Ukrajina i Novorusija - iz minuta u minut - 22.05.

Izvor: Vostok.rs, 23.Maj.2015, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija - iz minuta u minut - 22.05.

23.05.2015. -

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  

 

Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje 

Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod


 

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << po danima 

 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 22.05.

MO DNR: Kijevske snage izvele više od 50 napada - Kijevske snage prkršile su primirj više od 50 puta za posljednja 24 časa, saopštilo je Ministarstvo odbrane Donjecke Narodne Republike.

Registrovana su ukupno 52 napada. Projektili su korišteni dva puta, topovi 13 puta, a tenkovi sedam puta, prenio je TASS pozivajući se na novinsku agenciju u Donjecku. 

U napadima su korišteni i minobacači, protivtenkovski navođeni projektili, raketni bacači i streljačko naoružanje. 

Kijevske snage su gađale naselja Širokino, Gorlovku, Jasinovatu, Spartak, Ozerjanovku, Kalinovku, Širokaja Balku, aerodrom u Donjecku i rudnik uglja Oktabrskaja, navodi se u saopštenju.

Borbe kod Marjinke i Širokina, granatiranje Donjecka i Gorlovke - Sinoć kod Marjinke – nedaleko od Donjecka – odigrala se bitka između ukrajinske 28-me mehanizovane brigade i pripadnika Narodne vojske DNR.

Dva kvarta Donjecka su bila pod artiljerijskom vatrom kijevskih snaga.

Istovremeno su kijevske snage počele da iz pravca Đeržinska, Majorska i Kodema tuku Gorlovku

Artiljerijski dueli su takođe zabeležni kod Širokina koje se nalazi istočno o Mariupolja.

Drugi čovek u vrhu Narodne vojske DNR Eduard Basurin upozorio je da Kijev sprema veliku vojnu ofanzivu za kraj maja i da zato i dalje primiče naoružanje i vojnu tehniku „linijama razdvajanja”.

„Naši izviđači registrovali su kretanje 27 ukrajinskih tenkova iz Jegorovke prema Gorlovki. Južno od Karlovke, Ukrajinci su sakrili tenkove i drugu oklopnu tehniku. Pored Volnovahe prave ozbiljnu otvrđenu zonu sa velikom količinom ratne tehnike”, objasnio je Basurin.

Predsednik DNR Aleksandar Zaharčenko – reagujući na izjavu Petra Porošenka da će u sastav Ukrajine vratiti i Krim i Donbas – poručio je zvaničnom Kijevu:

„Još nije cela teritorija Donjecke Republike pod našom kontrolom. Ima gradova i naselja koja su pod čizmom okupanata. Naš zadatak je da svoju zemlju oslobodimo svim dostupnim sredstvima i da branimo od svake pretnje. Formirali smo borbeno sposobnu armiju koja je prošla obuku kroz borbe i to platila svojom krvlju”.

Istovremeno je jedan od političkih lidera DNR – Miroslav Rudenko – izjavio da se Kijev odricanjem od „sovjetskog nasleđa” odrekao još nekih delova teitorije:

„Ni u sastav Ukrajinske narodne republike, ni u Hetmanat Skoropadskog, ni u jednodnevnu „državu” koju su proglasile pristalice Stepana Bandere 1941-ve, nisu ulazile ni Donjecko-Krivoroška republika, ni Odeska Sovjetska Republika, ni Republika Tavrida (Krim). Uostalom, naš parlament već proglasio državni kontinuitet sa Donjecko-Krivoroškom Sovjetskom republikom ”.

Ovome treba dodati i izjava Olega Carjova, predsednika objedinjenog parlamenta DNR i LNR:

„Donjecka i Luganska Republika su privremeno zamrznule projekat „Novorosija” i svoje državno ujedinjavanje. Ali, ako Kijev naruši primirje – taj proces može biti nastavljen. Štaviše, ako se Ukrajina raspadne – spremni smo da pomognemo svim njenim delovima kojima bude potrebna”.



Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 22.05.


