Ukrajina: povratak Jacenjuka i oktobarska revolucija

Izvor: Vostok.rs, 31.Jul.2014, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina: povratak Jacenjuka i oktobarska revolucija

31.07.2014. -

Jacenjuk se vratio. Bez obzira na izjavu o ostavci, datu prošle nedelje, ukrajinski premijer je ponovo na svojoj dužnosti. Šef kabineta odbija da daje komentare za štampu, pozivajući novinare da sačekaju 31. jul, tačnije vanredno zasedanje Vrhovne Rade. Analitičari smatraju da sva ova kretanja govore o de-fakto početku parlamentarne predizborne kampanje. I predviđaju naglo zaoštravanje situacije u Ukrajini do jeseni – sve do „oktobarske revolucije“.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << />U ponedeljak Arsenij Jacenjuk kao da ništa nije bilo, kao ni da nije bilo izjave o ostavci, obratio se poslanicima Vrhovne rade. Premijer je podvukao da zbog neslaganja u parlamentu Kijeva, nema više novca za armiju i prekida se program saradnje sa MMF. I pozvao je poslanike da hitno usvoje nacrte zakona koje je predložila vlada – oni su usmereni na uvećanje finansiranja kaznene operacije na istoku zemlje.

Takozvana antiteroristička operacija za koju pokušava da sakupi novac Jacenjuk i kompanija, u ukrajinskom društvu izaziva sve veće odbijanje. Zemlju su zahvatile protestne akcije, koje su nazvane „ženskim“: žene, majke i sestre onih koji dobijaju pozive za mobilizaciju, zatvaraju trase, spaljuju pozive. Već se čuju pretnje da će krenuti na Kijev – i one mogu da postanu realnost, smatra poslanik Vrhovne Rade Ukrajine, član poslaničke grupe Za mir i stabilnost Vladimir Olejnik.

- Posledice mogu da budu vrlo žalosne. Kod nas se pojavila takva generacija kao učesnici ATO. Frontaši koji na kraju krajeva mogu da pitaju kakav je to rat. Zašto oni danas nemaju normalnu podršku. I zato se mogu očekivati komplikacije u društvu u skorije vreme. Posebno u kontekstu toga što će dodatni negativni stimulans biti plaćanja komunalnih usluga, skok cena, odsustvo radnih mesta. Sve to će zaoštriti situaciju na jesen.

O mogućnostima novih nemira u Ukrajini počelo je da se govori još na proleće. Eksperti su upozoravali da će otprilike na jesen kod stanovništva proći euforija od pobede na Majdanu i biće potrošena ušteđevina, takođe će nastupiti hladno vreme. Brisel, mada je i obećao da će dati nešto novca, nema nameru da plaća sve potrebe Ukrajine. Tako da svaki dan bojevih dejstava na jugoistoku približava perspektivu prelaska sa „ženskih buntova“ na „oktobarsku revoluciju“.

Kijevska vlast je izgleda ogrezla u unutrašnjim obračunima. O tome svedoči i kriminalna hronika: krajem prošle nedelje u Lavovu su gađali iz minobacača kuću gradonačelnika, a u Kremenčugu gradonačelnika su prosto ubili. Jacenjuk veoma rizikuje kada predlaže da se uvede porez na superprofit oligarha. Prema rečima premijera, radi se o povećanju stopa za rentiranje naftnih i gasnih nalazišta.

Izgleda da je ostavka premijera ipak neminovna. Dnjepropetrovski oligarh-gubernator Kolomojski već je počeo da napada Jacenjukovog patrona – Petra Porošenka. Kolomojski takođe kritikuje ostale oligarhe – ali među tim ostalim se podrazumeva i aktuelni predsednik. Tako da na jesen može da se očekuje radikalno prekrajanje vlasti: moraće da se bira ne samo novi parlament, već i predsednik, smatra predsednik objedinjenog parlamenta Donjecke i Luganske republike, lider pokreta Jugoistok, Oleg Carjov. Mada do izbora stvar može i da ne stigne, smatra ekspert Instituta za međunarodne odnose Ruske akademije nauka Vladimir Pantin.

- Da li će to biti oktobarska ili neoktobarska revolucija, ovaj talas protesta će na kraju dovesti do ozbiljnih političkih potresa i u Kijevu, i u Ukrajini. Šta više, sada neki oligarsi, uključujući Kolomojskog, sastavljaju planove ako ne da svrgnu Porošenak, onda u krajnjoj liniji da mu postave nove ultimatume pomoću Majdana. Broba između oligarha se zaoštrava u situaciji političke, socijalne i ekonomske krize.

Sve više ljudi u Ukrajini shvata da televizijska propaganda malo odgovara stvarnosti. Čak sami ukrajinski mediji već nisu u stanju da kriju pravo stanje. pa i vojnici, primorani da se vraćaju kući preko ruskih humanitarnih koridora, ne kriju da ih je vlast napustila i da oni više ne žele da ratuju. Ali ono što su oni tačno naučili na frontu, to je da koriste oružje. I mogu da ga okrenu protiv onih koji su obećali mnogo, a nisu uradili ništa.

Igor Silecki,

Čitajte više na Ukrajina iz minuta u minut

Izvor: Glas Rusije    
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.