrajine!

Izvor: Press, 23.Jul.2014, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić iznenađen izjavom Kirbija, podseća koliko je puta jasno rekao poštuje teritorijalni integritet Ukrajine!

Kabinet premijera Vučića obaveštava "javnost i ambasadora SAD, inače velikog prijatelja Srbije, da je lično predsednik Vlade Aleksandar Vučić više desetina puta jasno i nedvosmisleno ponovio stav o poštovanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, pa čak i Krima, kao sastavnog dela ukrajinske države".

U saopštenju premijerovog kabineta se podseća na ranije iznete stavove premijera u intervjuima i izjavama domaćim i stranim medijima gde govori o poštovanju teritorijalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << integriteta Ukrajine.

Tako se navode njegove reči "nemam utisak da će Srbija morati da bira između Brisela i Moskve, jer je naš cilj EU" za najtiražnije nemačke i švajcarske dnevnike „Bild” i „Blik” sredinom juna ove godine.

Odgovarajući na konstataciju i pitanje da se Ukrajina bori za državno jedinstvo i da li veruje da će Moskva vratiti Krim premijer je kazao.
"Formulisaću to ovako: od početka smo podržavali teritorijalni integritet Ukrajine, a to uključuje i Krim".

PROČITAJTE JOŠ:
"Za Srbiju najbolje da se ne zaleće u evrozonu!"
Gašić: Vlada naložila smenu kompletnog rukovodstva Užica!
Vučić: Nikad ne bih dozvolio da neko sa nama razgovara jezikom ultimatuma! Prijatelji smo sa Rusima!
   
Gostujući na RTS u martu ove godine Vučić je rekao da Srbija na putu ka EU poštuje svoje obaveze, ali neće imati neprijateljski stav prema Rusiji.
U saopštenju kabineta se pošeća i na Vučićeve reči sa jedne od konferencija za novinare u Vladi Srbije gde je rekao da je Srbija uvek bila i jeste za poštovanje međunarodnih normi i teritorijalnog integriteta zemalja, ali i dodao da nam "predavanja o tome ne mogu držati oni koji su lagano zgazili teritorijalni integritet Srbije".
"Srbija će pokušati da zaštiti svoje interese i imaće odgovoran odnos prema svom narodu i teritoriji i zato njen stav prema situaciji u Ukrajini mora da bude balansiran, odgovoran i ozbiljan", objasnio je tada Vučić.

Vučić je tada rekao i da srpska vlada nije ni ruska ni nemačka, već vlada Srbije.

Posle poseta Berlinu i Parizu Vučić je za "Velt" i francuski "Figaro" početkom jula naglasio da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, a da ne podržava sankcije protiv Rusije.

Podsetio je da Srbija ima tradicionalno tesne odnose sa Moskvom, i da je stopostotno zavisna od ruske energije, što ga, međutim, kako je naglasio, neće sprečiti da u Moskvi govori jasnim jezikom.
"I tamo ću reći kao i u Briselu, isto, da je Srbija zainteresovana za dobre odnose sa Rusijom, ali da je naša budućnost u Evropi", poručio je srpski premijer.

On je i u tom intervju podvukao da je za nas važnije da se nalazimo na nepovratnom putu u pravcu Evrope.

U intervjuu za Figaro, premijer je istakao da je priključenje EU glavni cilj i jedini mogući put za Srbiju i poručio:
"Imam samo jednu spoljnu politiku i ona je transparentna. Glavni cilj Srbije je da postane članica EU. Priključenje EU je jedini mogući put za našu zemlju - to sam rekao predsedniku Vladimiru Putinu, to sam rekao u Briselu, Beogradu, Parizu, svuda".

"Mi branimo princip teritorijalnog integriteta, nepovredivosti granica priznatih od međunarodne zajednice. Branili smo ga juče, branimo ga i danas kad je reč o Ukrajini", poručio je Vučić.

I u intervjuu nemačkom listu "Handelsblat" sredinom juna, a koji je preneo Tanjug, Vučić je podvukao da Beograd podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali ne i sankcije protiv Rusije.
"Srpska politička pozicija je jasna - mi podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. Između nas i ostalih evropskih zemalja postoji samo jedna razlika - mi ne uvodimo sankcije Rusiji", rekao je Vučić za nemački list.

Takođe u intervju "Večernjim novostima" pred put za Moskvu Vučić je kazao da Srbija ni pred Rusima, niti pred bilo kim ne krije da se nalazi na evropskom putu.

I u tom intervju Vučić je, odgovarajući na novinarsku konstataciju da će jedna od tema tokom njegove posete Moskvi sigurno biti i stav Srbije prema Ukrajini, rekao da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, ali da "ne uvodimo sankcije Rusiji".

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić iznenađen izjavom Kirbija, ambasada SAD žali zbog greške

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jul.2014

Kabinet premijera želi da obavesti javnost i ambasadora SAD, inače velikog prijatelja Srbije, da je Vučić više desetina puta jasno i nedvosmisleno ponovio stav o poštovanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, pa čak i Krima, kao sastavnog dela ukrajinske države...Iz kabineta...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.