Peskov: Spremni smo za dijalog uprkos ispadima Zapada  - Ruske vlasti su iznenađene ispadima zapadnih medija na račun Rusije i predsednika Vladimira Putina, ali bez obzira na njih, Moskva je spremna za dijalog, izjavio je pres-sekretar šefa ruske države Dmitrij Peskov.

Kao primer ovakve vrste napada Peskov je naveo dve interpretacije londonskog lista i američkog medija pres-službi Kremlja koji su iskoristili slične izraze i formulacije „u tužilačkom stilu“. Pres-sekretar predsednika nije hteo da navodi imena medija od kojih su stigle interpretacije, ali prema njegovim rečima, reč je o uglednim listovima u Londonu i SAD.

„Naravno, interesantno je da takve interpretacije dolaze sada kada, bez obzira na postojanje razlika, svi nekako pokušavaju da vode dijalog i trude se da ipak uspostave odnose kako bi se našli neki izlazi iz takvog konfliktnog potencijala koji, nažalost, nema tendenciju smanjenja“, izjavio je predstavnik Kremlja.

Ipak, kako je naglasio Dmitrij Peskov, bez obzira na spoljne ispade i provokacije, Rusija je spremna da održi dijalog sa inostranim partnerima.Čitajte više

Sudbina „mistrala“ se rešava sledeće nedelje?  - Moskva još uvek nije dobila zvanični odgovor Pariza na zahtev o sudbini nosača helikoptera tipa „mistral“, ali su konsultacije u toku i strane planiraju da dođu sledeće nedelje do uzajamno prihvatljivog rešenja po ovom pitanju, saopštio je RIA Novostima visoki zvaničnik u sferi vojno-tehničke saradnje (VTS) koji je želeo da ostane anoniman.

„Pariz još uvek nije odgovorio na zvanični zahtev Moskve. Ipak, konsultacije se nastavljaju, a strane planiraju da nađu uzajamno prihvatljivo rešenje sledeće nedelje“, rekao je sagovornik agencije.

Zamenik direktora Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Anatolij Punčuk izjavio je da Rusija i Francuska održavaju konsultacije povodom situacija sa francuskim nosačem helikoptera tipa „mistral“. Rezultati se očekuju krajem maja ove godine. Tada je on naglasio da se pregovarački proces za rešavanje situacije oko „mistrala“, uz učešće generalnog sekretara za pitanje odbrane i nacionalne bezbednosti Francuske Luj Gotje, održava u atmosferi uzajamnog razumevanja i pokazuje pozitivnu dinamiku.

Američki razarač „Ros“ ulazi sutra u Crno more  - Raketni razarač američke Ratne mornarice URO DDG 71 „Ros“ ući će 23. maja u Crno more, saopštila je u petak pres-služba Šeste Flote američke mornarice.

„URO DDG 71 ’Ros‘ će 23. maja 2015. godine ući u vode Crnog mora radi podrške mira i stabilnosti u regionu. Prisutnost ’Rosa‘ u Crnom moru još jedna je potvrda zainteresovanosti SAD za učvršćivanje saradnje i operativne koordinacije sa partnerima u Crnomorskom regionu pod okriljem NATO-a“, navodi se u saopštenju.

Iz podataka uzetim iz otvorenih izvora, „Ros“ je ojačan sistemom Egida, krstarećim raketama Tomahavk i protivpodmorničnim raketama „RUM-139 VL-Asrok“, kao i različitim vrstama mitraljeza. Brod može da nosi i jedan helikopter „Sikorski SH-60 Sihok“. Čitajte više

Istočno partnerstvo: EU ne obećava članstvo  - Evropska unija nije spremna da u zajednicu prihvati istočne evropske zemlje, uključujući Ukrajinu, stoji u nacrtu deklaracije samita „Istočnog partnerstva“, koji se održava u Rigi.

Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je lidere EU da ne daju lažna obećanja.

„Ne smemo podsticati lažna očekivanja koja kasnije nećemo moći da ispunimo“, naglasila je Merkelova prilikom obraćanja poslanicima u Berlinu uoči odlaska u Rigu na samit Istočnog partnerstva.

