Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 22.10.

Izvor: Vostok.rs, 23.Okt.2014, 07:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 22.10.

23.10.2014. -

 Situacija na frontu (kliknuti za uvećanje)




 

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu

 

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 22.10.

Nastavlja se granatiranje Donjecka  -  Prema podacima >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Donjecke Narodne Republike bez obzira na uvedeni režim „Tišina“, u noći između 21. i 22. oktobra kijevske snage su nastavile granatiranje grada. 

Gradsko veće Donjeca danas je saopštilo da je poginuo jedan civil, a da je ranjeno 18. Granatiranje Donjecka je nastavljeno. Zvuci artiljeriske paljbe i detonacija dolaze iz pravca aerodroma. Takođe, otvara se vatra sa položaja u rejonu naseljenih mesta Avdejevka i Peski.


Prema stanju registrovanom 20. oktobra u Donjecku je u borbenim dejstvima je oštećeno ili uništeno preko 1500 stambenih objekata.

Napad na Donjeck  -  U Donjecku je ponovo počeo artiljerijski napad. Zvuci artiljerijskog napada i eksplozija stižu sa strane aerodroma, oko koga se još uvek vode borbe. Grad je pre toga bio predmet masivnog napada sa upotrebom balističkih raketa „Tačka-U“. Ima ljudskih žrtava.

Narodna vojska: U napadu na aerodrom poginulo 12 vojnika kijevskih snaga  -  U večernjem napadu na aerodrom Donjecka je poginulo 12 kijevskih vojnika, a šest je ranjeno, izjavio je komandir odreda pripadnika vojske DNR koji brani aerodrom.

„Sinoć je bio vrlo ozbiljan napad na aerodrom. Za dan su nas gađali sa oko 14 paketa „Grada“, iz „Uragana“ i haubica kalibra 152. Onda je usledio napad sa oklopnom tehnikom. Kijevske snage imaju 12 ubijenih i 6 ranjenih“, rekao je komandir odreda. Prema njegovim rečima, vojska DNR nema gubitaka.

Video vesti za 22.10.

Donjeck uživo - kamera postavljena na zgradi

Napad fosfornom municijom na Donjeck

Patroliranje Narodne vojske

Mesto udara balističke rakete "Točka-U"



Granatiranje Donjecka

Borbe za aerodrom u Donjecku 

Na položaju Narodne vojske

Saopštenje Igora Strelkova

Pregled vesti za 21.10.

Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 22.10. 

Lavrov: nekolicina zemalja nastavlja da nameće svoje recepte svima  -  Preraspodela resursa u svetskoj politici i ekonomiji postaje sve očiglednija, međutim jedna grupa zemalja nastavlja da „nameće svoje recepte svima drugima“, što potkopava uspeh zajedničkih aktivnosti, izjavio je ministar spoljnih poslova RF Sergej Lavrov.

„Nažalost, u situaciji, kada su neophodne ozbiljne zajedničke aktivnosti za rešavanje problema koji tangiraju celo čovečanstvo, jednostrani koraci podrivaju uspeh naših udruženih napora“, rekao je ministar spoljnih poslova RF.

Rusija neće odustati od osporavanja zapadnih sankcija u STO  -  Rusija neće odustati od osporavanja sankcija zapadnih zemalja u okviru Svetske trgovinske organizacije (STO) i u tom smislu sprovodi sveobuhvatne radnje, izjavio je novinarima ministar ekonomskog razvoja RF Aleksej Uljukajev.

U julu je Evropska unija sledeći SAD uvela sektorske ekonomske sancije Rusiji. Ruska Federacije je uzvratila ograničenjem uvoza prehrambenih proizvoda iz zemalja, koje su joj uvele sankcije. Evropska unija je takođe saopštila da planira da preda tužbu STO.

Aleksej Miler: Gasprom ne namerava da Ukrajini avansno plati za tranzit gasa  -  Gasprom ne namerava da izvrši avansno plaćanje za tranzit gasa preko Ukrajine, to bi ponovo bilo kreditiranje Kijeva, izjavio je šef ruske kompanije Aleksej Miler.

„Ne, te varijante se ne razmatraju. Kada su u pitanju takozvane kompenzacije, praktično se radi o tome da Gasprom kreditira Naftogas.

„Radi se o tome da Gasprom treba ponovo da avansno plati buduće usluge za tranzit gasa preko teritorije Ukrajine, praktično radi se o kreditiranju koje treba da obavi Gasprom“, rekao je Miler u intervjuu za televizijsku sanicu Rusija 24.


Porošenko potpisao zakon o suđenju Janukoviču u odsustvu  -  Predsednik Ukrajine Petar Porošenko je potpisao zakon, u skladu sa kojim će se njegovom prethodniku Viktoru Janukoviču suditi u odsustvu. Protiv Janukoviča je u Ukrajini pokrenuto nekoliko krivičnih dela. Bivši predsednik je, između ostalog, okrivljen i za umešanost u masovna ubistva na Evromajdanu.

