Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 31.10.

Izvor: Vostok.rs, 01.Nov.2014, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 31.10.

01.11.2014. -

 Situacija na frontu (kliknuti za uvećanje)




 

Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu

 

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 




Pregled dešavanja na >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << ratištu u Novorusiji za 31.10.

U blizini Krasnoarmejska pronađena tela 286 žena  -  U Krasnoarmejsku u Donjeckoj oblasti, tokom specijalne operacije koju sprovode kijevske snage, nestalo je oko 400 žena u dobi od 18 do 25 godina.

U poslednje vreme u gradu, u kome je bio raspoređen bataljon Dnjepar 1 i predgrađima pronađeno je 286 tela, sve žene su bile silovane. Ovo je saopštio premijer Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko.

Raketiranje Donjecka  -  Kijevske snage nastavile su raketiranje Donjecka. Vatra je otvorena na Kijevski, Kujbiševski i Petrovski rejon.

Narodna vojska je u Donjeckoj i Luganskoj oblasti registrovala dvanaest kršenja režima prekida vatre sa kijevske strane. Situacija je i dalje napeta. U rejonima na liniji dodira kijevske snage su aktivirale borbena dejstva.

Kijevske snage nastavljaju sa napadima  -  Najmanje jedan čovek je poginuo, a pet je ranjeno u protekla 24 sata u napadu kijevskih snaga na Donjeck. Gađani su stambeni i industrijski rejoni grada, kao i mesto Smeloje u Luganskoj oblasti. Porušene su kuće, izgorelo je nekoliko automobila. Prema podacima Narodne vojske, kijevske snage su najmanje 7 puta prekršile objavljeno primirje.

Ruski novinari pod vatrom u LNR  -  Novinarska ekipa ruskog TV kanala RT na arapskom jeziku se našla pod minobacačkom vatrom u Luganskoj oblasti. Niko od novinara nije povređen, saopštila je pres-služba TV kanala.

„Napad je počeo kada su novinarka Ana Knišenko, snimatelj Aleksandar Žukov i asistent Nikolaj Bočarov, obučeni u jarkoplave pancirne prsluke sa natpisom „Presa“, snimali na jednom propusnom punktu Narodne vojske na liniji fronta. Na njih su ispaljena 3-4 projektila“, stoji u saopštenju.

U saopštenju, takođe, stoji da je Narodna vojska pomogla novinarima da se sklone.

Video vesti za 31.10.

Donjeck uživo - kamera postavljena na zgradi



Dejstvo iz jednocevnog bacača raketa

Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 31.10. 

Predizborna kampanja u DNR i LNR ušla u završnicu  - Danas je poslednji dan kampanje u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, uoči izbora za lidere i parlament, zakazanih za 2. novembar.

Izborna tišina, tokom koje je zabranjena bilo kakva propaganda, počinje prvog novembra u ponoć i traje do završetka glasanja.

U DNR za republičkog lidera kandidovali su se Aleksandar Zaharčenko, Jurij Sivokonjenko, Aleksandar Kofman. U trci za čelnika LNR učestvuju aktuelni šef Igor Plotnicki, Oleg Aikov, Larisa Ajrapetjan i Viktor Pener.

EU obećala pomoć RF i Ukrajini u sprovođenju gasnog sporazuma  - Evropska unija će „u potpunosti ispuniti svoju ulogu“ u sprovođenju gasnog sporazuma, koji su potpisali Ruska Federacija i Ukrajina u Briselu – navedeno je u zajedničkom saopštenju predsednika Fransoa Olanda i nemačke kancelarke Angele Merkel.

Oni su izjavili da su u četvrtak telefonom kontaktirali Vladimira Putina i ukrajinskog predsednika Petra Porošenka. Sve strane „pozdravile su rezultate pregovora“.

Šefovi država takođe su razmotrili aktuelnu situaciju u Ukrajini. Oland i Merkel su, između ostalog, naglasili neophodnost sprovođenja minskog protokola od 5. septembra u cilju političkog rešenja krize.

Ruska humanitarna pomoć stigla i u Lugansk  - Kolona kamiona sa ruskom humanitarnom pomoći, koja se uputila u Lugansk, upravo je stigla na odredište. Trenutno je u toku istovar i distribucija robe po magacinima.

Ranije se ruski humanitarni konvoj, koji čini sto kamiona, u Rostovskoj oblasti podelio na dve kolone, jednu koja se uputila u Donjeck, i drugu koja je krenula u Lugansk.

