Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 26.01.

Izvor: Vostok.rs, 27.Jan.2015, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 26.01.

27.01.2015. -

 Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje  

 

Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu

 

  OVDE možete pogledati hronologiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 26.01.

 

 

Popasnaja pred oslobođenjem, Debaljčevo u blokadi -Narodna vojska saopštava da Popasnaja još nije oslobođena, ali se očekuje da će u toku dana biti oslobođena. Saopštava se da je potrbena municija i oružje stiglo.

Debaljčevo gde se nalaze kijevske snage se nalazi u blokadi.

U Bahmutki su kijevske snage pretrpele velike gubitke, a Narodna vojska nastupa sa brigadama "Mozga" i "Prizrak".

Oko 500 rudara blokirano pod zemljom u Donjecku - Oko 500 rudara blokirano je pod zemljom u rudniku "Zasjadko" u Donjecku, nakon što je granata pogodila trafostanicu, saopštavaju RIA Novosti, pozivajući se na MVS Donjecke Narodne Republike.

Prema podacima MVS, kijevska artiljerija je oko podne granatirala trafostanicu koja napaja rudnik u Kijevskom rejonu Donjecka. U ovom trenutku, priprema se evakuacija rudara.

Stanovnici Mariupolja beže od ratnih dejstava u Rusiju  - Mnogi stanovnici Mariupolja od 24. januara kada su postali žrtve granatiranja od strane kijevskih snaga odlučili su da napuste opasno područje.

Kao rezultat toga, dugi redovi onih koji žele da napuste ratnu zonu formirani su na granici sa Rusijom.

Na kontrolnom punktu "Novoazovsk" 55 km istočno od Mariupolja nalazi se nekoliko stotina ljudi.

Slična je situacija i na punktu "Uspenka". Kolona automobila na granici je duga oko dva kilometra.

Neki od muškaraca koji su došli na kontrolni punkt saopštavaju da će se nakon što decu i starije ostave kod rodbine i prijatelja u Rusiji, vratiti u Donbas i pridružiti Narodnoj vojsci.

Borbe oko Donjecka  - Na severozapadnoj periferiji Donjecka vode se žestoke borbe za prigradsko naselje Tonjenkoje.

Kijevske snage su morale da napuste deo tog naselja, a njegovi stanovnici su otkrili da su pre odstupanja opljačkali i zapalili mnoge kuće. Među njima je bilo i stranaca.

U starom delu grada Avdejevka, iz čije okoline kijevske snage su mesecima granatirali Donjeck, vođene su ulične borbe.

Borbe se vode i oko još dva grada oko Donjecka – Karlovke i Krasnogorovke.

Bitku za Krasnogorovku kijevske snage prema saopštenjima praktično već gube. Deo njihovog tamošnjeg garnizona je opkoljen, a deo odstupa prema Kurahovu na unapred pripremljene rezervne utvrđene položaje.

Porošenko govori o miru, dok se armija priprema za ozbiljan rat  - Petar Porošenko je izjavio da ne vidi alternative Minskom protokolu. Porošenko je naglasio da je "Ukrajina privržena mirnom rešenju sukoba".

Međutim, ministar odbrane Ukrajine Stepan Poltorak izjavio je da Oružane snage jačaju rezerve u svim mestima gde su u toku borbena dejstava u Donbasu. On je dodao i da se nastavljaju isporuke oružja i tehnike u zonu sukoba.

U Mariupolju mirno, u Donjecku granatiranje  - Situacija u ukrajinskom Mariupolju, koji je bio meta artiljerijskog napada kijevskih snaga, "ostaje stabilna".

Prema poslednjim podacima, tokom granatiranja Mariupolja 24. januara poginulo je 30 osoba, dok je 95 ranjeno.

U Donjecku se ponovo čuje artiljerijska kanonada. Granate su pogodile Blagoveštenski hram u zapadnom delu grada.

Narodna vojska je saopštila da su za 24 časa kijevske snage 25 puta otvorile vatru na stambene četvrti u naseljenim mestima Donbasa. Prema podacima Narodne vojske, 5 civila je poginulo, dok je 7 ranjeno.

Video vesti za 26.01.

Donjeck uživo - kamera postavljena na zgradi



 

 

Dejstvo VBR "Grad" Narodne vojske

Dejstvo VBR "Grad" Narodne vojske

Dejstvo artiljerije Narodne vojske

Narodna vojska pred napad na Peski

Dejstvo VBR "Grad" Narodne vojske

Pres konferencija zamenika komandanta štaba Narodne vojske

Kozački odred u borbama na jugu Debaljčevskog kotla

Uništena tehnika kijevskih snaga kod Peskija

Kretanje kolone tenkova Narodne vojske prema Stahanovi

Sa noćnom patrolom vojske i policije u Donjecku

Izveštaj sa linije fronta u Telmanovu

Pregled bojevih dejstava za 26.01.