UN uznemirene zbog primene kasetnih bombi u Ukrajini  -  Izjave organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) o tome da su kijevske snage koristile kasetne bombe u gusto naseljenim rejonima Doenjcke oblasti, izazivaju veliku uznemirenost.

To je izjavio zvanični predstavnik generalnog sekretara UN Stefan Djužarik.

HRW je ranije objavio izveštaj, u kom je saopšteno da je ukrajinska vladina armija koristila kasetne bombe u naseljenim rejonima Donjecka. To je, prema mišljenju, saradnika HRW, ratni zločin. Dokazi, koji pokazuju da su kijevske snage umešane u to, su u izveštaju nazvani „posebno ubedljivim“.

MSP RF: Izjave Veršbou su izvrtanje realnosti  -  To što je zamenik generalnog sekretara NATO Aleksandar Veršbou uporedio dejstva terorista iz Islamske države sa politikom Rusije je primitivno izvrtanje realnosti, saopšteno je u MSP RF. U ministarstvu je rečeno da to potvrđuje privrženost SAD i njihovih saveznika iz NATO principu dvostrukih standarda u interesu realizacije svojih geostrateških planova.

Telefonski razgovor Putina i Porošenka  -  Predsednik Rusije Vladimir Putin i Petar Porošenko su u telefonskom razgovoru potvrdili važnost rešavanja situacije na jugoistoku Ukrajine, saopštila je pres-služba Kremlja.

Lideri su, takođe, razmenili mišljenje povodom saradnje u gasnoj sferi. U Briselu je u utorak počeo trilateralni ministarski susret posvećen gasu u formatu Rusija-Ukrajina-Evropska komisija. Pre toga su završeni bilateralni susreti potpredsednika Evropske komisije Ginter Etinger sa ministrima energetike Rusije i Ukrajine Aleksandrom Novakom i Jurijem Prodanom.

Kijev spreman za potpisivanje privremenog sporazuma o gasu sa RF  -  Kijevske vlasti su spremne za potpisivanje privremenog sporazuma o isporuci gasa iz Rusije. Definitivnu cenu i uslove isporuke će u tom slučaju odrediti sud. To je izjavio premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk.

Prema njegovim rečima, ukrajinska vlada je rezervisala $3,1 milijardu za plaćanje ruskog gasa – kako za gašenje duga, tako i za nove isporuke.

Gasprom je sredinom juna preveo Naftogaz na avansno plaćanje zbog hroničnog neplaćanja i visokog duga, koji je dostigao $5,5 milijardi. Posle toga u Ukrajinu stiže samo tranzitne količine gasa, koje su namenjene evropskim potrošačima.

OEBS produžava svoju misiju na granici RF i Ukrajine  -  Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju planira da produži svoju misiju na rusko-ukrajinskoj granici za još tri meseca.

Ne planira se povećavanje broja punktova posmatrača. Zvanični predstavnik Rusije u OEBS Andrej Kelin je saopštio da će odluka o produžetku mandata biti doneta „u sredu u Beču, na specijalnoj sednici Stalnog saveta organizacije“. Prema njegovim rečima, mandat misije „ostaje isti“.

Belorusija prihvatila oko 46.000 raseljenih lica iz Ukrajine  -  U Belorusiji se trenutno nalazi oko 46.000 raseljenih lica iz Ukrajine, od kojih je 15-16.000 našlo posao. To je saopštio premijer zemlje Mihail Mjasnikovič. On je rekao da se broj Ukrajinaca povećao posle ukaza predsednika Belorusije, na osnovu kog su se oni sa pravima izjednačili sa Belorusima.

Aleksandar Lukašenko je ranije izjavio da je Belorusija spremna da prihvati sve Ukrajince, koji hoće da normalno žive i rade u toj zemlji.

Sikorski priznao da nije učestvovao u pregovorima Putina i Tuska  -  Poljska nema snimak navodnog razgovora predsednika Rusije Vladimira Putina sa bivšim premijerom Poljske Donaldom Tuskom o podeli Ukrajine.

To je saopštio predsedneik Sejma Radoslav Sikorski. On je tako prokomentarisao svoj intervju izdanju Politico, gde je govorio o, kako je on rekao, ponudi Putina iz 2008. godine kako da se podeli Ukrajina između RF i Poljske. Sikorski je rekao da nije učestvovao u razgovoru, a informacije koje on ima je samo ono što je čuo od drugih.

