Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 23.11.

Izvor: Vostok.rs, 24.Nov.2015, 09:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 23.11.

24.11.2015. -

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  

 

Situacija na frontu za 20.11. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod


 

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 


>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs <<

 

VIDEO VESTI




Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 23.11.

Kijev dovlači sisteme „grad“ i tenkove u Donbas - Obaveštajna služba DNR zabeležila je dopremanje 10 jedinica sistema „grad“ u Perše Travnju, u Krasni Pahar je stigla kolona oklopne tehnike, a u Oljinku 500 vojnika sa oklopnom tehnikom.

Obaveštajna služba samoproglašene Donjecke Narodne Republike zabeležila je prebacivanje sistema „grad“, artiljerije i tenkova ukrajinskih snaga bezbednosti u blizini linije razgraničenja, saopšto je novinarima zamenik načelnika štaba ustanika DNR Edvard Basurin.

On je dodao da je 500 vojnika sa oklopnom tehnikom stiglo u mesto Oljinka, dok je u Staromihajlovku pristiglo sedam tenkova.

Po njegovim rečima, misija OEBS-a je zabeležila odsustvo ukrajinskog teškog naoružanja u mestima gde se inače čuva.



„Koncentraciju i premeštanje oklopne tehnike i artiljerije Oružanih snaga Ukrajine potvrđuje i OEBS. U izveštaju od 21. novembra, na mestima gde se povlači teško naoružanje zabeleženo je odsustvo 4 sistema samohodnog artiljerisjkog oružja ’gvozdika‘ i 2 sistema samohodnog artiljerijskog oružja ’akacije‘ i prisustvo u zoni razdvajanja 12 jedinica zabranjenih artiljerijskih sistema“, rekao je Basurin.

Od 1. septembra u Donbasu je na snagu stupilo još jedno primirje u nizu, obe strane i posmatrači konstatuju da se ono poštuje. Krajem septembra bio je potpisan sporazum o povlačenju naoružanja kalibra manjeg od 100 milimetara i tenkova sa linije razgraničenja. Ovaj proces je završen 12. novembra.




 

 



Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 23.11.


Nemačka: Sankcije Rusiji će biti produžene - Berlin je ranije saopštio da će sankcije Rusiji biti ukinute ispunjavanjem Minskog sporazuma. Spoljnopolitički resor Nemačke je rekao da se radi samo o ograničenjima vezanim za situaciju u Donbasu.

Sankcije koje su uvedene Rusiji zbog Krima biće produžene. Diskusija se vodi samo o ograničenjima vezanim za situaciju u Donbasu, saopštilo na brifingu zvanični predstavnik MIP-a Nemačke Martin Šefer.

„Radi se o sankcijama koje je EU uvela zbog aneksije Krima. Ove sankcije  biće nastavljene i produžene. Ako se takva diskusija o sankcijama održi, koje su bile uvedene zbog ponašanja Rusije (na istoku Ukrajine)“, rekao je Šefer.

Teško je uklopiti nastavak sankcija protiv Rusije sa vođenjem poverljivih razgovora o različitim temama, rekao Martin Šefer.

„Slažem se da je prilično teško predstaviti situaciju u kojoj se, sa jedne strane, nastavljaju sankcije, dok se sa druge nalaziti u procesu poverljivih pregovora na određene teme“, rekao je Šefer.

Isključenje struje na Krimu je zločin i treba da bude predmet istrage u Ukrajini, dodao je predstavnik nemačkog spoljnopolitičkog resora.

„Napadi na javnu infrastrukturu u Ukrajini, kao i na obezbeđenje Krima strujom je zločin. Očekujemo da će to tako shvatiti ukrajinski zvaničnici i da će slučaj biti istražen“, rekao je Šefer.

Krim se sprema na najgore zbog problema sa elektrosnabdevanjem - Šef republike Krim Sergej Aksjonov izjavio je da građani poluostrva treba da se spreme za najgore, zbog problema sa elektrosnabdevanjem koji traje već drugi dan.

„Smatramo da se treba spremati za najgoru opciju — da će ovaj period trajati do postavljanja prve linije energetskog mosta kroz Kerčensko zaliv, tj. do 22. decembra“, rekao je Sergej Aksjonov.

Goriva za nastavak rada samostalnih izvora energije na Krimu ostalo je za 13 dana, saopštilo je Ministarstvo energetike Rusije.

„Rezerve izvora snabdevanja republike Krim i grada Sevastopolja obezbeđene su gorivom za tri dana“, navodi se u saopštenju resora.