Pregled vesti TV Novorusija za 25.01.

Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 26.01.

Peskov: Pretiti RF novim sankcijama je destruktivno - Umesto pritiska na one koji odbijaju dijalog za rešavanje krize u Ukrajini, nastavlja se ekonomsko ucenjivanje Rusije. Pretiti Moskvi novim sankcijama je destruktivno i "kratkovido". RF neće menjati svoj dosledan stav, izjavio je pres-sekretar predsednika RF Dmitrij Peskov.

"Umesto da se pojača pritisak na one koji odbijaju dijalog i rešenje sukoba mirnim putem, čujemo nastavak ekonomskog ucenjivanja Rusije", kazao je Peskov novinarima. 

Po njegovim rečima, u pozadini "svakog zaoštravanja situacije, nastavljati sa ekonomskim ucenama na adresu Rusije, u smislu pojačanja ekonomskog pritiska, apsolutno je destruktivna, ničim opravdana i na kraju kratkovida linija."

"Rusija se nikada neće složiti sa takvim pretnjama, tim pre, što takve pretnje i takve ucene nikada nisu dovodile i neće dovesti do toga da Rusija pod takvim ugnjetavanjem promeni svoju doslednu, dobro poznatu poziciju", naveo je Peskov.

Lavrov: Kijev pokušava da prekine mirovni proces u Donbasu - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da, uprkos očiglednim pokušajima kijevskih vlasti da prekinu mirovni proces u Donbasu i problem reše silom, Rusija će se zalagati za direktne pregovore između Kijeva i ustanika u najkraćem mogućem vremenu.

"Moskva vidi pokušaje da se prekine mirovni proces u Donbasu. Kijev pokušava da problem reši silom", izjavio je Sergej Lavrov.

"U narednim danima zakazani su kontakti između Kijeva i ustanika. Moskva će nastojati na tome", dodao je on.

Ambasador RF: Poljski mediji stvaraju mitove o ruskoj pretnji - Sredstva masovnih informacija Poljske stvaraju mitove u kojima je dominacija Zapada apsolutna i upozoravaju na opasnost od Rusije, iako Moskva ne preti Varšavi, izjavio je ambasador RF u Poljskoj Sergej Andrejev.

"Nikada ranije mediji nisu imali takav uticaj u svetu. Iz toga i odgovornost štampe treba da je povećana, ali je sa time već problem. Stvaraju se fantomi i mitovi koji se nameću preko medija u kojima je dominacija Zapada apsolutna u svetu. I ljudi zaista počinju u to da veruju. Osećaju strah pred mitskom ruskom pretnjom", kazao je Andrejev.

Ukrajina se pridružila antiruskim sankcijama i "pooštrila" ih - Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine (SNBO) doneo je "kompleks rešenja o jačanju odbrambene sposobnosti države i stvaranju vojno-civilne administracije", kaže se u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu SNBO.

U saopštenju se govori da, radi "jačanja pritiska na Rusiju", Ukrajina će na svojoj teritoriji u obaveznom poretku primenjivati sankcije, uvedene od strane zemalja EU, Švajcarske konferencije, SAD i zemalja G7. Bez konkretnih podataka izjavljeno je da je SNBO "uneo predlog o njihovom pooštravanju".

NATO će razmotriti rusku ``nuklearnu pretnju`` - Ministri odbrane zemalja NATO sastaće se u februaru, kako bi razmotrili potencijalnu nuklearnu pretnju od strane RF, saopštavaju nemački mediji.

Sastanak će biti održan u okviru "grupe nuklearnog planiranja alijanse" na kojem će učestvovati šefovi vojnih resora svih zemalja-članica NATO, osim Francuske.

Protekle nedelje, u sedištu NATO u Briselu bio je pripremljen izveštaj sa analizom pretnji. Tokom razmatranja dokumenta treba da se vidi kakve će posledice imati ove pretnje na nuklearnu strategiju NATO, navode novinari.

Lavrov: Nadamo se da će EU uticati na Kijev da otpočne pregovore - Rusija se nada da će EU uticati na Kijev da pristane na početak punopravnog procesa političkog rešenja krize, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov tokom telefonskog razgovora sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbedonosnu politiku Federikom Mogerini.

"Ministar je izrazio nadu da EU neće tolerisati rušilački kurs Ukrajine", kaže se u saopštenju MSP RF.

