Ukrajinski „zaporožac“ prodan u bescenje

Izvor: Vostok.rs, 27.Jul.2017, 00:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajinski „zaporožac“ prodan u bescenje

Zaporoški automobilski pogon, poznat u vreme sovjetskog perioda kao proizvođač legendarnih automobila "Zaporožac" i "Tavrija", prodat je za nešto više od devet miliona američkih dolara.

Ukrajinski fond za osiguranje depozita objavio je da je fabrika prodata na aukciji prošle nedelje za 243 miliona grivni (oko 9,4 miliona dolara). Vlasnik fabrike "UkrAuto" prodao je fabriku kompaniji "Unistrim invest", finansijskoj kompaniji koja nema veze sa automobilskom industrijom. Ukrajinski i ruski automobilski entuzijasti plaše se da bi prodaja mogla značiti kraj ukrajinske automobilske industrije.



Za šokantno nisku prodajnu cenu, "Unistrim invest" je dobio celu fabriku, uključujući glavni montažni pogon, objekte za popravke i konstrukcije, administrativne zgrade, parkinge i skladišta, transportere, montažne linije i hiljade komada industrijske opreme. U imovinu takođe spada preko 200 nepotpunih mercedesovih, 800 Kija i 400 ševrolet vozila.

Poznat u sovjetskom periodu kao pravi automobil iz naroda, automobil "zaporožac" sa pogonom na zadnje točkove počeo se proizvoditi 1958. godine. Sa cenom od nešto više od 1.500 rubalja, automobil je prodavan praktično za cenu motocikla. Kompanija je uvek prepoznavala da su njihova vozila jedina prilika za mnoge sovjetske porodice da poseduju lični automobil, a čiji su vlasnici bili ponosni na svoj "narodski" automobil.

Krajem osamdesetih, fabrika je zabeležila odličan uspeh na inostranim tržištima, uključujući Latinsku Ameriku i Zapadnu Evropu, ali je uspeh bio prekinut posle raspada Sovjetskog Saveza.

Krajem devedesetih, fabrika se polako počela pretvarati u fabriku za sklapanje automobila korejskih auto-kompanija, a kasnije i ševroleta. Do 2013. godine, fabrika godišnjeg kapaciteta od 120.000 vozila izrađivala je oko 20.000 automobila.

Nakon državnog udara u Kijevu, proizvodnja je padala dalje, na 13.000 automobila u 2014. godini. Prema podacima ukrajinske istraživačke firme AUTO-konsalting, 2016. godine proizvodnja je gotovo potpuno zaustavljena, sa samo 526 proizvedenih vozila, od čega 403 automobila. Kompanija je okrivila za svoju očajnu situaciju kolaps spoljnotrgovinskih veza, uključujući veze sa Rusijom i ekonomsku krizu s kojom se suočava zemlja, a što je izazvalo snažan pad na lokalnom automobilskom tržištu.


Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.