Ukrajina ispunila uslove za dobijanje pomoći

Izvor: Akter, 03.Sep.2014, 06:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina ispunila uslove za dobijanje pomoći

Ukrajinske vlasti su do sada ispunile sve uslove za dobijanje zajma Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od ukupno 17 milijardi dolara, izjavio je danas portparol te međunarodne institucije, Geri Rajs

"Ukrajinske vlasti su se obavezale da će preduzeti niz akcija pre završetka revizije programa i to su i učinile", izjavio je Rajs, a prenosi agencija Rojters.

Ukrajina je u maju primila prvu ratu iz dvogodišnjeg paketa pomoći MMF-a u visini od 3,2 milijarde dolara, >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << a cilj tog paketa je da pojača osiromašene devizne rezerve i državni budžet Kijeva.

Upravni odbor MMF trebalo bi da na sutrašnjem sastanku odobri narednu tranšu pomoći Kijevu, koja će verovatno iznositi 1,4 milijarde dolara.

Uprkos pohvalama, MMF je naglasio da je Ukrajina i dalje suočena sa brojnim izazovima naročito zbog sukoba na istoku zemlje, kao i da aktuelni nivo finansijske pomoći neće biti dovoljan za zadovoljenje finansijskih potreba vlade ako dođe do pogoršanja situacije.

Kako navodi Rojters, prihodi prikupljeni od poreza na istoku Ukrajine su znatno smanjeni, jer Kijev nastavlja da troši novac na borbu protiv proruskih snaga, a kako ocenjuje britanska agencija, još uvek je nejasno kakve će posledice ti sukobi imati na privredni rast Ukrajine.

Ekonomisti prognoziraju da će ukrajinska privreda ove godine skliznuti još dublje u recesiju, jer borbe na istoku zemlju ugrožavaju industrijsku aktivnost i zastrašuju strane investitore.

Tokom poslednje posete Kijevu u julu, MMF je snizio prognozu rasta privrede Ukrajine za ovu godinu, predviđajući negativan privredni rast od 6,5 odsto u odnosu na ranije prognozirano usporavanje od 5 odsto.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.