Izvor: Vostok.rs, 22.Okt.2016, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 21.10.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Situacija na frontu za 20.10. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 21.10
.


Basurin: U Donbas stiglo 80 plaćenika iz Italije i Francuske  -  Obaveštajna služba Donjecke narodne republike (DNR) zabeležila je dolazak 80 plaćenika iz Italije i Francuske na aerodrom u Kramatorsku, koji je pod kontrolom kijevskih snaga, izjavio je predstavnik operativne komande DNR Eduard Basurin.

„Na aerodromu u gradu Kramatorsku nalazi se 80 inostranih najamnika iz Italije i Francuske“, prenosi Donjecka informativna agencija. Basurin je dodao da se oni svakodnevno kreću u pravcu linije razdvajanja. Obaveštajna služba DNR redovno beleži prebacivanje stranih vojnika, koje organizuje Kijev, prema liniji razdvajanja. Tako je 28. septembra ove godine u području Marijupolja zabeležen dolazak nekoliko grupa poljskih najamnika, do 100 njih. Ranije su u zoni borbenih dejstava više puta bili primećeni građani Gruzije i Poljske, koji učestvuju u ofanzivnim operacijama Ukrajine.





Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 21.10.



Renci uticao na članice EU da ne uvode sankcije Rusiji  -  Premijer Italije Mateo Renci je na samitu EU u Briselu uticao na lidere Nemačke, Francuske i Velike Britanije da se ne uvode sankcije protiv Rusije zbog situacije u Sirije, saopštio su diplomatski izvori.

Kako piše list „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na diplomatske izvore, tokom 9-časovnih pregovora na samitu EU u Briselu Renci je uspeo da ubedi sagovornike da ne uvode nove sankcije protiv Rusije. 

Diskusija o sankcijama je bila kompleksnija, nego što su to pretpostavljali Berlin, Pariz i London, navodi izvor. Osim premijera Italije protiv antiruskih sankcija su bili predstavnici Španije, Austrije, Kipra i Grčke. Juče je u Briselu održan samit EU tokom kojeg je doneta odluka da se Rusiji ne uvode nove sankcije zbog situacije u Siriji. 

Švajcarska: Realizacija Minskog sporazuma omogućiće da se ukinu sankcije Rusiji - 

Realizacija Minskog sporazuma i mirno rešenje sukoba u Donbasu omogućiće Evropskoj uniji da ukine sankcije Rusije, izjavio je predsednik Saveta kantona (Gornjeg doma Federalne skupštine Švajcarske) Rafael Komt.

„Kriza između Rusije i Evrope navele su Evropsku uniju da uvede sankcije Rusiji, paralelno su Evropsko udruženje za slobodnu trgovinu (EFTA) i, shodno tome, Švajcarska, obustavili pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini sa Rusijom. Samo će realizacija Minskog protokola i mirno rešenje ovog sukoba omogućiti EU da ukine sankcije, a Udruženje da se vrati na pregovore o slobodnoj trgovini“, rekao je Komt na Ruskom ekonomskom i finansijskom forumu u Švajcarskoj.

On je istakao da Švajcarska ovde može samo da podseti o svojoj podršci u svojstvu posrednika i ponovo izrazi spremnost da pomogne stranama da traže trajni mir. „Osim toga, Švajcarska je u punoj meri odigrala svoju ulogu kada je 2014. godine preuzela mesto predsedavajućeg OEBS-a.

Neutralnost Švajcarske daje našoj zemlji autoritet u ovakvoj situaciji“, dodao je Komt.

Porošenko: Poštovaćemo Minski sporazum - 
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je će Ukrajina nastaviti da poštuje svoje obaveze prema Minskom sporazumu.

„Ukrajina ostaje apsolutno verna Minskom sporazumu i to je naglašeno na sastanku. Ukrajina je spremna da sprovede svoj deo obaveza, ali ne na uštrb svojih interesa“, rekao je Porošenko na konferenciji za medije nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Stoltenberg je izjavio da ne treba dozvoliti da narušavanje primirja u Ukrajini postane standard.

Stoltenberg pozdravio rezultate susreta „Normandijske četvorke“ - 
Stoltenberg je pozdravio rezultate susreta „Normandijske četvorke“ u Berlinu, a posebno plan za pripremu nove mape puta za implementaciju Minskog sporazuma.

„Pozdravljam rezultate susreta u ’normandijskom formatu‘, uključujući i odluku da se pripremi nova mapa puta za realizaciju Minskog sporazuma“, rekao je on. Stoltenberg je naglasio da „nema alternative Minskom sporazumu“ i pozvao obe strane na njegovu realizaciju.

„Sistematsko narušavanje režima u istočnoj Ukrajini ne sme da postane nova norma“, istakao je on. On je takođe uverio Kijev u nastavak podrške teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine i još jednom obećao da nikada neće priznati ulazak Krima u sastav Rusije.

Ruska delegacija će se vratiti u PSSE samo ako joj se vrate njena prava - Predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin oduzimanje Rusiji prava glasa u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope nazvao je groznim i nečuvenim slučajem.

Ruska delegacija će se vratiti u Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope samo uz uslov da joj se vrate njena prava, uključujući pravo glasa, rekao je predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.

„Naravno, delegacija može da se vrati, ali samo u slučaju ako prava ne budu kršena i ako naša delegacija bude imala pravo na stav, na izražavanje svoje tačke mišljenja i, naravno, na glasanje, jer drugi ljudi to jednostavno neće razumeti“, rekao je Volodin.

Predsednik Državne dume smatra da je oduzimanje Rusiji prava glasa u PSSE grozan i nečuven slučaj. „Ruska delegacije je napustila PSSE nakon donošenja odluke o oduzimanju prava glasa. To je nedopustivo. Toga nema nigde. To je jasan slučaj, jer parlament je mesto za diskusiju“, izjavio je predsednik Dume.

Putin prihvatio raspoređivanje naoružane misije OEBS-a u Donbasu - Ruski predsednik Vladimir Putin prihvatio je, tokom razgovora "Normandijske četvorke", raspoređivanje naoružane misije OEBS-a u Donbasu, saopštio je Kremlj.

Kremlj pozitivno ocenjuje razmeštanje naoružane misije OEBS-a u Donbasu, a uoči pregovora "Normandijske četvorke" u Berlinu, predsednik Rusije Vladimir Putin se saglasio sa ovom merom, izjavio je pres-sekretar Kremlja Dmitrij Peskov.

„Prva misija će biti policijska misija OEBS-a, naoružana misija OEBS-a, možete je nazvati kako god želite, i o njenom razmeštanju se Putin saglasio tokom pregovora. Postoji opšte razumevanje za ovakav potez, i u takvoj situaciji Vladimir Putin je govorio o neophodnosti da se iskoristi trenutno nemačko predsedavanje OEBS-om da bi se aktivirala razrada ovog pitanja. U ovom slučaju postoji zajedničko razumevanje o pozitivnim efektima razmeštanja takve misije, ali je sva pitanja potrebno razraditi u okvirima samog OEBS-a", rekao je Peskov.

Pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je da je Kremlj zadovoljan rezultatima sastanka koji je održan u Berlinu u normandijskom formatu. Prema njegovim rečima, rezultati sastanka su pozitivno ocenjeni.

Ukrajina - iz minuta u minut -
 
 
 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.