Vanredno stanje na istoku Ukrajine

Izvor: B92, 26.Jan.2015, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vanredno stanje na istoku Ukrajine

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk proglasio je vanredno stanje u Donjeckoj i Luganskoj oblasti na istoku zemlje.

On je to učinio zbog eskalacije sukoba sa proruskim snagama na tom području, objavili su ukrajinski mediji.

Jacenjuk je na sednici vlade takođe naložio da zbog pogoršanja stanja na istoku zemlje čitava teritorija Ukrajine bude u stanju visoke pripravnosti, saopštila je ukrajinska vlada, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a preneo Rojters.

Na istoku Ukrajine je poslednje sedmice došlo do naglog pogoršanja situacije, uključujući granatiranje Marijupolja tokom vikenda, kada je poginulo više desetina ljudi, kao i sve veći broj civilnih žrtava.

Od početka godine kriza u Ukrajini se zaoštrila, a prethodni dogovori o primirju i prekidu vatre pali su u vodu.

Sve je počelo gde se i završilo prošle godine, na aerodromu u Donjecku, gde su se danima vodile žestoke borbe ukrajinskih i proruskih snaga, uz velike žrtve na obe strane.

U međusobnom sukobu bilo je i velikih civilnih žrtava, pogođeni su autobus i trolejbus, a poslednje granatiranje Marijupolja je značilo da je Ukrajina ponovo u velikom građanskom ratu, kome se kraj ne nazire.

Ambasadori iz Ukrajine i 28 članica NATO održaće danas vanredan sastanak na zahtev Kijeva, na kojem će razgovarati o najnovijim sukobima u istoku Ukrajine.

Pored toga, vanredni sastanak na temu Ukrajine je zakazao OEBS, kao i Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.