Krыm polnostью obestočen ot эlektroэnergii https://t.co/VQN004f8itpic.twitter.com/lXlRRzsTJX

— Politolog (@PolitologNEWS) November 21, 2015

Ministarstvo takođe navodi da su svi objekti od socijalnog značaja na poluostrvu priključeni na rezervne izvore snabdevanja. Radi se, između ostalog, o aerodromu Semfiropolj, železničke stanica Simfiropolj i Kerčenski prelaz.

Ranije je saopšteno da je miniranjem stubova za elektrosnabdevanje u Hersonskoj oblasti u Ukrajini ostalo bez struje milion i po stanovnika Krima. Krim prelazi na autonomne izvore snabdevanja, ali oni mogu da obezbede samo polovinu potrebne snage.

Porošenko: Rusija delovanjem u Siriji odvlači pažnju od Ukrajine - Predsednik Ukrajine Petro Porošenko zahvalio je baltičkim zemljama što su odbile da stupe u koaliciju sa Rusijom protiv terorističke organizacije Islamske države.

Komentarišući odluku baltičkih zemalja, Porošenko je na svojoj stranici na Fejsbuku izrazio zahvalnost liderima Litvanije, Estonije i Letonije za „doslednu podršku i solidarnost sa Ukrajinom“. 

Prema rečima ukrajinskog predsednika, u baltičkim zemljama su „savršeno svesni da demokratski svet mora oprezno da se odnosi u saradnji sa Rusijom u vezi sa Sirijom“. Porošenko je takođe izjavio da je cilj delovanja Rusije u Siriji da se međunarodna pažnja skrene sa situacije u Ukrajini.

Litvanija, Estonija i Letonija odbile su da se pridruže širokoj koaliciji protiv Islamske države.

„Litvanija neće učestvovati ni u jednoj novoj koaliciji u kojoj Rusija učestvuje ili želi da učestvuje“, izjavila je predsednica te zemlje Dalja Gribauskajte na zajedničkom zasedanju lidera baltičkih zemalja.

Blokada elektrosnabdevanja Krima još nekoliko dana - Aktivisti pokreta za blokadu Krima planiraju da blokiraju pristup sistemu za prenos električne energije u Hersonskoj oblasti još nekoliko dana, što onemogućava radnike da obave remont, saopštio je portparol kompanije „Ukrenergo“ Zinovij Bucjo.

„U ovom trenutku naše ekipe za remont spremne su da počnu da rade, ali za to je neophodno da objekti koje blokiraju aktivisti budu dostupni… Za sada nas ne propuštaju… U svakom slučaju, naše mogućnosti su iscrpljene. Na tom mestu je bio direktor naše kompanije, on je razgovarao sa demonstrantima. Oni su izjavili da je njihov stav da ne propuštaju zaposlene iz naše firme u nekoliko narednih dana“, rekao je on. 

Bucjo je takođe izjavio da u ovoj situaciji radnici mogu da računaju samo na pomoć policije.

Danas neradni dan na Krimu zbog problema sa elektrosnabdevanjem - Krim je presinoć u potpunosti ostao bez struje zbog miniranja na jugu Ukrajine stubova za energetsko snabdevanje, kojim poluostrvo dobija struju. Prema preliminarnim prognozama, remont će trajati oko dana.

Ukrajinski energetičari su odbili pomoć Ministarstva energetike Rusije za remont oštećenih linija za snabdevanje strujom u Hersonskoj oblasti, saopštio je izvor u ruskoj energetskoj industriji.    

Prema njegovim rečima, ukrajinska strana je odbila predlog, pozvavši se na to da ona može sve sama da uradi.

Pritom, remont jednog od četiri oštećena stuba počeće tek nakon „razminiranja okolne teritorije“. Radi se o liniji Melitopolj — Džankoj. Na liniji Kahovska — Titan već je počeo remont.

Kako je saopštila agencija UNIAN, pozivajući se na ukrajinski „Ukrenergo“, rad na jednom stubu „pod uslovom neometanog i bezbednog pristupa remontnog osoblja“ može se obaviti za 24 časa. U isto vreme, zamenik generalnog direktora ruske kompanije Jurij Kasič izjavio je na brifingu da nepoznate osobe ne dozvoljavaju radnicima da priđu oštećenim stubovima.

