Utorak dan D za Južni tok

Izvor: GdeInvestirati.com, 22.Sep.2014, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Utorak dan D za Južni tok

BEOGRAD - Ministri zemalja članica Energetske zajednice razmotriće u utorak, 24. septembra, na sastanku u Kijevu, izgradnju gasovoda Južni tok.

Na 12. sastanku Ministarskog saveta Energetske zajednice učestvovaće ministari energetike osam potpisnica Ugovora o Energetskoj zajednici - Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Moldavije, Ukrajine, Crne Gore i Srbije, kao i Kosova.

Najavljeno je i učešće sadašnjeg potpredsednika Evropske komisije >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << i komesara za energetiku Gintera Etingera. Ministri zemalja članica EZ će razmotriri primenu Ugovora o Energetskoj zajednici, uključujući pripreme za uvođenje seta evropskih propisa u domenu energetike, Trećeg energetskog paketa, od 1. januara 2005.

Oni će razgovarati i o merama za bezbednost isporuka energenata kao i o preliminarnim rezultatima testiranja otpornosti gasnog sektora na eventualne probleme.

Na skupu će biti reči i o projektu izgradnje gasovoda Južni tok, navodi se u saopštenju EZ i podseća da je Sekretarijat te organizacije ranije zaključio da međuvladini sporazumi ruske strane sa Srbijom i Makedonijom o izgradnji tog gasovoda nisu u skladu sa propisima Energetske zajednice. Ministarski savet Energetske zajednice će razmotriti i naredne korake u procedurama koje su ranije pokrenute protiv Bosne i Hercegovine i Srbije jer se nisu uskladile sa propisima u sektoru gasa.

Srbija se nije uskladila sa propisima o razdvajanju prenosa i snabdevanja u gasnom sektoru u skladu sa Drugim energetskim paketom. To pitanje je Sekretarijat Energetske zajednice prosledio Ministarskom savetu pošto se Srbija nije uskladila sa propisima ni nakon zahteva da to učini koje joj je Sekretarijat uputio u februaru.

Očekuje se i da ministri usvoje dokument u kome se u slučaju BiH utvrđuje ozbiljno i konstantno kršenje Ugovora o EZ jer nije donet zakon o sektoru gasa, i predviđa sankcionisanje te zemlje.

Ako taj dokument bude usvojen to će biti prvi put da Ministarski savet uvodi sankcije nekoj zemlje zbog nepoštovanja obaveza iz Ugovora, saopšteno je iz Energetske zajednice.

Ministri će odlučiti koje dalje korake treba preduzeti u daljem razvoju te organizacije, odnosno pravcu kojim bi EZ trebalo da ide u budućnosti.

Na skupu će biti predstavljen i izveštaj radne grupe koju je predvodio bivši predsednik Evropskog parlament Jerži Buzek, sa prepourkama kako da EZ lakše dostigne svoje ciljeve, poput privlačenja investicija, i otkloni manjkavosti u primeni Ugovora o EZ.

Zemlje potpisnica Ugovora EZ obavezale su se da primene evropsku pravnu tekovinu u oblasti energetike, ustanove regulatorne strukture i liberalizuju svoja tržišta energenata.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.