Ukrajinski poslanici optuženi za organizovani kriminal, otmice i mučenje

Izvor: Blic, 31.Avg.2015, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajinski poslanici optuženi za organizovani kriminal, otmice i mučenje

Vođa Ukrajinske radikalne partije Oleg Ljaško i njegov kolega Igor Mazijčuk optuženi su za organizovanje kriminalne grupe, otmice i mučenja.

“Juče je objavljeno da je kancelarija ukrajinskog generalnog tužioca pokrenula krivične postupke protiv mene i vođe Radikalne stranke Olega Ljaška”, napisao je Mazijčuk na svom Fejsbuk profilu, dodavši da je to odobrio ukrajinski generalni tužilac Viktor Šokin.

Dvojica ultraradikalnih poslanika optuženi su za “organizovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kriminalne grupe, otmicu, nezakonito lišavanje slobode i mučenje”, napisao je Mazijčuk.

Vesti o nasilnim incidentima u koje su umešani navodno su potekle od Sergeja Maljničuka, komandanta ukrajinskog najozloglašenijeg dobrovoljačkog odreda, bataljona “Ajdar”, koji je “Amnesti internešnel” optužio za brutalnost na istoku Ukrajine.

Ukrajinske vlasti još nisu potvrdile informacije.

Optužbe su iznete u procurelim dokumentima, objavljenim na internetu. Prvi okriva da su Ljaško i Mazijčuk jula 2014. ilegalno oteli i pretukli Jurija Borisova, gradonačelnika istočnog ukrajinskog grada Stahanova.

U drugom se tvrdi da je Ljaško odgovoran za organizovanje naoružane kriminalne grupe koja je osmog jula 2014. otela gradonačelnika Slavjanska Aleksandra Samsonova. Gradonačelnik je navodno bio žrtva pretnji, degradiran i prisiljen da potpiše dokument kojim priznaje težak zločin.

Mozijčuk je na svom Fejsbuk profilu istakao da je Meljničuk izneo optužbe kako bi izbegao pokretanje krivične istrage protiv njega samog zbog osnivanja kriminalne organizacije. On je takođe dodao da Meljničuk “fabrikuje krivične postupke” po nalogu predsednika Petra Porošenka.

“Amnesti internešnel” je prošle godine zatražio pokretanje istrage o zloupotrebi vlasti prokijevskih “samozvanih boraca za pravdu”, uključujući i Ljaška.

Ljaško je poznat po tome što je putovao sa grupom naoružanih muškaraca u vojnoj uniformi i postovao snimke napada na internetu. Posle otmice i zlostavljanja pojedinaca za koje je verovao da podržavaju odbrambene snage na istoku Ukrajine, Ljaško je snimke postovao na internetu, hvaleći se svojim delima.

Među snimcima koji najviše uznemiruju nalazi se i jedan u kome Ljaško ispituje jednog od lidera Donjecke Narodne Republike Igora Hakmizjanova, polugolog i vezanog, nakon što ga je zarobila jedna od kijevskih vojnih jedinica.

Ljaško je imao krivični dosije, ali je on uništen 1998. godine. Osuđen je za proneveru i zloupotrebu vlasti i osuđen na šest godina zatvora 1994, ali je godinu dana kasnije pomilovan.

On je takođe učestvovao na ukrajinskim predsedničkim izborima 25. maja 2014, kada se sa nešto iznad osam odsto glasova našao na trećem mestu, posle oligarha Petra Porošenka i bivše premijerke Julije Timošenko.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.