Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 21.10.

Izvor: Vostok.rs, 22.Okt.2014, 08:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 21.10.

22.10.2014. -

 Situacija na frontu (kliknuti za uvećanje)




 

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu

 

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 21.10.

 

  

Granatiranje Donjecka  -  Vlada >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Donjecke narodne republike evakuisana je u sklonište, pošto raketiranje Donjecka iz teške artiljerije ne prestaje. Ovo je saopšteno iz vladinog pres-centra. Kijevske snage planski gađaju Donjeck iz haubica i teške artiljerije.

Nastavljene borbe u DNR  -  Snažna eksplozija odjeknula je u blizini zgrade u Donjecku u kojoj je potpredsednik DNR Andrej Purgin držao sastanak. Na zgradi su poispadala stakla, ipak prema preliminarnim podacima niko nije povređen. Sastanak je prekinut.

U jučerašim napadima kijevskih snaga poginulo je osmoro civila, četiri pripadnika Narodne vojske, dok je 16 ranjeno. Kijevske snage narušile su režim primirja 25 puta.

Gađan je Kijevski rejon, stambeni delovi Kujbiševskog rejona Donjecka, Saveljevka i železnička stanica Bajrački. U napadu na naseljeno mesto Smeloje upotrebljeni su tenkovi i oklopni tansporteri. Napeta situacija je i na području aerodroma u Donjecku.

Video vesti za 20.10.

Donjeck uživo - kamera postavljena na zgradi

Žestoko granatiranje Donjecka

Sreća u nesreći kod Donbas arene

Dejstvo kijevskih snaga iz VBR "Smerč"

Granatiranje Donjecka

Dejstvo artiljerije Narodne vojske

Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 21.10. 

Rusija zabranjuje uvoz mesnih iznutrica iz Evopske unije  -  Po mišljenju eksperata, deficita ili bilo kojih drugih problema na ruskom tržištu neće biti. Obim isporuka iz zemalja, obuhvaćenih zabranom, nije veliki i biće lako nadoknađen uvozom iz Latinske Amerike.

Roseljhoznadzor od utorka uvodi privremenu zabranu uvoza u RF mesnih iznutrica iz Evropske unije zbog kršnja veterinarsko-sanitarnih zahteva Carinske unije.

Rusija je još u avgustu na godinu dana zabranila uvoz niza prehrambenih proizvoda iz zemalja, koje su joj uvele sankcije, uključujući EU. Zabranom su obuhaćeni goveđe i svinjsko meso, piletina, kobasice, morski plodovi, povrće, voće, mlečni proizvodi i niz drugih proizvoda. Do sada nisu postojala ograničenja na uvoz iznutrica.

Odbijanje SAD da ruskim naučnicima izdaju vize neće ostati bez odgovora  -  Odbijanje Sjedinjenih Država da ruskim naučnicima izdaju vize neće ostati bez odgovora rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov. Na ovakvu izjavu visokog državnog funkcionera naročito je isprovociralo uskraćivanje vize Jevgeniju Bažanovu rektoru Diplomatske akademije.

Čak kroz rad akademskih zajednica pokušavaju da nam pokažu da im u našoj politici nešto ne odgovara, rekao je on. Pri tome Rjabkov je naglasio da će odgovori Rusije na takve korake SAD i EU biti odmereni.

BND: Rusija pod sankcijama može da izdrži nekoliko godina  -  Rusija je ustanju da odoleva zapadnim sankcijama najmanje četiri godine, zaključili su stručnjaci nemačke obaveštajne službe BND.

Po njihovim ocenama, koje citira Bild, novčane rezerve Rusije trenutno iznose 619 milijardi dolara. Od tih sredstava zemlja može da živi narednih 20 meseci.

BND pretpostavlja da zahvaljujući tako velikim novčanim rezervama, i relativno malom javnom dugu Rusija može naredne četiri godine da izdrži posledice finansijske krize, ne proglašavajući pri tome bankrot.

Evropska komisija i Kijev usaglasili stav o gasu  -  Evropska komisija i Kijev usaglasili su stav u vezi sa sledećom rundom trostranih pregovora, u formatu Ukrajina-Rusija-EU, a po pitanju isporuka gasa u Ukrajinu, saopštio je Naftogas.

Pregovori će biti održani u utorak u Briselu. Predstavnici Evropske komisije i ukrajinske strane dogovorili su se da na pregovorima treba da bude donet prelazni sporazum, koji bi garantovao dostavu gasa u Ukrajinu i stabilnost tranzita u zemlje EU tokom zime.