Crveni krst odbio saradnju sa Doktorom Lizom zbog političkih razloga  -  Izvršni direktor fonda „Pravedna pomoć“ Jelizaveta Glinka, poznatija kao Doktor Liza, je saopštila da je Međunarodni komitet Crvenog krsta odbio da sarađuje s njom u pružanju pomoći ukrajinskoj deci. Prema njenim rečima, MK CK je kao glavni razlog za to naveo neslaganje sa politikom predsednika Rusije.

Sednica SB UN o Ukrajini 24. oktobra  -  Sednica Saveta bezbednosti UN o Ukrajini je zakazana za 24. oktobar, saopštio je pres-sekretar ruskog ambasadora u UN Aleksej Zajcev.

„Održaće se otvorena debata o situaciji u Ukrajini“, rekao je Zajcev. Saopšteno je da će sednica biti otvorena.

MSP Rusije je ranije pozvao UN i OEBS da utiču na kijevske vlasti posle održanih akcija protesta. Ukrajina - iz minuta u minut -

Rusija uvodi zabranu uvoza voća i povrća iz Ukrajine  -  Rusija od srede uvodi zabranu uvoza voća i povrća iz Ukrajine, saopštila je Ruska fitosanitarna i veterinarska agencija Roseljhoznadzor.

Prema podacima agencije, roba koja stiže iz Ukrajine, stiže nemarkirana, što se „može objasniti isporukom te produkcije iz Evropske unije, koja se nalazi pod ruskim sankcijama“. Osim toga, u voću i povrću, koje stiže iz Ukrajine, se nalaze i biljni paraziti.

HRW: Ukrajinska armija u Donbasu koristila kasetne bombe  -  Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) je saopštila da su kijevske snage u toku ratnih dejstava koristile kasetne bombe.

Prema podacima HRW, kasetne bombe su upotrebljene u više od 12 mesta. „Dokazi potvrđuju da odgovornost za nekoliko napada kasetnim bombama u Donjecku snosi ukrajinska vladina armija“, saopštili su u organizaciji.

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 22.10.[2014-10-23 07:45:23]

 Situacija na frontu (kliknuti za uvećanje)   Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se...

Rusija će zabraniti isporuke mesa iz Crne Gore zbog reeksporta iz EU[2014-10-23 07:41:45]

Otkriveni slučajevi reeksporta hrane iz EU poslužili su kao uzrok uvođenja privremenih ograničenja za isporuke mesa...

Istragu nereće na aerodromu Vnukovo preuzeo islednik koji je radio na slučaju Kačinski[2014-10-22 11:51:49]

Istragu avionske nesreće na moskovskom aerodromu Vnukovo, u kojoj je u noći između 21. i 22.oktobra...

Lavrov: nekolicina zemalja nastavlja da nameće svoje recepte svima[2014-10-22 11:49:58]

Preraspodela resursa u svetskoj politici i ekonomiji postaje sve očiglednija, međutim jedna grupa zemalja nastavlja da...

Rusija neće odustati od osporavanja zapadnih sankcija u STO[2014-10-22 11:40:54]

Rusija neće odustati od osporavanja sankcija zapadnih zemalja u okviru Svetske trgovinske organizacije (STO) i u...

Aleksej Miler: Gasprom ne namerava da Ukrajini avansno plati za tranzit gasa[2014-10-22 11:39:07]

Gasprom ne namerava da izvrši avansno plaćanje za tranzit gasa preko Ukrajine, to bi ponovo bilo...

Amerikanci Islamskoj državi slučajno iz aviona dostavili oružje[2014-10-22 11:37:40]

Pentagon je prokomentarisao video snimak, koji se pojavio juče na internetu, a na kome eksremisti Islamske...

Ruska raketa Proton M uspešno lansirala satelit u orbitu[2014-10-22 11:36:47]

Raketa-nosač Proton M, koja je 21. oktobra lansirana sa kosmodroma Bajkonur, uspešno je izvela na zadatu...

Nije podignuta optužnica protiv hokejaša Los Angeles Kings[2014-10-22 11:35:55]

Protiv odbrambenog igrača NHL kluba Los Angeles Kings Vjačeslava Vojnova još uvek nije podignuta optužnica, izjavio...

Puškov: Zapad ima antiruski sindrom[2014-10-22 11:34:39]

Zapad je sam sebi nametnuo antiruski sindrom, izjavio je šef komiteta Državne dume za međunarodne poslove...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

OEBS: primirje u Ukrajini krše pretežno vojno-bezbednosne snage

Izvor: Vostok.rs, 23.Okt.2014

23.10.2014. -..Primirje u Ukrajini krši uglavnom vojska, saopšteno je u izveštaju OEBS-a za 20. oktobar, objavljenom u sredu na sajtu organizacije...Do pomenutog zaključka posmatrači OEBS-a došli su posle sastanka sa predstavnicima Mešovitog centra za kontrolu i koordinaciju u čiji sastav ulaze...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.