Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 23.10.

Izvor: Vostok.rs, 24.Okt.2014, 09:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 23.10.

24.10.2014. -

 Situacija na frontu (kliknuti za uvećanje)




 

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu

 

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 23.10.

Stanje na frontu  -  . 

Video vesti za 23.10.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << />
Donjeck uživo - kamera postavljena na zgradi

Dejstvo kijevskih snaga

Današnji izgled mesta Novostvetlovka

Donjeck

Intervju sa Aleksejem Mozgovojem

MH 17: Neispričana istina



Pregled vesti za 22.10.



Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 23.10. 


UN: Jedinstveno iskustvo RF u pružanju pomoći ukrajinskim izbeglicama  -  Predstavnik uprave Visokog komesarijata UN za izbeglice u RF Bais Vak Voja, je prilikom posete Habarovsku (Daleki istok RF) rekao da je jedinstveno iskustvo Rusije u prihvatanju građana Ukrajine, koji su bili prinuđeni da napuste zemlju.

Prema njegovim rečima, samostalni napori RF, bez učešća međunarodnih organizacija, stvaranje državnih programa za obezbeđenje boravka ukrajinskim građanima na teritoriji Rusije, su nova praksa u ovoj oblasti.

Prema podacima FMS RF, status izbeglice ili privremeni smeštaj u RF je zatražilo više od 220.000 građana Ukrajine. U privremenim prihvatilištima se nalazi još 46.000 ljudi.

EU odložila pomoć Ukrajini do kraja godine  -  Evropska unija je odložila pružanje pomoći Ukrajini od €760 miliona do kraja 2014. godine. Ukrajinski predsednik Petar Porošenko i šef Evropske komisije Hoze Manuel Barozo su telefonom razgovarali o pružanju finansijske pomoći Ukrajini.

Treću tranšu pomoći Kijev može dobiti do juna 2015. godine. Strane su se dotakle i pitanja gasa uoči trilateralnih pregovora između Ukrajine, RF i EU, koji će se održati 29. oktobra u Briselu.

OEBS produžio mandat posmatračima na graničnim prelazima RF  -  Stalni savet OEBS-a produžio je na specijalnoj sednici mandat posmatračkoj misiji na ruskim graničnim prelazima Donjeck i Gukovo u trajanju od mesec dana.

Ruska strana je nameravala da misiji produži mandat za tri meseca, međutim, prihvaćena je odluka o produženju mandata u trajanju od mesec dana. Pri tome niz zemalja članica OEBS-a izrazio je nezadovoljstvo odbijanjem Rusije da proširi mandat misije na druge granične prelaze.

Lideri EU na samitu neće razmatrati ukidanje sankcija prema RF  -  Lideri zemalja Evropske unije na samitu u četvrtak neće razmatrati mogućnost uvođenja novih sankcija prema Rusiji ili ukidanje postojećih, javili su diplomatski izvori iz Brisela.

Odnosi Rusije i Zapada pogoršani su u vezi sa krizom u Ukrajini. EU i SAD su krajem jula od sankcija prema pojedinačnim fizičkim licima i kompanijama prešli na mere usmerene na celokupne sektore ruske privrede, uključujući bankarski, odbrambeni i energetski. Rusija je uzvratila ograničenjem uvoza prehrambenih proizvoda iz zemalja, koje su joj uvele sankcije.

OEBS: primirje u Ukrajini krše pretežno vojno-bezbednosne snage  -  Primirje u Ukrajini krši uglavnom vojska, saopšteno je u izveštaju OEBS-a za 20. oktobar, objavljenom u sredu na sajtu organizacije.

Do pomenutog zaključka posmatrači OEBS-a došli su posle sastanka sa predstavnicima Mešovitog centra za kontrolu i koordinaciju u čiji sastav ulaze ruski i ukrajinski vojnici, kao i susreta sa predstavnicima Donjecke i Luganske Narodne Republike. U izveštaju se naglašava da je sastanak održan u Debalcevu, sto kilometara jugoistočno od Kramatorska u Donjeckoj oblasti.

Nemačka nazvala izveštaj HRW o kasetnim bombama u Ukrajini „ozbiljnom optužbom“  -  Nemačka vlada smatra optužbe, iznete u izveštaju organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) ozbiljnim optužbama, međutim još uvek nije u stanju da nedmosvmisleno proceni dokument, izjavio je zvančni predstavnik SRN Štefen Zajbert.

Po njegovim rečima ako je Ukrajina zaista upotrebila bombe tog tipa, nemačka vlada to najbozbiljnije suđuje. Pri tome Zajbert je naglasio da postojeću konvenciju o kasetnoj municiji, koja zabranjuje upotrebu kasetnih bombi, ni Rusija, ni Ukrajina za sada nisu potpisale.

Gasprom ne planirda da prodaje gas Ukrajini preko posrednika  -  Rusija ne razmatra mogućnost da kompanija posrednik iz Evorpske unije kupuje gas na granici RF i Ukrjine, bez obzira na postojanje takvog predloga Gintera Etingera, rekao je u razgovoru sa ruskim novinarima šef Gasproma Aleksej Miler posle trilateralnih razgovora o gasu u Briselu između Ukrajine EU i Ukrajine.