Komisija pronašla krivce za gubitke kijevskih snaga kod Ilovajska  -  "Krivicu za ozbiljne gubitke vojske kod Ilovajska snose ukrajinski predsednik Petar Porošenko, bivši ministar odbrane Valerij Geletej i načelnik generalštaba BSU Viktor Muženko." Ovaj zaključak donela je privremena istražna komisija ukrajinskog parlamenta.

Krajem avgusta bataljoni su se našli u opsadi kod Ilovajska u Donjeckoj oblasti, gde su u borbama sa Narodnom vojskom pretrpeli teške gubitke. Kijevske snage su kasnije, posle postignutog dogovora, uspele da povuku deo snaga iz okruženja.

Vojno tužilaštvo pokrenulo je krivični postupak na osnovu člana o službenom nemaru. Precizan broj poginulih kod Ilovajska još uvek nije poznat.

Obavešajna služba SRN da objavi zvanična saznanja o rušenju malezijskog aviona  -  Rosavijacija poziva nemačku obaveštajnu službu da objavi zvanična saznanja, koja potvrđuju umešanost ove ili one strane u rušenje malezijskog aviona u Ukrajini. Ovo je izjavio šef resora Aleksandar Neradko.

Ranije je list Špigl preneo da je savezna obaveštajna služba za rušenje malezijskog aviona nad Donbasaom optužila ustaničku vojsku, koja je navodno gađala avion iz protivavionskog-raketnog sistema „Buk“.

Prema rečima Neradka, teško je govoriti o nekakvim podacima nemačke obaveštajne službe, pošto su izneti na stranicama časopisa.

Pridruživanje Ukrajine sankcijama EU predstavlja čin zastrašivanja  -  Moskva je izrazila zabrinutost u vezi sa odlukom Ukrajine da se priključi sankcijama Evropske unije, koje se ogledaju u zabrani putovanja nekolicini bivših rukovodilaca Pridnjestrovlja. Ministarstvo spoljnih poslova RF nazvalo je takav korak – činom zastrašivanja.

U resoru je naglašeno da se takve mere Evropske unije ne uklapaju u logiku obnavljenog pregovaračkog procesa o regulisanju pridnjestrovskog pitanja. Po mišljenju ministarstva spoljnih poslova neobjašnjivo je i to da je liniju ponašanja Evropske unije preuzela Ukraajina, koja je zemlja-garant rešavanja pridnjestrovskog pitanja.

Moskva neće moliti Evropsku uniju da joj ukine sankcije  -  Moskva ne planira da moli Evropsku uniju da joj ukine sankcije, izjavio je stalni predstavnik Ruske Federacije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov.

Pri tome ne treba očekivati da na sastanku šefova diplomatija Evropske unije u Luksemburgu bude doneta odluka o ukidanju sankcija, jer će sastanak uglavnom biti posvećen suzbijanju smrtonosnog virusa ebole.

Čižov je, takođe naglasio da u Rusiji postoji spisak osoba, kojima je zabranjeno putovanje u ovu zemlju, ali vlasti ga neće objavljivati.

„Ne radi se o najvišem rukovodstvu“, naglasio je Čižov.

Raketiranje Donjecka ugrožava pregovarački proces DNR i Kijeva  -  Jučerašnje raketiranje Donjecka potkopava pregovarački proces između DNR i Kijeva, izjavio je premijer Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko. U ponedeljak su kijevske snage gađale Donjeck raketama „Točka U“. Na Donjeck se redovno otvara vatra, zbog čega strada civilno stanovništvo.

Amnesti Internešnel: U Donbasu identifikovani slučajevi pokolja  -  Saradnici organizacije za ljudska prava Amnesti Internešnel posetili su rejon u kome su pronađene masovne grobnice, prenela je agancija RIA Novosti. Oni su pronašli nekoliko grobova, u kojima je bilo sahranjeno devetoro ljudi.

„Grupa je pronašla očigledne dokaze umešanosti vladinih trupa u pokolj četiri muškarca iz tih grobnica“, kaže se u saopštenju ove organizacije.

Naglašeno je da organizacija Amnesti internešnel nije pronašla bilo kakve tragove masovnih ubistava ili grobnica. Međutm organizacija nije pružila ubedljive dokaze za to.

