Izvor: Vostok.rs, 01.Okt.2016, 08:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 30.09.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Situacija na frontu za 27.09. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 30.09
.


Stanje na frontu - 
.



Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 30.09.



Rasmusen: Postavio bih Rusiji pitanje o narušavanju međunarodnog prava - Zapad i Rusija trebalo bi da ustanove strateške odnose koji bi koristili obema stranama, izjavio je bivši generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen.

Rasmusen, koji je trenutno savetnik ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, izjavio je u junu da je spreman da se sastane sa ruskim zvaničnicima na svim nivoima.

„I dalje smatram da treba da razvijemo strateško partnerstvo“, istakao je Rasmusen.

„I Rusija i Zapad mogli bi da imaju koristi od saradnje. I dalje mislim da bi partnerstvo bilo pravi pristup“. Bivši šef NATO-a istakao je da se do sada nije sastajao sa ruskim zvaničnicima. „Nisam i nisu me kontaktirali“, rekao je Rasmusen.

„Ipak, ukoliko žele da se sastanu, raspoložen sam da se sretnem sa njima u bilo koje vreme“. Na pitanje o kojim problemima će razgovarati sa ruskim zvaničnicima ukoliko dođe do sastanka, Rasmusen je odgovorio da bi u opštim crtama pomenuo da misli da bi bilo dobro da se uspostavi strateško partnerstvo.

„Ali konkretnije, postavio bih pitanje Krima, istočne Ukrajine, Gruzije i sva ostala gde je Rusija narušila međunarodna prava“.

Putin i Merelova razgovarali o Ukrajini - Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel o situaciji u Ukrajini.

„Nastavljen je dijalog o ukrajinskom problemu zbog intenziviranja rada na sveobuhvatnoj realizaciji Minskog sporazuma od 12. februara 2015. godine“, navodi se u saopštenju.

Navedeno je da je razgovor održan na inicijativu nemačke strane. Učesnici razgovora su „naglasili svrsishodnost sinhronizacije napora u sferi bezbednosti i u političkom aspektu rešavanja krize“.

„U tom kontekstu je data pozitivna ocena potpisanog sporazuma o obaveštajnim podacima snaga i sredstvima na liniji razdvajanja, kao i o ulozi specijalne posmatračke misije OEBS-a u osiguravanju poštovanja režima primirja“, navedeno je u Kremlju.

„Skrenuta je pažnja i na nedavno donetu odluku rukovodstva Donbasa o jednostranom prekidu vatre. Predsednik Rusije je izrazio nadu da će se ukrajinska strana uzdržati od oružanih provokacija u zoni konflikta i preduzeti, napokon, realne korake za realizaciju svojih političkih obaveza“, navodi se u saopštenju.

Saopšteno je i da su Putin i Merkelova dogovorili plan daljih kontakata u „normandijskom formatu“ na različitom nivou.

U razgovoru su se dotakli i i situacije u Siriji. Naglašena je potreba konsolidacije napora međunarodne zajednice u interesima osiguranja režima prekida vatre u toj zemlji na osnovu realizaciji rusko-američkih dogovora od 9. septembra te godine.

Moskva žali zbog loše sprovedene istrage katastrofe MH17 - Predstavnica MSP-a Rusije Marija Zaharova izjavila je na brifingu da Moskva duboko žali zbog loše sprovedene međunarodne istrage katastrofe malezijskog „boinga“ na istoku Ukrajine.

„Rusija žali zbog niskog kvaliteta krivične istrage katastrofe malezijskog ’boinga‘ na teritoriji Ukrajine 2014. godine. Njena politizacija je svima postala očigledna nakon jučerašnjeg izveštaja“, navela je Marija Zaharova. Ona je rekla da je tokom izveštaja 28. septembra „delovala potpuno neosnovano“. „Boing 777“, koji je leteo iz Amsterdama u Kuala Lumpur, oboren je 17. jula 2014. godine u Donjeckoj oblasti. Tom prilikom poginulo je 298 osoba.

Tusk se nada produženju sankcija Rusiji - Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk nada se da će Evropska unija u decembru produžiti sankcije Rusiji.

„Predložio sam svojim kolegama da u oktobru razmotre zajedničku strategiju u našem pristupu ovoj situaciji, i nadam se da ćemo u decembru u Evropskom savetu nastaviti našu doslednu politiku koja se tiče uvođenja i sprovođenje sankcija“, rekao je Tusk tokom sastanka sa premijerom Ukrajine Vladimirom Grojsmanom. Tusk je istakao da Evropski savet namerava da nastavi da podržava Ukrajinu.
 Ukrajina - iz minuta u minut -
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 30.09.

Izvor: Vostok.rs, 01.Okt.2016

  . Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji - Kliknuti ovde ili na mapu ispod. . . Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod. . . . . . Primirje u Siriji - detaljnije  Klinuti ovde ili na mapu...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.