Izvor: Vostok.rs, 30.Jul.2016, 08:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 29.07.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Situacija na frontu za 28.07. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 29.0
7.



Kijevske snage 108 puta napale teritoriju DNR - 
Prema saopštenju Ministarstva odbrane DNR kijevske snage su za protekla 24 sata 108 puta napale teritoriju DNR. Napadali su Zajcevo, Krasni partizan, Vasiljevku, Široku Balku,Jasinovatu, Spartak, Petrovskog rejona i aerodrom grada Donjeck.



Tokom napada poginuo je jedan pripadnik vojske DNR. Sve informacije o kršenju sporazuma iz Minska predate su predstavnicima misije OEBS-a.

Kijevske snage su tokom prethodnog dana devet puta napale pozicije Narodne milicije LNR u rejonu naselja Kalinovo, Kalinovka i Molodežnoe. Nije bilo žrtava. NM saopštava da su kijevske snage u područje Stanice Luganske dovele bataljon «Žohar Dudajev» sastavljen od čečenskih plaćenika.

Predstavnik NATO-a poginuo u Ukrajini - Predstavnik Severnoatlantske alijanse poginuo je u eksploziji u fabrici Ukrajinske odbrambene industrije (Ukroboronprom) u severoistočnom ukrajinskom regionu Sumi, javili su lokalni mediji pozivajući se na kancelariju okružnog tužilaštva.

Prema saopštenju kancelarije tužilaštva, u eksploziji su poginule tri osobe, među kojima i predstavnik NATO-a. Dva radnika fabrike su povređena i nalaze se u bolnici u teškom stanju.

Ranije je pres-služba vojnog tužilaštva u centralnoj Ukrajini saopštila da se eksplozija dogodila u fabrici Ukroboronproma u oblasti Sumi i da su tom prilikom poginule tri, a povređene dve osobe.

Prema saopštenju tužilaštva, eksplozija se dogodila tokom istovarivanja municije.


Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 29.07.



Rusija u Savetu bezbednosti blokirala rezoluciju o Krimu Ruska delegacija blokirala je u Savetu bezbednosti UN rezoluciju Ukrajine o priključivanju Krima u sastav Južnog federalnog okruga.

Kijev je zatražio od Saveta bezbednosti UN da izda rezoluciju kojom se potvrđuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine u odgovoru na uredbu o priključenju Krima Južnom okrugu, ali Rusija se usprotivila potezu. „To je patetičan pokušaj da se porekne neporecivo“, piše na tviter nalogu ukrajinskog predstavništva u svetskoj organizaciji, uz haštag o pripadnosti poluostrva Ukrajini.

​Ruski predsednik Vladimir Putin ujedinio je Južni i Krimski federalni okrug. U novi teritorijalni okrug, osim Republike Krim i grada Sevastopolja, ušle su i Republika Adigeja, Republika Kalmikija, Krasnodarski kraj, Astrahanska, Volgogradska i Rostovska oblast. Za ovlašćenog predstavnika predsednika u ujedinjenom okrugu imenovan je Vladimir Ustinov, koji se nalazio na mestu predstavnika u Južnom federalnom okrugu od maja 2008. godine. 

Kijev je predložio Savetu bezbednosti UN da izda rezoluciju o pitanju likvidacije Krimske federalne oblasti u Rusiji, „koje je vrlo jednostavno — ono bi potvrdilo posvećenost suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine“.

Predstavnik Ukrajine u UN Vladimir Jelčenko nazvao je ukaz ruskog predsednika „nevažećim“ i dodao da su akcije Moskve u vezi sa blokiranjem rezolucije u Savetu bezbednosti bile „očekivane“.

Zvanični Kijev izrazio je Moskvi „oštar protest u vezi sa likvidacijom tzv. Krimskog federalnog okruga.“ Ukrajina je zapretila da bi Zapad navodno mogao da proširi sankcije prema Krimu na ceo Južni federalni okrug. 

Moskva zatražila razmatranje tužbe o ukrajinskom dugu Rusija je podnela Višem sudu u Londonu zahtev za ubrzavanje donošenja odluke za tužbu koja je podneta zbog neispunjavanja obaveza Kijeva o dugu od 3 milijarde dolara, saopštilo je ministarstvo finansija.

„Nezavisna kompanija ’Lo debenče korporejšen‘, koja predstavlja interese Rusije kao jedinstvenog vlasnika obveznica Ukrajine od 3 milijarde dolara, podnela je zahtev Visokom sudu u Londonu da u ubrzanom postupku reši tužbu koja je pokrenuta zbog toga što Ukrajina nije ispunjavala obaveze po ovim obveznicama“, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija Rusije.

