Ukrajinski reditelj Sergej Loznica večeras otvara Beldoks

Izvor: Blic, 07.Maj.2015, 00:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajinski reditelj Sergej Loznica večeras otvara Beldoks

Centralna ličnost ovogodišnjeg Beldoksa je ukrajinski režiser Sergej Loznica koji će večeras (19) u Sava centru otvoriti 8. internacionalni festival dokumentarnog filma, najavili su danas organizatori Beldoksa.

Prvi film u Međunarodnom programu biće ovogodišnji dobitnik Oskara "Citizenfour: dosije Snouden" Lore Pojtres (21).

Prethodno će u Sava centru (19) početi Srpski takmičarski program sa filmom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "Šuma" autora Siniše Dragina.

Lozničin film "Majdan" iz 2014. godine biće prikazan 8. maja (20) u Domu omladine Beograda.

Ovaj dokumentarac prati razvoj narodnog ustanka na glavnom gradskom trgu u Kijevu, od poletne atmosfere prvih dana okupljanja, do sukoba sa snagama Janukovičeve policije i javnog ispraćaja poginulih.

Krajnje autentičan, istoriografski značajan i politički aktuelan "Majdan" predstavlja duboko promišljen i znalački interpretiran osvrt na nedavni prevrat u Ukrajini, navodi se u najavi.

Čitav film se zapravo sastoji od malog broja statičnih kadrova koji u opštem planu prikazuju dešavanje. Oni su, međutim, pažljivo odabrani i uklopljeni u smislen, logičan tok, tako da film, bez obzira na malo prenaglašenu dužinu za jedno dokumentarno ostvarenje (130 minuta), uspeva da zadrži pažnju gledalaca, pa čak i da razvije specifičnu, klaustofobičnu vrstu saspensa.

Urađen u maniru "muve na zidu" (prikazivanja događaja bez očiglednih rediteljskih intervencija), ovaj film pomenutu formu dovodi do stilskog i narativnog savršenstva. Kada se u obzir uzme i istoriografska vrednost snimljenih prizora, bez preterivanja se može konstatovati da "Majdan”" predstavlja remek delo savremene dokumentaristike, ističe se u najavi.

Posle pojekcije u planu je debata sa rediteljem.

Pored toga, Loznica će 9. maja (17) u Dvorani kulturnog centra Beograda održati master čas, uz projekciju svojih kratkometražnih ostvarenja "Pismo", "Razmišljanja: Director's Cut" i "Staro jevrejsko groblje".

Ovogodišnji Beldoks traje do 13. maja, sa 37 filmova iz 23 zemlje, koje su selektovali mladi reditelji Ognjen Glavonić, Danilo Nikolić i Hadži Aleksandar Đurović.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Počeo festival dokumentarnog filma Beldoks

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Maj.2015

Međunarodni festival dokumentarnog filma - 8. Beldoks počeo je večeras u velikoj dvorani Sava centra, a zvanično ga je proglasio otvorenim ukrajinski reditelj Sergej Loznica. Ovaj poznati autor učestvuje na Beldoksu sa dugometražnim filmom "Majdan" (o nemirima u Kijevu), koji će biti prikazan...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.