Međutim, zbog toga što rad na liniji energosnabdevanja nije počeo, bez struje se, prema podacima Ministarstva energetike Rusije, nalazi oko 1,6 miliona stanovnika Krima i Sevastopolja. U ovom trenutku proučavaju se mogućnosti isporuka dodatnih mobilnih gasnih elektrostanica na poluostrvo. Danas je na Krimu neradni dan.

Zapad namerava da produži sankcije Rusiji - Zapadni lideri su se na samitu G20 dogovorili da produže sankcije Rusiji na još pola godine, do jula 2016. godine, zbog ukrajinskih izbora, prenosi Rojters, pozivajući se na evropski diplomatski izvor.

„Izbori u Ukrajini su težak zadatak. Imamo šansu da dobijemo ono što želimo samo u slučaju da odigramo na kartu sankcija. Finansijske sankcije treba da ostaju na snazi do kraja“, navodi Rojters reči izvora.

Odluka je, prema podacima izvora, doneta bez obzira na mnogobrojne pozive na saradnju sa Moskvom u sferi borbe protiv terorizma i terorističke organizacije Islamska država i nakon događaja u Parizu.

Prema podacima izvora, kratkom sastanku su prisustvovali predsednik SAD Barak Obama, kancelarka Nemačke Angela Merkel, premijer Velike Britanije Dejvid Kameron, premijer Italije Mateo Renci i šef francuske diplomatije Loran Fabijus, koji je predstavljao zemlju umesto Fransoa Olanda.

Tokom sastanka zapadni lideri su naglasili potrebu nastavka pritiska na Rusiju, zbog izbora u Ukrajini.

Nemačka objavila dva uslova za povratak Rusije u G8 - Ministar inostranih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer naveo je dva uslova koji treba da budu ispunjeni kako bi se Rusija vratila u G8.

Rusija će se vratiti u „Veliku osmorku“ ako nastavi da sarađuje sa Zapadom o Siriji i ako bude rešen ukrajinski konflikt, izjavio je u intervjuu tabloidu „Bild“ šef nemačke diplomatije. Izolacija Rusije na duge staze nije u interesu Zapada, naglasio je on.

„Ako u rešavanju ukrajinskog konflikta nastavimo da prevazilazimo prepreke i ako Rusija u sirijskom konfliktu i dalje, kao do sada, bude zajedno sa nama radila na rešenju, Zapad nema i ne može imati dugoročne interese da isključi Rusiju iz redovnih razgovora vodećih zapadnih sila“, rekao je Štajnmajer.




 

Video vesti za 23.11.

Borbe u Spartaku

Ukrajina - iz minuta u minut -

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Papa: Svet je u ratu, proslava Božića šarada[2015-11-24 08:15:59]

Za Papu Franciska je proslava predstojećeg Božića „obična šarada“, jer, kako je poručio, ceo svet je...

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 23.11.[2015-11-24 08:14:58]

  Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu za 20.11. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na...

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 23.11.[2015-11-24 08:13:15]

  Mapa situacije u Siriji - Kliknuti za uvećanje  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po...

Hamnei i Putin: Niko spolja ne sme diktirati Siriji[2015-11-23 18:24:48]

  Ruski lider Vladimir Putin sreo se u Teheranu sa vrhovnim rukovodiocem Irana Ali Hamneijem. Razmotrili su -...

Nemačka: Sankcije Rusiji će biti produžene[2015-11-23 13:07:58]

Berlin je ranije saopštio da će sankcije Rusiji biti ukinute ispunjavanjem Minskog sporazuma. Spoljnopolitički resor Nemačke...

Japanski planovi za Južno kinesko more naišli na upozorenje Kine[2015-11-23 12:57:48]

Pošto je Japan, nakon razgovora sa SAD, ponudio da pošalje svoje odbrambene snage u Južno kinesko...

Iranski obogaćeni uranijum će se izvoziti u Rusiju[2015-11-23 12:50:09]

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim se ukida zabrana za isporuke opreme koja je...

Krim se sprema na najgore zbog problema sa elektrosnabdevanjem[2015-11-23 12:43:36]

Šef republike Krim Sergej Aksjonov izjavio je da građani poluostrva treba da se spreme za najgore,...

I Azijski džin u borbi protiv ID[2015-11-23 12:42:48]

 Nedavna smrt kineskih državljana od ruke terorista tera Kinu da promeni svoju politiku. Da li će...

Sirijska vojska povratila hrišćanska sela u Homsu[2015-11-23 12:35:14]

Mhin i Hauarin na jugoistoku provincije Homs oslobođeni su zahvaljujući naporima sirijskih vladinih snaga. Tokom borbi...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.