Zemlje istočnog bloka sastale su se u Letoniji na dvodnevnom samitu, čija je glavna tema članstvo u EU. Zadatak lidera Evropske unije je da prilikom samita analiziraju potencijale za članstvo Jermenije, Azerbejdžana, Belorusije, Gruzije, Moldavije i Ukrajine, kao i da ocene celokupan uspeh Istočnog partnerstva.

Merkelova je uoči samita „zapalila binu“ rekavši da zajednički projekat EU sa bivšim sovjetskim državama „Istočno partnerstvo“ nije instrument proširenja EU. 

I predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker se po dolasku u Rigu oglasio rekavši da članstvo u EU neće biti fokus ovog samita.

„Oni nisu spremni, mi nismo spremni“, rekao je Junker. Čitajte više

NATO: Rusija ne raspoređuje nuklearno oružje  - Komandant NATO snaga za Evropu, američki general Filip Bridlav izjavio je da NATO nije video nikakve znake da Rusija raspoređuje dodatno nuklearno naoružanje, te stoga ne planira da prilagođava nuklearnu poziciju Alijanse.


Zapadni mediji su u aprilu pisali o tome da je Moskva navodno planirala da koristi nuklearnu silu tokom ponovnog pripajanja Krima Rusiji kada bi NATO ojačao snage u baltičkom regionu. Kremlj je te navode odbacio kao spekulacije.

Komentarišući mogućnost ruskog nuklearnog raspoređivanja, Bridlav je rekao da Alijansa nije primetila nikakve nedavne promene.

„Moramo da budemo veoma jasni — nismo videli nikakve direktne dokaze bilo kakvog raspoređivanja nuklearnog naoružanja (od strane Rusije)", rekao je Bridlav novinarima.

Video vesti za 22.05.

Borbe u Spartaku - Narodna vojska

Spartak - Narodna vojska

Borbe u Širokinu - kijevske snage

Pregled bojevih dejstava za 21.05 (16:00)

Dejstvo raketnih lansera

Saopštenje Basurina o stanju na frontu

Tenkovi kijevskih snaga zapadno od Donjecka

Ukrajina - iz minuta u minut -




  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija - iz minuta u minut - 22.05.[2015-05-23 13:43:19]

  Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje  Situacija na frontu (kijevske...

Peskov: Spremni smo za dijalog uprkos ispadima Zapada[2015-05-22 15:25:44]

Ruske vlasti su iznenađene ispadima zapadnih medija na račun Rusije i predsednika Vladimira Putina, ali bez...

Grčka će priznati Palestinu?[2015-05-22 15:24:04]

Prema informacijama Sputnjika iz izvora bliskih parlamentarnoj frakciji Sirize, pitanje priznanja Palestine naći će se uskoro...

Sudbina „mistrala“ se rešava sledeće nedelje?[2015-05-22 15:21:19]

Moskva još uvek nije dobila zvanični odgovor Pariza na zahtev o sudbini nosača helikoptera tipa „mistral“,...

Američki razarač „Ros“ ulazi sutra u Crno more[2015-05-22 15:17:24]

Raketni razarač američke Ratne mornarice URO DDG 71 „Ros“ ući će 23. maja u Crno more,...

Vučić: Jedino dijalog s Prištinom otvara poglavlja[2015-05-22 15:14:41]

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa EU isključivo...

Na pomolu bankarski rat u Aziji[2015-05-22 15:12:49]

Azijska infrastrukturna i investiciona banka počeće da radi do kraja godine, poručili su osnivači banke nakon...

Bomba u džamiji u Saudijskoj Arabiji, desetoro poginulih[2015-05-22 15:10:12]

Bombaš-samoubica aktivirao je eksplozivnu napravu u šiitskoj Imam Ali džamiji tokom molitve, u selu el Kidai...

SANU protiv Vojvođanske akademije[2015-05-22 15:08:26]

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) sa iznenađenjem je primila vest o nacrtu pokrajinske skupštinske odluke...

Tribunal naložio povratak Šešelja do 26. maja[2015-05-22 14:56:43]

Šešelj: Dobrovoljno se neću predati


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.