Sud je zatražio da se donese odluka koja bi obavezala Ukrajinu da isplati nominalnu vrednost obveznica, sumu za neisplaćivanje kupona u iznosu od 75 miliona dolara i kamate na ukupan iznos dugovanja na obveznice.

Očekuje se da će se tužba biti razmotrena krajem 2016. godine.

„Ako presuda bude zadovoljavajuća, neće biti potreban sveobuhvatni sudski proces, i konačna odluka može biti doneta početkom 2017. godine“, navodi se u saopštenju.

Kijev poslao protestnu notu Moskvi zbog Krima Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine poslalo je Rusiji protestnu notu zbog uključivanja Krima u sastav Južnog federalnog okruga Ruske federacije, saopštava se na sajtu tog resora.

„Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine izražava odlučan protest zbog odluke da se privremeno okupirana teritorija Autonomne pokrajine Krim i grad Sevastopolj uključe u sastav Južnog federalnog okruga… Povodom navedene odluke, Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine je uputilo odgovarajuću notu ruskoj strani“, navodi se u saopštenju.

Stalni predstavnik Ukrajine pri UN Vladimir Jeljčenko napisao je na Tviteru da je Ukrajina uputila Savetu bezbednosti UN nacrt saopštenja za medije o proglašavanju odluke predsednika Rusije Vladimira Putina o uključivanju Krima u Južni federalni okrug nevalidnom.

Kako je saopštio radio „Sloboda“ diplomata je predložio savetu da izađe sa ovim saopštenjem. Prema njegovim rečima, saopštenje odražava podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Jeljčenko planira da dokaže generalnom sekretaru UN Ban Ki Mun „ništavnost odluke Putina“ tokom sednice Saveta bezbednosti.

Nariškin: Rusija bi želela da u EU vidi stabilnog partnera Evropski parlament došao je do zaključka da sankcije protiv Rusije nemaju svrhu i najverovatnije će podržati inicijativu nacionalnih partija da ih ukinu, izjavio je viši francuski parlamentarac Tjeri Marijani.

Nacionalni i regionalni parlamenti Francuske i Italije odavno pozivaju nacionalne vlade na ukidanje sankcija Rusiji, navodeći da one nanose štetu lokalnoj privredi. Nedavno je belgijska Narodna partija izazvala raspravu o evropskim sankcijama u predlogu za nacionalni parlament.  

„Vidimo da mnoge članice evropskih parlamenata počinju da shvataju da antiruske sankcije ne funkcionišu i nisu efikasne“, rekao je Marijani, član odbora za spoljne poslove francuskog parlamenta. Znam da će drugi parlamenti u Evropi podržati predlog za ukidanje antiruskih sankcija“, poslanik je rekao novinarima i dodao da je francuski parlament dao primer ostatku Evrope.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan Mark Ejro izjavio je prošle nedelje u Vašingtonu da je Pariz voljan da postepeno ukida sankcije koje su Rusiji uvedene 2014, nakon što su oba doma francuskog parlamenta ovo izglasala početkom godine.

Nariškin: Rusija bi želela da u EU vidi stabilnog partnera Rusija bi u Evropskoj uniji želela da vidi pouzdanog i stabilnog partnera, antiruske sankcije biće pre ili kasnije ukinute, izjavio je portparol Državne dume Rusije Sergej Nariškin.

„Naravno da bi Rusija u Evropskoj uniji ipak želela da vidi pouzdanog i stabilnog partnera. Uveren sam da će sankcije, među kojima su i evropske sankcije Rusiji, pre ili kasnije biti ukinute, jer se svaki rat završava mirom. Evropska unija biće naš partner i mi bismo želeli da taj partner bude stabilan, pouzdan i predvidiv, kako po sastavu svojih članica, tako i po politici koju sprovodi“, rekao je Nariškin u intervjuu za list „Argumenti i fakti“.
Ukrajina - iz minuta u minut -
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

„Njujork tajms“: Sajber napad na DP SAD izvršile ruske službe

Izvor: Vostok.rs, 30.Jul.2016

Prema verziji istrage, najnoviji sajber-napad na štab američke Demokratske partije izvršile su, verovatno, ruske obaveštajne agencije, navodi „Njujork tajms“ pozivajući se na izvor u američkim organima.. . Ranije je izborni štab demokratskog kandidata za predsednika SAD Hilari Klinton...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.