Ruska humanitarna pomoć stigla u Donjeck  - Kolona kamiona, koja ratnim dejstvima pogođenom stanovništvo u LNR i DNR dovozi humanitarnu pomoć iz Rusije, upravo je stigla u Donjeck. Na licu mesta u Budenovskom rejonu nalaze se obezbeđenje, novinari i volonteri, koji pomažu u istovaru.

Ranije u petak humanitarni konvoj podelio se na teritoriji Rostovske oblasti (jug Rusije) na dva dela „luganski“ i „donjecki“, prošao carinsku proceduru na dva prelaza, prešao granicu i nastavio da se kreće teritorijom Donbasa.

Sto kamiona doneli su stanovnicima Luganske i Donjecke oblasti oko hiljadu tona tovara, hranu, lekove, građevinski materijal, grejna tela i toplu odeću.


MSP RF poziva komesara SE da poseti LNR i DNR  - Moskva poziva komesara Saveta Evrope za ljudska prava Nilsa Mujžnieksa da poseti Donjecku i Lugansku oblast, stoji u saopštenju MSP RF, koje je objavljeno na sajtu ruskog ministarstva za spoljne poslove.

U dokumentu stoji da je izveštaj, koji je Mujžnieks podneo posle septembarske posete Kijevu, „potvrdio jednostranu poziciju, koju je komesar zauzeo na početku krize u Ukrajini – a, to je, praktično, potpuno ignorisanje ogromnih kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava“.

„Na žalost, Mujžnieks se tako nije ni potrudio da dođe u Donjecku i Lugansku oblast“, saopštio je MSP RF.

Total će se pridružiti sankcijama, ali je protiv njih  - Francuska naftna kompanija Total planira da se pridruži antiruskim sankcijama, iako se i dalje protivi njima, izjavio je novi generalni direktor kompanije Patrik Pujane na konferenciji Oil&Money u Londonu.

MSP RF: Kijevske vlasti moraju prestati sa unutrašnjim sporovima  - Moskva smatra da je važno da se u Ukrajini pojavi vlast, koja će imati odgovoran pristup mirovnom osiguranju jedinstva zemlje i neće se baviti isključivo unutrašnjom borbom, stoji u saopštenju MSP RF.

Rusija odlučno poziva ukrajinske političare da prestanu sa konfrontacijama, koje cepaju društvo.

MSP RF je, takođe, podsetio da „reizabrani poslanici Rade još nisu počeli sa radom, a premijer Arsenij Jacenjuk im je zapretio ponovnim raspuštanjem, ako dozvole iste greške kao prethodna vlast“.

U Ukrajini su u nedelju održani vanredni parlamentarni izbori.

MSP Češke: Ukrajina neće ući u EU  - „Evropska javnost neće dozvoliti svojim političarima da prime Ukrajinu u sastav EU, sve dok u toj zemlji državna sredstva budu završavala u džepovima tajkuna i dok se iz državnog budžeta kradu milioni“, izjavio je šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek u toku diskusije sa studentima i profesorima univerziteta ukrajinskog grada Užgoroda.

„Kao građani Ukrajine, vi morate da udarite sve kako vama ne bi rukovodili ljudi koji idu u politiku radi sopstvenog bogaćenja“, istakao je češki ministar.

Prema rečima Zaoraleka, sve dok se uspešno ne reši ukrajinska kriza, u Evropi će postojati nestabilnost.

U francuskom DCNS čekaju naređenje vlasti povodom Mistrala  - Kompanija DCNS očekuje naređenje vlasti Francuske povodom toga da li treba isporučiti prvi nosač helikoptera Mistral Rusiji, prenose francuski mediji.

Predstavnik DCNS je rekao novinarima da kompanija za sada „nema potvrđen datum isporuke“ broda.

Nešto pre toga je francuski ministar finansija Mišel Sapen izjavio da, prema njegovom mišljenju, još uvek nema uslova za isporuku Rusiji prvog Mistrala.

Potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin je juče saopštio da je „Rosoboroneksport“ dobio poziv da 14. novembra preuzme prvi nosač helikoptera klase Mistral.

DNR i LNR pozvale RF i OEBS da nateraju Kijev da poštuje minski sporazum  - Predstavnici DNR i LNR su pozvali RF i OEBS da preduzmu hitne mere kako bi se Kijev naterao da izvršava Minski protokol od 05. septembra, stoji u obraćanju rukovodstva republika.

