Izvor: Vostok.rs, 29.Jul.2016, 09:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 28.07.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Situacija na frontu za 28.07. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 28.0
7.



Kijevske snage 305 puta napale teritoriju DNR - Kijevske snage su otvorile vatru na novinare koji su se nalazili na pozicijama Narodne milicije LNR na koti 305 nedaleko od Svetlodarska. 



Na novinare je otvorena snajperska i mitraljeska vatra neposredno nakon dolaska. Među novinarima je bio i vojni dopisnik Novinskog fronta. Narodna milicija LNR donela je odluku da novinare momentalno evakuiše. Niko nije povređen.



Prema saopštenju Ministarstva odbrane DNR ukrajinske kijevske su za protekla 24 sata 305 puta napale teritoriju DNR. Napadali su Zajcevo, Spartak, Aleksandrovku, Jasinovatu i Dokučaevsk. Sve informacije o kršenju primirja od strane ukrajinskih snaga predate su misiji OEBS-a.



Narodna milicija LNR saopštava da su kijevske snage tokom prethodnog dana napale pozicije NM kod spomenika Knezu Igoru. Gubitaka nije bilo.


Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 28.07.



Nariškin: Rusija bi želela da u EU vidi stabilnog partnera Rusija bi u Evropskoj uniji želela da vidi pouzdanog i stabilnog partnera, antiruske sankcije biće pre ili kasnije ukinute, izjavio je portparol Državne dume Rusije Sergej Nariškin.

„Naravno da bi Rusija u Evropskoj uniji ipak želela da vidi pouzdanog i stabilnog partnera. Uveren sam da će sankcije, među kojima su i evropske sankcije Rusiji, pre ili kasnije biti ukinute, jer se svaki rat završava mirom. Evropska unija biće naš partner i mi bismo želeli da taj partner bude stabilan, pouzdan i predvidiv, kako po sastavu svojih članica, tako i po politici koju sprovodi“, rekao je Nariškin u intervjuu za list „Argumenti i fakti“.

Ukrajina upozorila Zapad na rusko „sajber oružje“ Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine (SNBO) izjavio je da Moskva poseduje neko „sajber oružje“ koje predstavlja pretnju za zapadne države, navodi se na sajtu resora.

U saopštenju se navodi da je o „pretnji“ od strane Rusije saopštio je šef Službe za pitanja informacione bezbednosti SNBO Valentin Petrov u intervjuu nemačkoj televiziji „ZDF“.

Televizijski prilog je bio posvećen događajima iz decembra 2015. godine, kada je jedna energetska kompanija u Ivano-Frankovskoj oblasti Ukrajine saopštila o sajber napadu zbog kojeg je region ostao bez struje. Kasnije je Kijev za incident optužio ruske hakere.

Prema rečima Petrova, „ruski napad“ je pripreman najmanje pola godina i trebalo je da demonstrira „posedovanje sajber oružja koje će staviti pod znak pitanja bezbednost zapadne zemlje“. On je to nazvao „alarmom“ za zemlje sa razvijenom informacionom tehnologijom.

„Ovi događaji koji su se dogodili nisu usmereni protiv Ukrajine, već su pokazivanje potencijalnih mogućnosti Rusije Zapadu“, izjavio je predstavnik SNBO.

U Moskvi sumnjaju u istinitost izjave o umešanosti Rusije u sajber napade u Ukrajini. Pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov je ukazao na „tendenciju da se Rusija optužuje za sve smrtne grehe koje se sada dešavaju u Kijevu“.

SAD: Nedopustivo povećanje ruske vojske na Krimu Povećanje kapciteta ruske vojske na Krimu je nedopustivo, saopštili su u Stejt departmentu SAD.

„Kako se navodi u saopštenju, povećanje vojnih kapaciteta se odnosi i na rusku vojsku na Krimu. To je nedopustivo“, rekao je zvanični predstavnik Stejt departmenta Džon Kirbi na brifingu.

On je ponovo pozvao Moskvu da poštuje Minski sporazum. Po mišljenju Kirbija, „Krim će zauvek ostati deo Ukrajine“.

Kirbi je dodao da „ni SAD, ni NATO nisu pretnja za Rusiju“, a osim toga, NATO je odbrambena alijansa.    

Ranije je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio da je u poslednje vreme formirano četiri divizije, devet brigada i 22 puka, uključujući dve raketne brigade, ojačane kompleksima „Iskander M“. On je naveo da je to urađeno kao odgovor na jačanje vojnog prisustva NATO-a na Istoku Evrope i na situaciju u Ukrajini.