Eksperti se izjasnili protiv sankcija na forumu u Davosu - Niz eksperata na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu izjasnio se protiv međusobnih sankcija EU RF.

Predsednik međunarodne organizacije Horasis Frank-Jurgen Rihter smatra da sankcije ne pogađaju one kojima su namenjene. "Rusiji je potreban Zapad, a Zapad Rusiji", naveo je on.

Generalni direktor agencije Greater Geneva Berne area Filip Monje smatra da je dijalog ključ rešenja nesuglasica između RF i EU.

Po mišljenju dekana Londonske biznis škole Endrju Likermana Rusija je veoma važan igrač na svetskoj areni i neće izgubiti dugoročne investicije.

Lavrov: Sukob u Donbasu ne može biti rešen bez dijaloga sa DNR i LNR - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da mirno rešenje krize u Donbasu može biti postignuto samo kroz dijalog sa Donjeckom i Luganskom Narodnom Eepublikom, što Kijev izbegava.

Osim toga, Lavrov je, tokom telefonskog razgovora sa državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem, pozvao Vašington da utiče na rukovodstvo u Kijevu da se odrekne vojnog scenarija, kaže se u saopštenju MSP RF.

Ukrajina - iz minuta u minut -

Ukrajina inicirala hitnu sednicu NATO - Ukrajina je inicirala hitnu sednicu Komisije NATO u vezi sa borbenim akcijama u Donbasu, saopštava "Ukrinform", pozivajući se na zamenika šefa misije Ukrajine za politička pitanja pri NATO Jegora Božoka.

"Šef misije Ukrajine pri NATO Igor Dolgov inicirao je pred Generalnim sekretarom NATO saziv hitnog zasedanja Komisije Ukrajina-NATO radi diskusije o situaciji i daljim akcijama. Održavanje pomenute sednice očekuje se već danas, izjavio je Božok.

Državna Duma: Granatiranje Mariupolja - provokacija sa ciljem potkopavanja Minskog sporazuma - Granatiranje Mariupolja - još jedna u nizu provokacija ukrajinskih snaga bezbednosti sa ciljem da se konačno potkopa Minski sporazum pred zasedanje Parlamentarne skupštine saveta Evrope, izjavio je novinarima u nedelju predsednik komiteta Državne Dume RF za poslove ZND, član ruske delegacije u PSSE Leonid Slucki.


Već postoje izveštaji OEBS koji dokazuju da su granate doletele sa strane ukrajinske armije, naglasio je Slucki.

U subotu, 25. januara tokom granatiranja ukrajinskog grada Mariupolja poginulo je 30 civila, dok je 95 ranjeno.

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 26.01.[2015-01-27 07:59:41]

 Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje Ispod se nalazi...

Putin: Ukrainska vojska – to je legija stranaca NATO[2015-01-27 07:57:08]

Predsednik RF Vladimir Putin izjavio je da je ukrajinska vojska legija NATO koja se vodi, ne...

Marin Le Pen: Grčki narod lupio šamar EU[2015-01-26 12:28:37]

Lider francuske partije "Nacionalni front" Marin Le Pen saopštila je u ponedeljak da su grčki radikali...

Oko 500 rudara blokirano pod zemljom u Donjecku[2015-01-26 12:26:39]

Oko 500 rudara blokirano je pod zemljom u rudniku "Zasjadko" u Donjecku, nakon što je granata...

Peskov: Pretiti RF novim sankcijama je destruktivno[2015-01-26 12:24:47]

Umesto pritiska na one koji odbijaju dijalog za rešavanje krize u Ukrajini, nastavlja se ekonomsko ucenjivanje...

Lavrov: Kijev pokušava da prekine mirovni proces u Donbasu[2015-01-26 12:22:17]

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da, uprkos očiglednim pokušajima kijevskih vlasti da prekinu...

Mihalkov: Srbiju osećam i volim[2015-01-26 11:27:59]

Ruski režiser Nikita Mihalkov rekao je da su Rusi i Srbi smetnja neslovenskom narodu i da...

Siriza formira vladu sa desničarima - predsednik Putin čestitao Ciprasu[2015-01-26 11:10:57]

Dogovreno formiranje vlade

Kremlj: Putin čestitao Ciprisu pobedu na izborima u Grčkoj[2015-01-26 11:07:18]

Predsednik RF Vladimir Putin čestitao je predsedniku partije SIRIZA Aleksisu Ciprasu pobedu na izborima u Grčkoj....

Ambasador RF: Poljski mediji stvaraju mitove o ruskoj pretnji[2015-01-26 11:04:56]

Sredstva masovnih informacija Poljske stvaraju mitove u kojima je dominacija Zapada apsolutna i upozoravaju na opasnost...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.