Ukrajinci žele Putina za predsednika! A i Lukašenko dolazi u obzir

Izvor: Vesti-online.com, 31.Avg.2015, 08:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajinci žele Putina za predsednika! A i Lukašenko dolazi u obzir

Zvanični Kijev i njihove sponzore sa Zapada šokirao je nedavno rezultat istraživanja objavljenog na ukrajinskom sajtu nedelya-ua.com, gde se kaže da je na pitanje "Kojem političaru biste poverili da vlada vašom državom“ čak 84 odsto Ukrajinaca odgovorilo - ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, dok se beloruski lider Aleksandar Lukašenko našao na drugoj poziciji sa svega pet odsto glasova.

Poražavajuće za Porošenka je to što je čak i Žirinovski imao bolji >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << rezultat od njega. Porošenko je osvojio svega jedan odsto glasova.

Uzroke takvog odnosa prema predsedniku države nije teško pronaći. Prošlo je gotovo dve godine od "Evromajdana", a zemlja ne samo da doživljava ekonomski kolaps države i vodi rat protiv sopstvenog naroda, nego je još ogrezla u korupciji. Zato su pozivi na rušenje Porošenka i njegove vlade sve češći.

Doskorašnjim Porošenkovim prijateljima postalo je jasno da "Ukrajinom ne vlada Petro Porošenko, već korupcija i oligarsi", i da su gromoglasne izjave o borbi protiv korupcije samo "jeftin cirkus" vladajućih snaga.

Uticajni američki politički magazin "Forin polisi" ocenjuje da ukrajinski predsednik stvara lažnu sliku o navodnoj borbi protiv korupcije u Ukrajini, a da njegove izjave o hiljadama ljudi osuđenih zbog korupcije nisu ništa drugo do laži i pokušaji da se prevare građani Ukrajine i zapadna javnost. Ni podatak o 2.702 lica koja su navodno osuđena zbog korupcije nije nikako moguće proveriti, pošto su ukrajinske vlasti te podatke proglasile "poverljivim".

Karakterišući Porošenkovo ponašanje kao skandalozno, list navodi da se ukrajinski predsednik ponaša i dalje kao oligarh i da je zloupotrebio položaj omogućivši sebi razne privilegije posebnim zakonskim reformama.

Američki mediji inače smatraju da je proteste na Majdanu pokrenulo upravo nezadovoljstvo građana zbog oligarhije, ali ističu da oligarsi pod vlašću Porošenka i dalje gospodare državom.

Osnivač Evropske asocijacije biznisa u Ukrajini Tomaš Fiala, u intervjuu nemačkom "Špiglu“, obelodanio je da su na poslednjim parlamentarnim izborima u Ukrajini biznismeni pokupovali mesta deputata u Vrhovnoj radi za tri do deset miliona dolara. Od toga su se okoristili predsednik i premijer te zemlje.

Po rečima Fiale, lideri Ukrajine su pristali na taj aranžman radi finansiranja svojih predizbornih kampanja - Jacenjuk zato što nije imao svoj novac, a Porošenko - zato što "više voli da troši tuđe pare“. Činovnici, "umesto da se bore protiv korupcije, sami su u nju uključeni“, zaključuje Fiale.

Istraživanja pokazuju da građani sve više primećuju nedostatak političke volje svog predsednika da se odupre i suprotstavi korupciji, i da više od 72 odsto Ukrajinaca smatra da država ide u pogrešnom pravcu.

Većina građana je postala svesna da su Porošenkova predizborna obećanja izneverena. On je obećao "kraj haosa i rata“, a u stvari je poveo rat protiv sopstvenih građana na jugoistoku zemlje. Crne brojke govore o najmanje 6.500 ubijenih, o skoro 16.000 ranjenih i preko milion prognanih.

"Kralj čokolade“ obećao je da će se obračunati sa oligarsima i da će prodati svoje kompanije, a desilo se upravo suprotno. Fabrika čokolade "Rošen“ ne samo da nije prodata nego je uveliko povećala proizvodnju - za godinu dana otvoreno je 14 novih prodavnica, uključujući i jednu u samom centru Kijeva. Prihodi Porošenka za samo godinu dana uvećali su se čak sedam puta! On je u toku prošle godine inkasirao 369 miliona grivni, što je oko 16 miliona dolara.

Od obećanih reformi i dalje nema ništa. Stručnjaci ističu da ih sprečava ogromna korupcija na visokom nivou. Međunarodna organizacija za borbu protiv korupcije "Transparensi internešenel“, navodi da među 15 bivših sovjetskih republika samo tri imaju lošije pokazatelje nego Ukrajina.

- Ako je posle predsedničkih izbora Porošenka podržavalo oko 55 odsto stanovništva, danas ga podržava tek četvrtina - navode kijevski politikolozi, ističući da Jacenjukovu vladu odobrava tek 10 odsto Ukrajinaca.

- Može se reći da je vlada pala - zaključuju oni.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.