U saopštenju stoji da Zakon o specijalnom statusu Donbasa, koji je doneo Kijev, ne dejstvuje i da je pravno ništavan.

Istaknuto je da DNR i LNR ne nameravaju da Kijevu predaju kontrolu nad granicom sa RF i da mogu pristati samo na međunarodni monitoring. Uslov za to je potpuno regulisanje konflikta sa Kijevom, koje će biti potvrđeno dogovorom pod pokroviteljstvom RF i EU.

RF se nada da će Kijev promeniti poziciju oko istrage zločina u Donbasu  - Moskva se nada da će nove vlasti Ukrajine promeniti svoju „otvoreno opstrukcionističku“ poziciju povodom istrage zločina – od Majdana, Odese, Mariupolja, do masovnih grobnica.

To je izjavio zvanični predstavnik MSP RF za ljudska prava Konstantin Dolgov. Diplomata je izrazio žaljenje povodom rasta spiska zločina u poslednje vreme.

On je istakao da RF očekuje od Kijeva da odgovorniju poziciju, koja je u skladu sa međunarodnim obavezama, koje, prema njegovim rečima, niko nije ukidao.

Savet Federacije: Novac od Mistrala ako se anulira ugovor ide za odbranu  - Novac koji je uplaćen za francuske nosače helikoptera Mistral, kao i penali u slučaju da se ugovor anulira, će se usmeriti na državni program odbrane, a imidž Francuske kao pouzdanog partnera „će biti pokvaren“, izjavio je predsednik komiteta za odbranu ruskog Saveta Federacije Viktor Ozerov.

Rosoboroneksport je nešto ranije dobio poziv da preuzme prvi Mistral 14. novembra, ali se pojavilo saopštenje ministarstva finansija Francuske, u kome se govori da ne postoje uslovi za predaju Mistrala. Neizvesnost po pitanju predaje Mistrala traje već nekoliko meseci u uslovima zaoštrenih odnosa između Rusije i EU zbog Ukrajine. Ministarstvo odbrane Francuske je izjavilo da je ugovor neizvesan, ali nije anuliran. Predsednik komiteta za odbranu Državne dume je predložio da se vrati novac i penali, ako Francuska ne isporuči Mistral 14. novembra.

Ozerov je izjavio da oružane snage Rusije neće izgubiti u svojoj borbenoj gotovosti zbog odsustva Mistrala. „Još pre nego što je ugovor potpisan među našim oficirima je vođena diskusija da li su Rusiji potrebni ovi brodovi“, rekao je senator. Prema njegovim rečima, „u suštini, ruske oružane snage nemaju gde direktno da koriste ove brodove“.

„Ako se govori o mogućnosti da ugovor bude anuliran, onda bi novac koji bude vraćen, uključujući i penale za raskid ugovora, Rusija usmerila na realizaciju niza pozicija u okviru državnog programa odbrane, a imidž Francuske, kao pouzdanog partnera bi bio uprljan“, rekao je senator.

Ugovor vredan 1,2 milijarde evra o isporuci dva francuska nosača helikoptera za ratnu mornaricu Rusije je potpisan u junu 2011. godine. Planirano je da prvi brod „Vladivostok“ stupi u naoružanje ruske flote 2014. godine, a drugi „Sevastopolj“ 2015. Francuske vlasti su više puta izjavljivale a planiraju realizaciju ugovora sa Rusijom. Predstavnik Rosoboroneksporta je govorio da Rusija striktno poštuje grafik tekućih plaćanja po ugovoru, a francuska strana strogo poštuje plan izgradnje.

Vlasti SAD su početkom maja prvi put otvoreno izjavile da se protive tom ugovoru. Međutim, prema pisanju New York Times, Amerikanci su sličnu „zabrinutost“ pokazivali još od 2009. godine.

Ruski humanitarni konvoj ušao na teritoriju LNR  - Deo kamiona ruskog humanitarnog konvoja prešao je granicu sa Ukrajinom i ušao u Lugansku oblast. Jedna kolona dostaviće humanitarnu pomoć u Lugansk, a druga u Donjeck.

Sto kamiona ruskog humanitarnog konvoja voze oko hiljadu tona tovara za stanovnike ovih oblasti. U kamionima se nalazi pijaća voda, građevinski materijal, grejna tela i topla odeća. Reč je o četvrtom po redu humanitarnom konovju, koji Rusija šalje u Donbas. 

