Ukrajinski parlament izglasao specijalni status rejonima Donjecke i Luganske oblasti

Izvor: BKTV News, 16.Sep.2014, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajinski parlament izglasao specijalni status rejonima Donjecke i Luganske oblasti

Poslanici Vrhovne rade (skupštine) Ukrajine usvojili su danas zakon o davanju specijalnog statusa rejonima u Donjeckoj i Luganskoj oblasti na istoku zemlje koji je podneo ukrajinski predsednik Petro Porošenko, kao i zakon o amnestiji za događaje na istoku zemlje, javio je Ukrinform, prenoseći izjave poslanika na „tviteru“.

Prema izjavi Andreja Ševčenka, za zakon o specijalnom statusu glasalo je 277 deputata >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << a za zakon o amnestiji 287.
Tu informaciju potvrdio je i Oleg Tjagnibok, navodi ukrajinska novinska agencija.
Prema zakonu o specijalnom statusu za Donjecki basen, predlaže se poseban sistem samouprave na tri godine, kao i održavanje lokalnih izbora u tim regionima 7. decembra ove godine.
Zakon o amnestiji sprečava gonjenje i kažnjavanje „učesnika događaja na teritoriji Donjecke i Luganske oblasti“.
Porošenko je juče rekao zakonom neće biti obuhvaćeni počinioci krivičnih dela iz krivičnog zakona, kao što je umišljajno ubistvo, terorizam, pokušaj ubistva državnog službenika, radnika policije i pravosuđa, silovanje, pljačka, iživljavanje nad poginulima, i čitav niz drugih tačaka koje treba da osiguraju celovitost Ukrajine, podseća Ukrinform.
Porošenko je na sastanku sa šefovima poslaničkih grupa u Radi obrazložio da je ključna tačka njegovog mirovnog plana pitanje specijalnog statusa određenih rejona Donjecke i Luganske oblasti, koji ima jasno vremensko ograničenje na tri godine, „koji su faktički elementi decentralizacije uz puno i bezuslovno poštovanje suvereniteta, teritorijalne celovitosti i nezavisnosti“ Ukrajine.

Za vreme tri godine specijalnog statusa, biće moguće „sprovesti u život pitanje duboke decentralizacije, koje takođe treba da bude predmet određenih izmena Ustava“, rekao je ukrajinski predsednik.
„Ukrajinska pravda“ pisala je da je Porošenko predložio da se na tri godine uvede poseban sistem samouprave u određenim rejonima Donjecke i Luganske oblasti, koji se nalaze u zoni izvođenja specijalne operacije.
„Prema tom zakonu privremeno, na tri godine od stupanja na snagu Zakona, uvodi se naročit sistem lokalne samouprave u određenim rejonima Donjecke i Luganske oblasti – rejonima, gradovima, selima, koji su na dan stupanja na snagu Zakona u okviru rejona izvođenja antiterorističke operacije“, naveo je list.
RIA Novosti javila je iz Donjecka da vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) smatraju da Porošenkov predlog zakona za njih „nije aktuelan“, a premijer samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Genadij Cipkalov da je narod već napravio izbor – „odvojena LNR“.
Ruska agencija navela je da je status Donbasa kamen spoticanja u pregovorima Kijeva i ustanika, čiji lideri su izjavili da pretenduju na čitavu teritoriju dve oblasti na istoku Ukrajine i da se neće saglasiti sa specijalnim statusom samo za deo teritorije koja se nalazi pod njihovom kontrolom.
Izvor: tanjug.rs
The post Ukrajinski parlament izglasao specijalni status rejonima Donjecke i Luganske oblasti appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Specijalni status lokalnih uprava u Donbasu

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Sep.2014

KIJEV - Ukrajinski parlament usvojio je danas zakon o specijalnom statusu lokalnih uprava u Donbasu, na istoku zemlje, saopštio je lider stranke "Sloboda" Oleh Tjahnibok...Za ovaj zakon glasalo je 227 od 450 poslanika u ukrajinskom parlamentu. Prijedlog zakona dostavio im je predsjednik Petro Porošenko...Vrhovna...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Kijev sada navodno popušta

Izvor: Vesti-online.com, 17.Sep.2014, 09:38

Status Donbasa je kamen spoticanja u pregovorima Kijeva i ustanika, čiji lideri su izjavili da pretenduju na čitavu teritoriju dve oblasti na istoku Ukrajine i da se neće saglasiti sa specijalnim statusom samo za deo teritorije koja se nalazi pod njihovom kontrolom. ..Parlament u Kijevu: Usvojili...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.