Ukrajinski kralj gasa dobio državljanstvo Srbije

Izvor: Radio 021, 21.Nov.2014, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajinski kralj gasa dobio državljanstvo Srbije

Ukrajinski kralj gasa Sergej Kurčenko (29), težak više stotina miliona evra, koji se nalazi se na crnoj listi Brisela, dobio je srpsko državljanstvo po ubrzanoj proceduri, saznaje "Blic".

- Pretpostavljam da se očekuje da Kurčenko deo svojih miliona uloži u Srbiju, budući da se na Forbsovoj listi nalazi na sedmom mestu najbogatijih Ukrajinaca. Kurčenko, koji je ruski državljanin iako je rođen u Harkovu u Ukrajini, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << srpsko državljanstvo po ubrzanoj proceduri mogao je dobiti kao "stranac na privremenom radu u Srbiji" i to na predlog ministarstva koje pokriva oblast kojom se bavi - navodi izvor lista. Dodaje da ne može da tvrdi da je to i ovde slučaj, "ali pošto je Kurčenko važio za najvećeg ukrajinskog trgovca gasom, što mu je primarna delatnost, to bi moglo da bude Ministarstvo energetike u njegovom slučaju, nakon čega vlada odlučuje o ovom predlogu".

U Kijevu je označen desnom rukom Aleksandra Janukoviča, sina svrgnutog predsednika Vladimira Janukoviča, sa nadimkom "Janukovič Abramović". Njegovo ime je na listi koju je EU sastavila kao prvi talas sankcija protiv bivše vlasti u Kijevu koje podrazumevaju zamrzavanje imovine. Kurčenko, advokat po zanimanju, sa 19 godina posedovao je 200.000 dolara kapitala, dok je nekoliko godina kasnije njegovo preduzeće imalo godišnji prihod od 300 miliona dolara.

Od ruskog koncerna "Lukoil" otkupio je jednu rafineriju nafte, a danas poseduje 150 benzinskih stanica i jedan lanac pod imenom "Sparschweingas" u Nemačkoj. Smatra se da je uložio oko 300 miliona dolara u tada drugooplasirani fudbalski klub Metalist iz Harkova. Kupio je ukrajinsko izdanje Forbsa čim je list pokrenuo priču o poreklu njegove imovine. Osim što poseduje banku, Kurčenkove firme, počev od "Gas Ukrajina", LNG i NPZ, uglavnom važe za najveće trgovce gasom i naftom.

Kurčenko je posle promene vlasti napustio Ukrajinu i pošto mu je Belorusija odbila gostoprimstvo, otišao je u Moskvu.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Pajtić: Da li i zašto Vlada deli državljanstva ljudima na crnoj listi EU?

Izvor: Blic, 21.Nov.2014

Demokratska stranka zahteva od Vlade Srbije da odgovori da li je tačna informacija medija da je Sergej Kurčenko, najveći ukrajinski trgovac gasom, dobio državljanstvo Republike Srbije iako se nalazi na crnoj listi Brisela, navodi se u pisanoj izjavi predsednika DS Bojana Pajtića...Ukoliko je to...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.