Rusija ne odbija u potpunosti dijalog sa SAD i Zapadom  - Rusija ne odbija u potpunosti dijalog sa SAD i Zapadom, međutim neće trpeti pokušaje mešanja u unutrašnje poslove svoje zemlje.

To je izjavio zvanični predstavnik MSP RF za ljudska prava Konstantin Dolgov. On je izlazak Moskve iz američkog programa FLEX objasnio, upravo, kršenjem ruskog zakonodavstva. Sasvim je očigledno da to nema nikakve veze sa mitskim težnjama ka samoizolaciji, koje se pripisuju Kremlju, rekao je diplomata.

Dolgov je istakao da, ako su se i zatvorili neki kanali dijaloga sa Zapadom, to nije bilo na inicijativu Moskve.

Rešen ukrajinski gasni problem  - Ruska Federacija, Ukrajina i Evropska unija potpisali su u Briselu dokumente o isporuci ruskog gasa u Ukrajinu za period od novembra do aprila. Potpisana dokumentacija predviđa izmirenje ukrajinskog duga u visini od 3,1 milijarde dolara (od ukupne sume od 5,3 milijarde dolara) i kupovinu od Gasproma dodatnih količina gasa za zimu u pretplati.

Ukrajina će gas platiti iz više izvora, među kojima su važeći program MMF, obrazovanje posebnog fonda, korišćenje rezervi „Naftogasa“ i pomoć Evropske unije. Ukrajina - iz minuta u minut -

Ukrajina će sledeće godine plaćati $365 za kubik gasa iz RF  - Cena gasa za Ukrajinu u IV kvartalu ove godine će iznositi $378 za kubik, a u I kvartalu 2015. godine $365.

Cena je izvedena na osnovu formule aktuelnog ugovora između Gasproma i Nagtogaza o isporuci gasa u Ukrajinu, saopšteno je iz ministarstva energetike.

Ranije je te parametre cena objavio premijer Arsenij Jacenjuk. On je, takođe, saopštio da će telefonom razgovarati sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom i kancelarom Nemačke Angelom Merkel o gasnom pitanju i pronalaženju sredstava za plaćanje gasa.

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 31.10.[2014-11-01 10:02:57]

 Situacija na frontu (kliknuti za uvećanje)   Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje Ispod se nalazi interaktivna mapa...

Ana Jakšić Glinska - baka Ivana Groznog[2014-10-31 19:47:38]

Ana Jakšić se negde između 1501. i 1506. godine, udala za kneza Vasilija Glinskog, koji je...

Putin: RF ne planira da ulazi u nametnutu konfrontaciju[2014-10-31 14:15:44]

Ruska Federacija ne planira da ulazi u konfrontaciju, koja joj se intenzivno nameće, ali je spremna...

Predizborna kampanja u DNR i LNR ušla u završnicu[2014-10-31 14:06:38]

Danas je poslednji dan kampanje u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, uoči izbora za lidere i...

U blizini Krasnoarmejska pronađena tela 286 žena[2014-10-31 13:59:04]

U Krasnoarmejsku u Donjeckoj oblasti, tokom specijalne operacije koju sprovode kijevske snage, nestalo je oko 400...

U Finskoj hospitalizovana prva osoba za koju se sumnja da je obolela od ebole[2014-10-31 13:58:10]

U Helsinkiju je u bolnicu primljen prvi bolesnik u Finskoj, za koga se sumnja da je...

Na današnji dan preminuo Petar II Petrović Njegoš[2014-10-31 10:30:37]

Rođen je 1. novembra 1813. godine po julijanskom kalendaru (13. novembar) u selu Njegušima, glavnom selu Katunske nahije, pod...

EU obećala pomoć RF i Ukrajini u sprovođenju gasnog sporazuma[2014-10-31 10:28:47]

Evropska unija će „u potpunosti ispuniti svoju ulogu“ u sprovođenju gasnog sporazuma, koji su potpisali Ruska...

Ruska humanitarna pomoć stigla i u Lugansk[2014-10-31 10:27:01]

Kolona kamiona sa ruskom humanitarnom pomoći, koja se uputila u Lugansk, upravo je stigla na odredište....

Ruska humanitarna pomoć stigla u Donjeck[2014-10-31 10:22:52]

Kolona kamiona, koja ratnim dejstvima pogođenom stanovništvo u LNR i DNR dovozi humanitarnu pomoć iz Rusije,...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.