Ukrajinci odbijaju da idu u rat: Radije u zatvor nego u vojsku

Izvor: Vesti-online.com, 26.Apr.2015, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajinci odbijaju da idu u rat: Radije u zatvor nego u vojsku

Kijevske vlasti ne mogu da objasne stanovništvu zbog čega se vodi rat na istoku Ukrajine, a građani koji su mobilizovani strahuju za život i traže načine da izbegnu vojnu službu, piše "Vašington post".

- Ukrajinci su spremni da sede u zatvoru zbog izbegavanja vojne službe, samo da ne učestvuju u ratnim dejstvima na istoku Ukrajine - navodi list.

Onima koji izbegavaju vojni rok >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i dezerterima preti zatvorska kazna od dve do pet godina, ali to Ukrajince ne zaustavlja.

 - Radije ću odležati tri godine u zatvoru, gde će me hraniti i gde ću biti bezbedan, nego da odem u vojsku. Ova Vlada je godinu dana na vlasti, ali mi i dalje treba dva dana da radimo da bismo kupili veknu hleba. Ne želim da se borim za takvu vlast - prenosi list reči 26-godišnjeg radnika Andreja, koji je vojni poziv dobio u martu.

Andrej živi u Slavjansku, koji je sredinom aprila prošle godine i do početka jula bio pod upravom profederalnih snaga, a kasnije ga je zauzela ukrajinska armija.

Od 40 Andrejevih poznanika koji su dobili vojni poziv samo se jedan sprema da ratuje.

 - Borili smo se za nezavisnost, za pravo da živimo i radimo u sopstvenom regionu. Kada je došla armija, pucala je u nas čitava dva meseca. I sad ja treba da idem da se borim za nju? Ne mislim tako - kaže Andrej.

Čak i oni Ukrajinci koji su učestvovali u protestima krajem 2013. i početkom 2014. ne žele da idu u armiju jer se plaše za život.

Ukrajinska armija suočena je s problemima među kojima je podmićivanje članova mobilizacione komisije i neefikasan sistem izbora i pripreme novih vojnih kadrova, prenosi agencija "Sputnjik".

Osim toga, porodice ubijenih vojnika često treba da se bore da bi dobile obećanu podršku države.

- Ne razumemo za šta se borimo, Vlada ne objašnjava ljudima ciljeve tog rata - izjavio je za list vojni analitičar Aleksej Arestovič, koji dodaje da se konflikt u Ukrajini, čak i posle godinu dana trajanja, zvanično ne naziva "ratom".

Ranije su mediji preneli da je propala mobilizacija u Ukrajini, objavljena početkom 2015. godine. Žitelji Ukrajine počinju da shvataju "realnu, užasavajuću" cenu rata.

Prema njihovom mišljenju, konflikt iz aprila 2014. godine pretvorio se u "krvavi, iscrpljujući masakr", koji je već odneo između pet i pedeset hiljada života.

Mnogi mladi Ukrajinci više vole da dobiju status izbeglice u Rusiji. Tako se, prema podacima ruskih vlasti, na teritoriji Ruske Federacije nalazi gotovo 1,3 miliona građana Ukrajine koji otvoreno govore da su tu kako bi izbegli vojni poziv.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.