Kremlj upozorio Kijev na posledice neplaćanja duga Ruska Federacija smatra kao državni dug tri milijarde dolara ukrajinskog duga i njegovo neplaćanje će imati odgovarajuće posledice za finansijske obaveze Ukrajine,saopštio je portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov.

„Rusija dosledno iznosi svoj stav. Smatramo ga suverenim dugom, državnim dugom sa odgovarajućim posledicama po finansijske obaveze Ukrajine“, rekao je Dmitrij Peskov.

On je naglasio da će Moskva štititi svoje interese na međunarodnom sudu u slučaju da Kijev odbije da plati dug. Pritom, Peskov nije rekao kada će tačno i koje korake preduzeti Moskva za vraćanje ukrajinskog duga.

Rusija je tužila Ukrajinu Višem sudu u Londonu u februaru ove godine. Moskva traži od Kijeva da vrati dug od tri milijarde dolara i da plati kamatu u visini od 75 miliona dolara.

Do kraja prošle godine Kijev je redovno servisirao dug, a onda je proglasio bankrot na hartije od vrednosti, koje je od nje kupila Rusija.

Šojgu: Četiri nove divizije kao odgovor na jačanje prisustva NATO-a Četiri nove divizije, čije formiranje je ranije bilo tema, pojavile su se kao odgovor na jačanje vojnog prisustva NATO-a na Istoku Evrope i na situaciju u Ukrajini, saopštio je ministar odbrane Sergej Šojgu.

Govoreći na kolegijumu Ministarstva odbrane, šef vojnog resora Sergej Šojgu je izjavio da je zaoštrena vojno-politička situacija na jugoistoku poslednjih godina.

„To je najviše povezano sa jačanjem vojnog prisutva NATO-a u Istočnoj Evropi, situacijom u Ukrajini i delatnošću međunarodnih terorističkih grupa, uključujući i na Severnom Kavkazu“, rekao je Šojgu.

„U tim uslovima smo prinuđeni da preduzmemo adekvatne mere“, dodao je on i podsetio da su u poslednje vreme formirano četiri divizije, devet brigada i 22 puka, uključujući stvaranje dve raketne brigade, ojačane kompleksima „Iskander M“. Prema rečima ministra, to je „omogućilo da se povećaju mogućnosti za pogađanje mogućeg protivnika“.

Raspoređena je samostalna grupa na teritoriji Krima, dodao je Šojgu, dok je u Južnom vojnom okrugu dopremljeno više od 4.000 novih i modernizovanih modela naoružanja i vojne tehnike.

Počele su da se koriste obalski raketni kompleks „Bastion“ i „Bal“, podmornice „Novorosijsk“ i „Rostov na Donu“. Osim toga, prema rečima ministra odbrane, snage okruga su modernizovane sa novim avionima i protivvazdušnim raketnim kompleksima S-300V4, S-400, „Buk-M2“, kompleksima „Pancir S1“. Na ovaj način je efokasnost protivvazdušne odbrane jugoistoka zemlje porasla jedan i po put.

Peskov: Odbijanje Kijeva da plati dug od tri milijarde dolara povlači sa sobom odgovarajuće posledice Rusija smatra da odbijanje Kijeva da plati javnim dug od tri milijarde dolara povlači sa sobom odgovarajuće posledice za finansijske obaveze Ukrajine, izjavio je portparol Kremlja.

„Nikakve odluke nisu donete. Rusija dosledno izražava svoj stav. Mi to smatramo suverenim dugom, javnim dug, sa odgovarajućim posledicama za finansijske obaveze Ukrajine“, rekao je Peskov odgovarajući na pitanje da li postoji reakcija Moskve na izjave Kijeva o odbijanju da isplati dug.

Ranije je ministar finansija Ukrajine Aleksandar Daniljuk izjavio da Ukrajina neće vratiti dug Rusiji, zato što su je „naterali“ da ga uzme.

Rusija je u februaru ove godine podnela tužbu Visokom sudu u Londonu za naplatu tri milijarde dolara duga od Ukrajine i neisplaćene kamate od 75 miliona dolara. Pozajmljena sredstva Rusija je obezbedila 2013. godine otkupom suverenih evroobveznica Ukrajine.

Do kraja prošle godine Kijev je redovno isplaćivao dug, međutim, posle toga je odbio da nastavi da izmiruje svoje obaveze.

U Kijevu su računali da će Moskva pristati na restrukturiranje duga pod istim uslovima kao i komercijalni poverioci. Međutim, Rusija je to odbila, insistirajući na tome da je taj dug suveren, što znači da se pitanje njegovog restrukturiranja mora rešavati odvojeno. 
Ukrajina - iz minuta u minut -


  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.