Ukrajinski pobunjenici povlače naoružanje?

Izvor: VOA, 24.Feb.2015, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajinski pobunjenici povlače naoružanje?

Pobunjenici u istočnoj Ukrajini saopštili su da su počeli da povlače teško naoružanje sa linije fronta, u skladu sa sporazumom iz Minska. Ta tvrdnja nije potvrdjena iz nezavisnih izvora.

Vodja ukrajinskih pobunjenika, Eduard Basurin, izjavio je da su pobunjenici jutros počeli da povlače teško naoružanje  iz četiri grada na liniji fronta.

“Povlačenje je počelo iz Debaljceva, Holivke, >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << Donjecka i Telmanova. To ne znači da se povlačimo iz svih gradova.”

Ukrajinska vojska je, medjutim, navela da neće povlačiti oružje dok se krši prekid vatre.

“Glavni i jedini uslov za početak povlačenja teškog naoružanja je ispunjavanje prvog člana sporazuma iz Minska – a to je prekid vatre. Prekid vatre još nije uspostavljen a iako tvrde da su počeli da povlače oružje, pobunjenici se samo pregrupišu i premeštaju oružje na druge lokacije”, naveo je Andrej Lisenko, portparol ukrajinske vojske.

U Kijevu je saopšteno da su pobunjenički napadi danas nastavljeni blizu Marijupola i Debaljceva, grada koji su separatisti osvojili prošle nedelje.

Za to vreme, ministri spoljnih poslova Ukrajine, Rusije, Nemačke i Francuske sastali su se u Parizu da razmotre kako se sprovodi sporazum iz Minska, a posebnu pažnju su posvetili situaciji u Marijupolju i Debaljcevu.

“Pozivamo na striktno sprovodjenje svih odredbi sporazuma iz Minska, počevši od sveobuhvatnog prekida vatre i da što pre budu završeni planovi o povlačenju teškog naoružanja i njihova puna primena”, istakao je Loran Fabijis.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je, u kratkom obraćanju novinarima, ocenio da je sastanak bio koristan. Njegov ukrajinski kolega Pavlo Klimkin preneo je da su se ministri dogovorili i o nekim tehničkim aspektima, uključujući dodatnu podršku posmatračkoj misiji OEBS-a.

A dok je Zapad i dalje nespreman da uputi Ukrajini vojnu pomoć u naoružanju, ukrajinski predsednik Petro Porošenko u Abu Dabiju je potpisao memorandum o vojnoj saradnji sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Porošenko je istakao da je jedini cilj tog strateškog parnterstva da Ukrajina ojača svoje odrambene kapacitete.

U Vašingtonu,  američki državni sekretar Džon Keri je, tokom svedočenja pred senatskim odborom za spoljnopolitička pitanja, upitan da li Rusija laže kad kaže da u Ukrajini nema ruskih vojnika niti naoružanja.

"Da", odgovorio je Keri.

Na pitanje predsedavajućeg senatora Lindzija Grejema zbog čega Rusija laže, Keri je odvratio:

“Mene pitate? … Gospodine predsedavajući, u Rusiji se odvija jedan izuzetan trenutak tako očigledne i sveobuhvatne propagande kakvu nisam video od vrhunca Hladnog rata. Oni su vrlo uporni i dosledni u svojim pogrešnim predstavama, lažima – kako god hoćete da ih nazovete – o svojim aktivnostima -  meni i drugim zvaničnicima u lice, u raznim situacijama..”

Ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu za ruske državne medije juče je izjavio da njegova zemlja nije zainteresovana za oružani sukob u istočnoj Ukrajini. On je izrazio nadu da situacija nikada neće prerasti u “apokaliptični scenario”.

"Ako se sporazum iz Minska primeni, verujem da će se situacija normalizovati korak po korak. Mislim da je Evropa za to zainteresovana isto koliko I Rusija. Nikome nije potreban sukob na periferiji Evrope, a posebno ne oružani konflikt.”

Za to vreme, Litvanija, u kojoj vlada zabrinutost zbog ruskih poteza u regionu Baltika, odlučila je da ponovo uvede obavezni vojni rok, prvi put od 2008. Vojni rok će trajati 9 meseci, a svake godine će biti obuhvaćeno oko 3,500 Litvanaca.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Proruske snage odvele novinare da gledaju povlačenje oružja

Izvor: Blic, 25.Feb.2015, 08:32

Proruske snage su odvele novinare da prisustvuju povlačenju teškog naoružanja sa fronta u istočnoj Ukrajini, u skladu sa sporazumom o prekidu vatre...Novinari britanske agencije su na teritoriji pod kontrolom proruskih snaga prisustvovali povlačenju 10 kamiona sa topovima kroz Makijevku, blizu Donjecka...Proruske...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.