EU može da obezbedi Ukrajini novac za pokrivanje gasnih dugova  -  Evropska unija može Ukrajini da obezbedi novac koji bi bio iskorišćen za izmirenje dugova „Gaspromu“, izjavio je ministar spoljnih poslova Češke Lubomir Zaoralek, nakon što je stigao na sastanak ministara spoljnih poslova EU, koji se održava u Luksemburgu. Bio je to njegov odgovor na pitanje da li Češka podržava dodeljivanje dve milijarde evra kratkoročnih kredita, koje je Kijev tražio.

On je naglasio da bilo koja novčana sredstva treba da budu obezbeđena Ukrajini samo pod jasnim garancijama sprovođenja reformi, borbe protiv korupcije i ispunjenja svih ostalih uslova EU, i tada će sve biti pod kontrolom.

Državna duma: izveštaj BND o oborenom malezijskom avionu element informativnog rata  -  Državna duma Ruske Federacije smatra zaključke obaveštajne službe SRN o rušenju malezijskog aviona u Ukrajini – čudnim, jer dokazi uopšte nisu predočeni. Ovo je izjavio član Odbora za odbranu Franc Klincevič, koji veruje da je za sada reč samo o praznom slovu na papiru.

Klincevič naglašava da se ovakvi materijali mogu posmatrati samo kao svojevrsni element informativnog rata.

Časopis Špigl objavio je tekst, pozivajući se na tajni izveštaj BND, u kome se tvrdi da su avion oborili ustanici, a da informacije koje su ranije dostavili RF i Ukrajina nisu pouzdane.

EU razmatra efikasnost sankcija prema Rusiji krajem oktobra  -  Naredno razmatranje režima sankcija, koje je Evropska unija uvela Ruskoj Federaciji planirano je za 28. oktobar, saopštio je izvor na marginama sastanka ministara 28 zemalja Evropske unije, koji se održava u Luksemburgu.

On je naglasio da će u zavinosti od analize situacije biti doneta odluka o zadržavanju ili izmeni restriktivnih mera prema RF.

Ranije je Serej Lavrov izjavio da Moskva neće razmatrati uslove pod kojima bi moglo da dođe do ukidanja antiruskih sankcija. Šef ruske diplomatije nazvao je zahteve Zapada nerealnim.

Lavrov: RF spremna da obezbedi bespilotnu letelicu za nadzor u Donbasu  -  Rusija je spremna da obezbedi bespilotnu letelicu i odgovarajući personal, a sve u cilju praćenja situacije u Donbasu, izjavio je ministar spoljnih poslova RF Sergej Lavrov.

On je naglasio da je specijalna posmatračka misija OEBS-a zamolila da im se obezbedi dodatna oprema, zaštićena transportna sredstva i bespilotne letelice. Po njegovim rečima, slični zahtevi upućeni su Francuskoj, SRN i Italiji.

Lavrov: Odnosi RF i SAD zahladneli na duži rok  -  Period zahlađenja u odnosima RF i SAD potrajaće duže vreme, smatra šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Diplomata je naglasio da će Amerikancima biti potrebno izvesno vreme da prispitaju svoje mesto u svetu i spoznaju šta se dogodilo tokom poslednje decenije.

Lavrov je izrazio nadu da se pogoršavanje odnosa između Moskve i Vašingtona neće nastaviti. Po ministrovom mišljenju nivo saradnje dosegao je dno, a pokušaji obnavljanja odnosa trenutno ne postoje. On je naglasio da nije reč o novom hladnom ratu.

Lavrov istakao novu mogućnost političkog regulisanja krize u Ukrajini  -  Minski sporazumi povećali su šanse za političko regulisanje krize u Ukajini, izjavio je ministar spoljnih poslova Ruske Federacacije Sergej Lavrov.

On je, takođe, naglasio da se to odnosi na odvajanje strana, povlačenje teškog naoružanja i organizovanje monitoringa linije razdvajanja, koji vrše posmatrači OEBS-a, kao i na pripremu izbora na jugoistoku Ukrajine.

U Minsku su 5. septembra tokom pregovora predstavnici Kijeva, OEBS-a, DNR LNR potpisali sporazum o režimu prekida vatre u Ukrajini.

Zapadne sankcije prema RF u suprotnosti sa interesima EU  -  Zapadne sankcije prema Ruskoj Federaciji u suprotnosti su sa interesima EU, one pričinjavaju štetu evropskim interesima i usvojene su pod pritiskom Vašingtona. Ovo je izjavio ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na javnim predavanjima o pitanjima ruske spoljne politike.

