Ukrajina odbija rusku humanitarnu pomoć

Izvor: VOA, 12.Avg.2014, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina odbija rusku humanitarnu pomoć

Ukrajinski zvaničnici su danas saopštili da ne prihvataju pomoć zbog toga što misija nije koordinisana sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta, kao i da bi mogla da posluži kao izgovor za upućivanje ruskih trupa na teritoriju pod kontrolom separatista.

Ruski državni mediji navode da je konvoj od 280 kamiona sa humanitarnom pomoći krenuo ka istočnoj Ukrajini. Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << u susretu sa novinarima je izjavio da se nada da će Crveni krst moći da se angažuje u humanitarnoj akciji.

"Danas mogu s opreznim optimizmom da kažem da su svi mogući i nemogući izgovori eliminisani, i nadam se da će ova humanitarna akcija ubrzo moći da se sprovede pod pokroviteljstvom Medjunarodnog Crvenog krsta. Sa ukrajinskom vladom smo se dogovorili o svim detaljima. Nadam se da nam zapadni partneri neće podmetnuti klipove u točkove, već da će imati u vidu sve ljude kojima su očajnički potrebni struja, voda, osnovni lekovi u bolnicama - kako bi u hitnim slučajevima deca mogla da budu operisana - hrana i druge neophodne potrepštine", rekao je ruski šef diplomatije.

Crveni krst je u ponedeljak saopštio da ne postoji dogovor o učešću Rusije, navodeći da je potrebno precizirati "konkretne detalje" pre nego što takva misija može da se realizuje.

Uprkos tome, na nekim od kamiona su istaknute zastave Crvenog krsta.

Prema izveštajima, hiljade ljudi u istočnom delu Ukrajine, nemaju vodu, zdrastvenu pomoć ni struju, dok traju borbe između ukrajinskih snaga i proruskih separatista, koji nastoje da uspostave autonomnu oblast na granici prema Rusiji.

Upućivanje ruskog humanitarnog konvoja izazvalo je oprezne izjave zapadnih vlada, koje upozoravaju Moskvu da ne koristi humanitarnu pomoć kao izgovor za vojnu invaziju.

U ranijem telefonskom razgovoru, američki predsednik Barak Obama i ukrajinski predsednik Petro Porošenko su se složili da bi bilo kakvo prisustvo Rusije u Ukrajini bez pristanka Kijeva predstavljalo kršenje međunarodnog prava.

Ukrajinski predsednik je kasnije na svojoj internet stranici naveo da bi u humanitarnoj misiji trebalo da učestvuju Evropska unija, Rusija i drugi partneri.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Ukrajina neće pustiti ruski humanitarni konvoj

Izvor: Akter, 13.Avg.2014, 12:56

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov izjavio je da Kijev neće pustiti bilo kakav ruski konvoj na svoju teritoriju .."Nikakvom Putinovom humanitarnom konvoju neće biti dozvoljeno da pređe na teritoriju Krakovskog regiona", napisao je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova na svom...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.