Etinger je po završenim razgovorima izjavio da Ukrajina nema novca da plati ruski gas, koji joj je ove zime neophodno potreban, zato Evropska unija predlaže uvođenje posrednika, evropske kompanije koja bi mogla da nabavlja gorivo i preprodaje ga Naftogasu Ukrajine.

Italijanski premijer naglasio važnu ulogu Rusije u savremenom svetu  -  Italijanski premijer Mateo Renci, istupajući u Senatu nacionalne skupštine, rekao je da se nada napretku u regulisanju ukrajinske krize i istakao ulogu Rusije u savremenom svetu.

Prema rečima Matea Rencija „proces povratka Rusije u ulozi važnog orijentira za međunarodnu zajednicu, danas predstavlja osnovni i apsolunti prioritet za Evropsku uniju i svet. Evropa se stvara, između ostalog i poštovanjem prema susedima, a Rusija je njen najveći sused, naglasio je Renci. „Rusija je pre svega važna za održavanje međunarodne ravnoteže snaga“, rekao je on. Premijer je, takođe, naglasio da Italija ne oseća energetsku zabrinutost.

Nacionalna garda Ukrajine dobija nove raketne sisteme  -  Ukrajinske vlasti isporučuju Nacionalnoj gardi nova oklopna vozila opremljena raketnim sistemima, izjavio je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov. Ukrajina - iz minuta u minut -

„Samo što su stigla okolopna vozila fabrike KRAZ „Spartan“. Danas Nacionalnoj gardi predajemo novu tehniku. Sledi nekoliko dana montaže u fabrici Luč u Kijevu - savremenog naoružanja i ukrajinskih protivtenkovskih raketnih sistema sa dometom do 6 kilometra - i na prvu liniju fronta", napisao je na Fejsbuku Avakov.

RF može da zameni kompletnu stranu opremu u sektoru nafte i gasa domaćom  -  Ruska Federacija može do 2020. godine da izvrši kompletnu zamenu strane opreme i tehnologije u sektoru nafte i gasa analognim domaćim proizvodima ili proizvodima iz zemalja, koje ne podržavaju sankcije prema RF, rekao je ministar energetike Aleksandar Novak na Nacionalnom naftnogasnom forumu u Moskvi.

EU i SAD su od 1. avgusta zabranili isporuku opreme za istraživanje i eksploataciju nafte iz velikih dubina, radove na Arktiku i na nalazištima nafte iz škriljaca u RF. Sankcije su u septembru pojačane, pa je sada zabranjeno i pružanje usluga tim projektima.

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 23.10.[2014-10-24 09:23:23]

 Situacija na frontu (kliknuti za uvećanje)   Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se...

Ljermontov, Srbija i ruski turisti: pesnik Kavkaza se vraća na Zlatibor[2014-10-23 18:55:25]

„Vazduh je tamo čist, kao molitva deteta“- pisao je o Kavkazu Mihail Ljermontov. Možda su se...

Raznovrsnost ruske kulture za beogradsku publiku[2014-10-23 18:52:56]

„Dani duhovne kulture Rusije“ održavaju se u Ruskom domu u Beogradu. Projekat Ministarstva kulture RF, organizovan...

Toplota prilikom proizvodnje energije može da se iskoristi ponovo[2014-10-23 12:07:14]

Ruski naučnici pod rukovodstvom japanskog kolege napravili su tehnologiju koja omogućava da se uštedi do 30%...

UN: Jedinstveno iskustvo RF u pružanju pomoći ukrajinskim izbeglicama[2014-10-23 12:05:21]

Predstavnik uprave Visokog komesarijata UN za izbeglice u RF Bais Vak Voja, je prilikom posete Habarovsku...

Smenjen generalni direktor aerodroma Vnukovo[2014-10-23 12:04:30]

Generalni direktor moskovskog aerodroma Vnukovo Andrej Djakov i njegov zamenik Sergej Solncev su smenjeni, kao i...

Ministarstvo odbrane RF demantuje izjave estonskih vlasti o ruskom avionu[2014-10-23 12:03:18]

Ministarstvo odbrane RF demantuje izjave estonskih vlasti o tome da je avion ruske ratne avijacije ušao...

NI: Rusija ostaje jedini nezamenjivi partner Kijeva[2014-10-23 12:00:02]

Ako je mirovni proces u Ukrajini pokazao bilo šta, onda je to da Rusija ostaje jedini...

EU odložila pomoć Ukrajini do kraja godine[2014-10-23 11:57:29]

Evropska unija je odložila pružanje pomoći Ukrajini od €760 miliona do kraja 2014. godine. Ukrajinski predsednik...

Ruski nuklearni projekat "Proboj" napreduje krupnim koracima[2014-10-23 11:51:08]

Rad na Sibirskom hemijskom kombinatu državne korporacije za nuklearnu energiju „Rosatom“ u okviru ruskog nuklearnog projekta...


NAJNOVIJE VESTI
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.