Moskva je sigurna da proširenje konfrontacije na evroatlantskom području vodi na slepi kolosek.

Lavrov smatra da će se u Evropskoj uniji povećavati broj glasova za podršku dijaloga sa RF, a Moskva će se i dalje zalagati za postepeni razvoj zajedničkog prostora sa Evropom.

Linija razvoja odnosa RF i ATR realizovaće se nezavisno od konjunkture, a zapadne sankcije predstavljaju dodatni stimulans za to, naglasio je ministar.

Kijev na računima ima 3,1 milijardu dolara za izmirenje gasnih dugova  -  Na računima Ukrajine postoji 3,1 milijarda dolara, svota koju Kijev može da upotrebi za izmirenje dugova za gas isporučen iz RF. Ovo je na ukrajinskoj televiziji rekao premijer Arsenij Jacenjuk, koji je naglasio da se trenutno u gasnim skladištima nalazi 16,7 milijardi kubnih metara gasa. 

Posle samita Evropa-Azija u Milanu Vladimir Putin je izjavio da će RF izaći u susret Ukrajini u pogledu gasnih dugova i računa da će EU pomoći Kijevu da prevaziđe gotovinski deficit. Prema rečima ruskog predsednika Ukrajina Moskvi duguje još najmanje 5,5 milijardi dolara, ali je ruska strana spremna na novi obračun i ustupak.

U Donjecku podignuta zastava DNR od 30 metara  -  Na fasadi jedne zgrade u centru Donjecka je podignuta zastava Donjecke Narodne Republike. Akciju su organizovale vlasti republike povodom Dana zastave.

Zastava su sašili stanovnici raznih gradova republike. Veličina zastave iznosi 30 sa 14 metara. Ukrajina - iz minuta u minut -

„Mi danas, na žalost, imamo malo praznika, ali ćemo ovaj zapamtiti zauvek. Svaki od okupiranih gradova će, pre ili kasnije, podići ovu zastavu – i Slavjansk, i Mariupolj, i Kramatorsk, i drugi gradovi“, saopštio je premijer Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko. 

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 21.10.[2014-10-22 08:53:45]

 Situacija na frontu (kliknuti za uvećanje)   Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se...

Ruski muzičari na beogradskim muzičkim svečanostima[2014-10-22 08:47:46]

U toku je festival Beogradske muzičke svečanosti u Beogradu. Praznik muzike će biti završen 1. novembra. Muzička...

Šarović za Glas Rusije: Šešelju nisu potrebni lekari, već sloboda[2014-10-21 16:55:02]

Što se tiče pomoći države, ta pomoć bi pre svega trebala da se ogleda na sednicama...

Podizanjem spomenika caru Nikolaju u Beogradu, poslednji će postati prvi[2014-10-21 16:50:28]

Podizanjem spomenika poslednjem ruskom caru Nikolaju Drugom, koji je na neizbrisiv način pomogao srpskom narodu u...

Podmoskovski autodrom dobio licencu za održavanje trka Formule 1[2014-10-21 12:54:09]

Autodrom Moscow Raceway nedaleko od Volokolamska zvanično je dobio od Međunarodne automobilske federacije ažuriranu licencu najviše...

IK RF nazvao ljudski faktor glavnom verzijom avionske nesreće u Vnukovu[2014-10-21 12:53:05]

Istražni organi razmatraju ljudski faktor kao glavnu verziju sudara na moskovskom aerodromu Vnukovo lakog aviona sa...

Prvi doseljenici na Mars počeće da umiru 68. dana misije[2014-10-21 12:45:29]

Prvi doseljenici, koji odlaze na Mars u okviru projekta Mars One, počeće da umiru posle 68...

Rusija zabranjuje uvoz mesnih iznutrica iz Evopske unije[2014-10-21 12:43:24]

Po mišljenju eksperata, deficita ili bilo kojih drugih problema na ruskom tržištu neće biti. Obim isporuka...

Rusija priprema dokument posvećen borbi protiv neonacizma[2014-10-21 12:42:03]

Rusija priprema za sednicu Saveta ministara spoljnih poslova OEBS-a u decembru specijalni dokument o suzbijanju neonacizma....

Odbijanje SAD da ruskim naučnicima izdaju vize neće ostati bez odgovora[2014-10-21 12:35:38]

Odbijanje Sjedinjenih Država da ruskim naučnicima izdaju vize neće ostati bez odgovora rekao je zamenik ministra...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.